Állattenyésztés

Nébih: tilos kutyát tartósan kikötve tartani január 1-jétől

Agrofórum Online

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kutyákat mostantól egyáltalán nem lehet láncon tartani.

Tilos kutyát tartósan kikötve tartani január 1-jétől, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kutyákat mostantól egyáltalán nem lehet láncon tartani, az, aki vét a rendelet ellen, állatvédelmi bírságot fizethet, de nem követ el bűncselekményt, mivel az előírás nem esik a Btk. hatály alá – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A Nébih tájékoztatása szerint probléma esetén nem a rendőrséget, hanem a jegyzőt, illetve a hatósági állategészségügyi szolgálatot kell értesíteni. A kivizsgálást követően elsősorban a hibák, hiányosságok javítására kötelezhető az állat gazdája.

Amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor állatvédelmi bírságot szabhatnak ki rá, melynek alapösszege 15 000 forint. Ez az összeg minősített esetekben – jogszabályban meghatározott mértékben – növelhető.

Közölték: a jogszabály célja, hogy ezután egy kutya se kerüljön tartósan láncra. Az állattartók kötelessége, hogy – bármely tartási mód esetében – biztosítsák a kutyájuk egyedi igényeinek megfelelő életkörülményeket, beleértve a rendszeres és megfelelően szervezett szabad mozgás lehetőségét is.

Az állatvédelmi hatóság felhívja a figyelmet: ha valaki kutya tartására vállalkozik, tartsa szem előtt a felelős állattartás szabályait és mérlegelje, hogy meg tudja-e teremteni háziállata személyes szükségleteit és a saját környezetének jogos elvárásait kielégítő körülményeket.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezt tegye, hogy télen is legyen tojás a tyúkólban!

2024. október 17. 09:40

Az ősszel és télen csökkenő fénymennyiség miatt a tyúkok kevesebbet vagy egyáltalán nem tojnak. Mit tegyünk, hogy ne kelljen bolti tojást vennünk?

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Közeleg a felügyeleti díj második részletének befizetési határideje

2018. január 29. 15:36

A NÉBIH felhívja az érintettek figyelmét, hogy közeledik 2018. január 31-e, a 2017. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje.

Ismét bizonyította kiválóságát a Tokaji borvidék leghíresebb itala

2022. november 9. 13:12

Hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból is mindenben megfeleltek a tokaji aszúk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén.

Mintegy húszezer húsludat számolnak fel Bökönyön

2022. június 1. 13:49

Az érintett állomány felszámolása folyamatban van.

Hol található olyan laboratórium, ahol a körtelevél betegségét meg tudják határozni?

2023. szeptember 4. 04:39

Tudnának abban segíteni, hogy hol találok olyan növénykórtani laboratóriumot, ahol a körtelevél elhalási betegségét meg tudnák határozni? Köszönöm segítségüket.