Zöldség-Gyümölcs

A marokkói paradicsomipar egyre inkább a tengervíz-sótalanító üzemekre támaszkodik

Agrofórum Online

Bár a marokkói paradicsomipar számos nehézséggel néz szembe ebben a szezonban, a Chtouka Ait Baha sótalanító üzemnek köszönhetően már nem az aszály a legsúlyosabb problémája. A létesítmény 2022-ben kezdte meg működését, amit „áldásként” üdvözölt egy olyan régió, mely a növekvő szárazság miatt egyre nehezebb helyzetbe került.

A sótalanító üzem megkönnyebbülést hozott számunkra. A vízhiány régóta Damoklész kardjaként lebegett a termelők feje felett. Most újra nyugodtan dolgozhatnak a rendelkezésre álló vízmennyiség miatt. Persze a víz ára nagyon magas, de ez mégis nagy áldásnak tekinthető, hiszen garantálja a folytonosságot a termelők által vállalt, meglehetősen komoly beruházásokhoz. Ami pedig a vízellátást illeti, a Souss Massa térségében csak jobbra fordulhatnak a dolgok

– mondta Amine Maataoui Belabbes, a Comaprim vezérigazgatója.

A régió tehát meg fogja őrizni pozícióját Marokkó első számú paradicsomszállítójaként:

A Souss Massa régióban az éghajlat kifejezetten alkalmas a paradicsomtermesztésre. Nem túl hideg és nem is túl meleg. Évente 360 nap napsütéses nap van, és a szezon nagy részében enyhe az időjárás. Marokkóban vannak más régiók is, amelyek ilyen adottságokkal rendelkeznek, de ezekhez még mindig szükség van a termőföldek, valamint a mezőgazdasági és logisztikai infrastruktúra fejlesztésére. Jelenleg is zajlanak olyan projektek, amelyek ezen régiók fejlesztésére irányulnak, különösen Dakhlában, az ország legdélebbi részén

– folytatta Amine, aki azt is elárulta, hogy a marokkói kormány 2022-ben indította el a dakhlai sótalanító üzem projektjét, amely növelni fogja az export paradicsom termelési kapacitását.

Az üzem 5200 hektárnyi terület vízellátására lesz képes, és erősíteni fogja a paradicsom és más gyümölcsök és zöldségek termelését, valamint exportját. A pályázati felhívás néhány hónapja került kiírásra, és már több nagy paradicsomtermelő is jelezte a részvételi szándékát.

A Comaprimnél mi is jeleztük, hogy szeretnénk részt venni ebben a projektben. Mi vagyunk a kormány által „aggregátorként” számon tartott termelői szervezet, amely egy jelentős csoportot alkot

– magyarázta Amine.

Ezt a státuszt olyan szervezetek esetében ismerik el, amelyek alkalmasak arra, hogy támogassák a kis és átlagtermelőket, és segítik őket abban, hogy növeljék a szakmai színvonalukat és javítsák a termékeik minőségét. Az aggregátorok társadalmi hatása miatt a kormány úgy döntött, hogy a projekt erre szánt területein elsőbbséget biztosít számukra.

A dakhlai sótalanító üzemet a logisztikai infrastruktúrába történő beruházások is kísérik, beleértve a dakhlai kikötő bővítését. Amine szerint ez egy nagy ambíciójú beruházás lesz, amely Marokkó számára a mezőgazdasági termelés egy újabb régióját biztosítja majd, többek között a paradicsom termesztését is. A dakhlai sótalanító üzem 180 millió eurós beruházást igényel, és várhatóan 2025-ben kezdi meg működését.

A Comaprim a maga részéről 400 hektárnyi területen gazdálkodik a Souss Massa régióban, és elsősorban az Egyesült Királyságba exportál.

Régóta a brit piacra pozicionáljuk magunkat. Az Egyesült Királyságban értékesített marokkói paradicsomból minden negyedik, valamint a marokkói uborka felét a Comaprim termeszti

– mutatott rá Amine.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9515660/the-moroccan-tomato-industry-is-increasingly-relying-on-seawater-desalination-plants/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

42 üvegház épült 2 év alatt Ukrajnában

2024. május 10. 15:10

Az ukrán biológus 2 év alatt szinte a nulláról indulva 42 üvegházat épített, ahol sikeres zöldségtermesztést folytat, a terményt pedig értékesíti.

Akár duplájára is növelhető a magyar kertészeti ágazat kibocsátása

2018. március 5. 08:16

Az évi közel 2,5 millió tonna átlagos zöldség-, gyümölcstermés akár 1 millió tonnával lenne növelhető az agrárkamara országos osztályvezetője szerint.

Új üvegházakkal bővült hazánk egyik legnagyobb zöldséghajtató vállalkozása

2022. november 16. 13:08

Folyamatos fejlesztésekre van szükség a hajtatásos zöldségtermesztés versenyképességének erősítése érdekében - jelentette ki az agrárminiszter kedden Szegváron.

Zöldségtermesztés Föld körüli pályán

2024. május 29. 16:10

Vajon pontosan mire lenne szükség ahhoz, hogy a jelen és a jövő űrhajósai a Holdon vagy akár a Marson is friss zöldségeket tudjanak termeszteni?