Agrárgazdaság

Rosszul érinti a Bayert, hogy csökken a gyomirtó ára

Agrofórum Online

A Bayer növényvédőszer- és gyógyszergyártó szerint a 2023-as eredményei valószínűleg a megcélzott tartomány alsó határában lesznek, ugyanis a költséginfláció és a glifozát alapú gyomirtó szerek árának zuhanása miatt nem tudják elérni a tavalyi csúcsokat.

A Bayer gyomirtószer-eladásai 44%-kal ugrottak meg 2022-ben, miután az Ida hurrikán megrongálta a rivális gyártók üzemeit, és a kínai beszállítók nem tudták pótolni a hiányt. Az árak csökkentek, mivel a versenytársak idén visszatértek a piacra.

Összességében arra számítunk, hogy a cél elérése az iránymutatásunk alsó határában fog megvalósulni”

– mondta Werner Baumann vezérigazgató. Megemlítette, hogy jelentősen csökkentek a várakozások a glifozát alapú termékek áraival kapcsolatban.

Az ezekből a termékekből származó bevételek valószínűleg körülbelül 1,7 milliárd euróval csökkennek ebben az évben, közölte a Bayer a prezentációban. Korábban 900 milliós visszaeséssel számoltak.

A keményebb piaci környezet megnehezíti a kihívásokat, amelyekkel a Roche korábbi ügyvezetője, Bill Anderson vezérigazgató-jelölt szembesül, aki a következő hónapban veszi át a vezető pozíciót.

A részvények árfolyama 6,7%-kal négyhavi mélypontra esett, mivel a JP Morgan elemzői szerint a befektetőknek csökkenteniük kell nyereség-előrejelzéseiket.

A Bayer, amely milliárdokat fizetett a glifozátos gyomirtóival kapcsolatos peres eljárásokért, korán leváltja vezérigazgatóját, miközben egyes befektetők azt követelik, hogy a német ipari óriás egyszerűsítse diverzifikált struktúráját és váljon külön csoportokra.

A kamat, adó és amortizáció előtti korrigált első negyedéves eredmény (EBITDA) 14,9%-kal 4,47 milliárd euróra csökkent, ami elmarad a cég honlapján közzétett 4,63 milliárd eurós átlagos elemzői becsléstől.

A különbség nagyrészt a legkelendőbb gyógyszer, a Xarelto vártnál alacsonyabb eladásainak tudható be, amelynek bevételei 13,2%-kal estek vissza, mivel a nagy kínai beszerzési tenderek lenyomták az árat.

A csoport negyedéves bevételei 2%-kal 14,4 milliárd euróra csökkentek. A 2023-as korrigált EBITDA közel lesz a korábbi céltartomány 12,5 milliárd eurós alsó határához, ami csökkenés a 2022-re bejelentett 13,5 milliárd euróhoz képest – közölte a vállalat.

Ez tükrözte a mezőgazdasági egységnél csökkentett értékesítési várakozásokat, miközben megerősítették a gyógyszerek és fogyasztói egészségügyi termékek értékesítésének növekedési céljait.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oroszország valamire készül, új gabonapiacok után is kutat

2024. október 20. 16:10

Az ország, amely a 2023/24-es szezonban legalább 72 millió tonna gabonát exportált, új piacokat keres Latin-Amerikában és Afrikában.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Hogyan támogatja a Climate FieldView a mezőgazdaságban a döntéshozatalt?

2021. november 15. 06:30

A folyamatos innováció – a genetika, a technológia, a gépesítés fejlődésének üteme – olyan szintre lépett korunk mezőgazdaságában, amely már az űrtechnológiával vetekszik. Ez részben megalapozza, részben bonyolítja a döntéshozatalt. Egy felmérés szerint a mezőgazdaságban legalább 40 különböző döntést kell meghoznunk növényfajonként. Döntéseket hozni könnyű, jó döntéseket hozni csak akkor könnyebb, ha van mi alapján.

Állományvédelem a kalászos kultúrákban - az idei év tanulságai fejlesztői szemmel

2023. december 19. 05:40

Kísérleteink beállítása során igyekeztünk a folyamatosan változó igényeknek megfelelni, és olyan megoldásokat találni növényvédőszer-gyártói oldalról, amelyek nemcsak gazdasági előnyöket, hanem termésbiztonságot is nyújtanak a termelőink számára.

Kedvező hírek érkeztek a Bayer részvényeseinek

2020. január 25. 07:36

Sajtóértesülések szerint a Bayer 8 milliárd dollárt tartalékol a jelenleg közvetítés alatt, vagy bíróság előtt lévő, a glifozát tartalmú, Roundup egészségkárosító hatásai miatti perek károsultjainak.

A szélsőséges időjárást jobban tűrő kukoricafajtát dob piacra a Bayer

2022. február 20. 08:37

A jelenlegi fajtáknál egyharmaddal alacsonyabbra növekvő kukoricát 150 amerikai gazdálkodó veti majd el egy gazdálkodási kísérletben 2023-ban, majd a következő évben a szélesebb piacon is elérhetővé teszik.