Bár a marokkói paradicsomipar számos nehézséggel néz szembe ebben a szezonban, a Chtouka Ait Baha sótalanító üzemnek köszönhetően már nem az aszály a legsúlyosabb problémája. A létesítmény 2022-ben kezdte meg működését, amit „áldásként” üdvözölt egy olyan régió, mely a növekvő szárazság miatt egyre nehezebb helyzetbe került.
A sótalanító üzem megkönnyebbülést hozott számunkra. A vízhiány régóta Damoklész kardjaként lebegett a termelők feje felett. Most újra nyugodtan dolgozhatnak a rendelkezésre álló vízmennyiség miatt. Persze a víz ára nagyon magas, de ez mégis nagy áldásnak tekinthető, hiszen garantálja a folytonosságot a termelők által vállalt, meglehetősen komoly beruházásokhoz. Ami pedig a vízellátást illeti, a Souss Massa térségében csak jobbra fordulhatnak a dolgok
– mondta Amine Maataoui Belabbes, a Comaprim vezérigazgatója.
A régió tehát meg fogja őrizni pozícióját Marokkó első számú paradicsomszállítójaként:
A Souss Massa régióban az éghajlat kifejezetten alkalmas a paradicsomtermesztésre. Nem túl hideg és nem is túl meleg. Évente 360 nap napsütéses nap van, és a szezon nagy részében enyhe az időjárás. Marokkóban vannak más régiók is, amelyek ilyen adottságokkal rendelkeznek, de ezekhez még mindig szükség van a termőföldek, valamint a mezőgazdasági és logisztikai infrastruktúra fejlesztésére. Jelenleg is zajlanak olyan projektek, amelyek ezen régiók fejlesztésére irányulnak, különösen Dakhlában, az ország legdélebbi részén
– folytatta Amine, aki azt is elárulta, hogy a marokkói kormány 2022-ben indította el a dakhlai sótalanító üzem projektjét, amely növelni fogja az export paradicsom termelési kapacitását.
Az üzem 5200 hektárnyi terület vízellátására lesz képes, és erősíteni fogja a paradicsom és más gyümölcsök és zöldségek termelését, valamint exportját. A pályázati felhívás néhány hónapja került kiírásra, és már több nagy paradicsomtermelő is jelezte a részvételi szándékát.
A Comaprimnél mi is jeleztük, hogy szeretnénk részt venni ebben a projektben. Mi vagyunk a kormány által „aggregátorként” számon tartott termelői szervezet, amely egy jelentős csoportot alkot
– magyarázta Amine.
Ezt a státuszt olyan szervezetek esetében ismerik el, amelyek alkalmasak arra, hogy támogassák a kis és átlagtermelőket, és segítik őket abban, hogy növeljék a szakmai színvonalukat és javítsák a termékeik minőségét. Az aggregátorok társadalmi hatása miatt a kormány úgy döntött, hogy a projekt erre szánt területein elsőbbséget biztosít számukra.
A dakhlai sótalanító üzemet a logisztikai infrastruktúrába történő beruházások is kísérik, beleértve a dakhlai kikötő bővítését. Amine szerint ez egy nagy ambíciójú beruházás lesz, amely Marokkó számára a mezőgazdasági termelés egy újabb régióját biztosítja majd, többek között a paradicsom termesztését is. A dakhlai sótalanító üzem 180 millió eurós beruházást igényel, és várhatóan 2025-ben kezdi meg működését.
A Comaprim a maga részéről 400 hektárnyi területen gazdálkodik a Souss Massa régióban, és elsősorban az Egyesült Királyságba exportál.
Régóta a brit piacra pozicionáljuk magunkat. Az Egyesült Királyságban értékesített marokkói paradicsomból minden negyedik, valamint a marokkói uborka felét a Comaprim termeszti
– mutatott rá Amine.