Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

A fekete-tengeri megállapodást két hónappal hosszabbíthatják meg

A fekete-tengeri megállapodást két hónappal hosszabbíthatják meg

Agrofórum Online

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter azt mondta, hogy az ukrán fekete-tengeri gabonamegállapodás még legalább két hónappal meghosszabbítható. Az érintett felek illetékesei tárgyaltak a meghosszabbításról.

Oroszország kijelentette, hogy nem hosszabbítja meg a paktumot május 18-án túl, hacsak nem teljesítik a saját gabona- és műtrágyaexportja előtt álló akadályok elhárítására vonatkozó követelményeket.

Cavusoglu elmondta, hogy a gabonaüzlet szerepel azon kérdések között, amelyeket a látogatás során orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalt, és reméli, hogy pozitív eredmény születhet Isztambulban, ahol a tárgyalásokat csütörtökön folytatják.

Úgy gondolom, hogy olyan eredményt érhetünk el, amely legalább két hónappal meghosszabbítja az együttműködést”

– mondta Cavusoglu.

Az ENSZ és Törökország tavaly júliusban közvetítette a fekete-tengeri exportmegállapodást, mely segít kezelni a globális élelmiszerválságot, amelyet Oroszország Ukrajna elleni háborúja súlyosbított. Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ tisztviselői közös koordinációs központot (KKK) hoztak létre Isztambulban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete közölte, hogy kedden újraindult a kimenő hajók ellenőrzése az ukrán gabona fekete-tengeri biztonságos exportját lehetővé tevő megállapodás értelmében. Vasárnap és hétfőn sem bejövő, sem kimenő hajóellenőrzésre nem került sor.

„A vegyes bizottság megerősítette, hogy a keddi napon újraindultak az ellenőrzések a kiutazó hajókon” – mondta Farhan Haq, az ENSZ-szóvivő-helyettese.

„Az egyeztetési munka folyamatban van. Álláspontunk jól ismert és következetes” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak. „Szóval, várjuk meg a tárgyalások eredményét” – tette hozzá.

Közben Törökország 2024-re halasztotta 600 millió dolláros földgázszámlája kifizetését Oroszországnak – közölte két forrás. Ez az első ilyen halasztás az Ankara és Moszkva közötti kapcsolatok elmélyülését hangsúlyozó múlt héten bejelentett megállapodás értelmében. A megállapodás értelmében akár négymilliárd dollárnyi török energiakifizetést is elhalaszthatnak Oroszországnak a jövő évre – közölte a Reuters hírügynökség két névtelenségét kérő forrás alapján. A vasárnapi választásokra készülő Törökország erősen függ az energiaimporttól, és Oroszország a legnagyobb beszállítója.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megugrott az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. május 17. 10:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7%-os volt a forgalomnövekedés.

Felülmúlta az előrejelzéseket a Bayer első negyedéves nyeresége

2024. május 17. 09:10

Nagyobb lett a vártnál a Bayer AG nyeresége, viszont a mezőgazdasági ágazat árbevétele, az értékesítés és a glifozát ára is csökkent.

Esnek az élelmiszeripari termelői árak

2024. május 16. 08:10

A tavalyi csúcshoz képest folytatódik az élelmiszerek termelői és értékesítési árának csökkenése.

Tovább drágult a cukor, a gáz ára viszont csökkent

2024. május 15. 15:10

2024. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ pénteken tárgyal a gabonatermékekről

2023. május 5. 07:36

Törökország, Oroszország, Ukrajna és az ENSZ technikai személyzete pénteken találkozik, hogy megvitassák az ukrán gabona fekete-tengeri exportját lehetővé tevő megállapodást.

A Kreml szerint tettekre van szükség a fekete-tengeri gabonaüzlet kapcsán

2023. augusztus 5. 15:10

Oroszország pénteken közölte, hogy lépésekre van szüksége, nem pedig ígéretekre az Egyesült Államok részéről, hogy teljesítse azokat a feltételeket, amelyeket a fekete-tengeri gabonaszerződéshez való visszatéréshez szükségesek.

A Kreml szerint az ammóniavezeték robbanása negatív hatással van a gabonaszállításokra

2023. június 9. 07:17

Oroszország azzal vádolta meg az ukrán erőket, hogy hétfőn felrobbantották a világ leghosszabb ammóniát szállító vezeték egy részét.

Nagyobb lehet az orosz búzatermés – csökkentek az árak

2023. november 10. 13:10

Erős eladói nyomást lehetett tapasztalni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.