32℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Szőlő-Bor
Fizetett tartalom

Kiemelkedően hatékony védekezés a szőlő lisztharmat ellen a legérzékenyebb időszakban

Kwizda Garden

A szőlő egyik legfontosabb gombás betegsége a lisztharmat (Uncinula necator syn. Erysiphe necator). A korai, primer fertőzések elindításáért a gomba ivaros termőtestei, a kazmotéciumok a felelősek. Az ezekből kiszabaduló aszkospórák indítják el a levél fonákán a kórfolyamatot, ami a későbbiekben, megfelelő védelem hiányában fertőzött lombozatot, sérves bogyókat, végső soron komoly mennyiségi és minőségi kárt okoz. A borászok tudják, hogy már öt-tíz százalékos bogyófertőzés esetén is dohos, penészes ízt vihet a borba, vagyis borhibát okozhat.

Lisztharmat primer fertőzés levélfonákon (Fotó: Kwizda Garden)

Az idei tavaszon a lisztharmat primer fertőzésének (aszkospóra szóródás) lehetőségét már több, a Kwizda hálózatában működő meteorológiai mérőműszer (Metos) is jelezte. Először április 18-19-én, majd április 24-25-én jöttek létre a környezeti feltételek a fertőzéshez az ország több borvidékén, ami a hőmérséklet emelkedésével folytatódik, és egyre több alkalommal fog megismétlődni.

Zászlós hajtás Kékfrankoson [Szekszárd] (Fotó: Kwizda Garden)

Az Associate a hazai kínálat egyik leghatékonyabb készítménye a lisztharmat ellen, két hatóanyagot tartalmazó gyári kombináció. A proquinazid a quinozalin molekulacsoport tagja, több fronton is a lisztharmat ellen dolgozik: gátolja a spórák képződését és csírázását, valamint megakadályozza a konidiumok fertőzését; magas gőztenziója révén nemcsak a kijuttatás helyén, hanem annak környezetében is hat (holdudvar-hatás); valamint a növény saját védekező rendszerét is segíti. A tetrakonazol a szisztemikus hatásmechanizmusú triazolok csoportjába tartozik. A hatóanyag az ergoszterol szintézist gátolja, és így megakadályozza a gomba sejtmembrán szintézisét; jó zsíroldékonysága a gyors felszívódásában segít; kiváló vízoldékonysága miatt jól szállítódik a növényi szövetekben, ott egyenletesen eloszlik; a friss növekményben is véd a gomba ellen.

Tovább olvasom a cikket a Kwizda Garden honlapján.

Neiner János
Kwizda Garden szőlő szaktanácsadó

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

A szőlő lombozatának értékelése vegetációs indexek alapján

2025. május 21. 14:10

A MATE-n fejlesztett program segítségével lehetőség nyílik az egyedi levelek RGB-alapú vegetációs indexeinek értékelésére.

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

2025. május 9. 14:10

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről keveset tudtunk.

Synvino Borverseny 2024: kiemelkedő borok és új trendek

2025. március 22. 16:10

Összesen 400 bor és pezsgő érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta által XXI. alkalommal megrendezett Synvino Borversenyre.

KUBOTA XTA ültetvénypermetező gépek: robusztusság, hatékony védelem gyümölcsösöknek és szőlészeteknek

2024. július 22. 16:10

A Kubota XTA-k képesek kielégíteni a kártevők és betegségek elleni védekezés igényeket gyümölcsösökben, csonthéjas ültetvényeken, szőlészetekben.

Amivel az egri érsek misézik

2022. október 6. 07:34

Péter Ákos borásszal Egerben, jó pár méterrel a földfelszín alatt találkoztam.

Arany termett a Mátraalján

2023. április 10. 07:34

„Késői szüretelésű nagy fehérborok jegyeit magán hordozza, de mindemellett friss, fickándozó, gyümölcsös.” Így jellemezte Maróti Attila a Zenit borát, amely aranyat hozott számára fehérbor kategóriában, a Syngenta borversenyén.

Korábban termesztettek borszőlőfajtát, mint étkezési célút

2023. március 24. 14:51

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Science magazinban közölt eredmények egészen új megvilágításba helyezik a szőlő kultúrevolúcióját.