Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Hogyan kerüljük el a virágvégi rothadást?

Hogyan kerüljük el a virágvégi rothadást?

Agrofórum Online

A virágvégi rothadás gyakori probléma a termelők számára.

E problémára jellemző, hogy például a paradicsom és a paprika alján elhalt szövetek jelennek meg. Az elhalt szövetek jelenlétét a kalcium hiánya okozza a termőterületen az új sejtek felépülése során. A tápanyaghiány általában közvetlenül a tápoldat receptjéhez köthető. Ugyanakkor kulcsfontosságú megértenünk azt, hogy a kalcium passzív tápanyag, valamint azt, hogy a környezeti feltételek miképpen válthatják ki a hiányt azáltal, hogy befolyásolják a növény azon képességét, hogy felvegye ezeket az ásványi anyagokat.                                  

Számos olyan körülmény létezik, amely kalciumhiányt válthat ki. A leggyakoribb tényezők közé tartoznak:

  • Alacsony relatív páratartalom. Amikor a növények alacsony relatív páratartalomnak vannak kitéve, a levelekben lévő apró pórusok, az úgynevezett sztómák bezáródnak. A sztómák felelősek a transzspirációért (a növények sztómáin keresztüli víz- vagy vízgőzleadásáért). A kalcium áramlása teljes mértékben a sztómák működésétől függ. Fontos tisztában lennünk az egyes növények optimális relatív páratartalmával, valamint a páratartalom minél egyenletesebb és egyenletesebb szinten tartásával. Az üvegházban a páratartalom növelhető a párologtató hűtőbetéteken keresztül folyó vízzel és/vagy szükség esetén páraelszívó rendszer telepítésével. A virágvégi rothadást a gyümölcsökön mutatkozó tünetek jellemzik. A levelek azonban kalciumhiányos állapotot is jelezhetnek. Mindig fontos a helyes megfigyelés, amikor a kalciumhiány orvoslására törekszünk. A kalcium hiánya ugyanis alacsony relatív páratartalom esetén nemcsak a gyümölcsökön, hanem a leveleken is észrevehető problémákról árulkodik. A levelek elhalt szövetet fognak produkálni a növekedési területen.
  • Magas sótartalom a gyökérzónában. Ha a szubsztrátumban felhalmozódik a só, a növény a vízstresszel kapcsolatos jelzéseket kap. Ez a reakció a sztómák bezáródását okozhatja, megakadályozva a kalciumnak a gyümölcsökbe és a levelekbe történő áramlását.
  • A növény feletti légáramlás hiánya. A folyamatos gázcsere biztosítása érdekében folyamatos légmozgásra van szükség a növények levelei körül. A növény levelei körüli légáramlás sebessége a levélfelület és az áramló levegő közötti súrlódás következtében csökkenhet. Ez egy határréteget hoz létre, amely egy olyan nehezebb légréteg, amely csökkentheti a növények gázcseréjét. A gázcsere csökkenése hatással lehet a növények kalciumfelvételére. A légáramlás hiánya összefüggésbe hozható a magas páratartalommal. Ez az állapot általában kalciumhiányt okoz.
  • Magas VPD-szintek (vízgőznyomás-hiány). Egyes növények, köztük a paradicsom, magas VPD-szint esetén csúcsrothadást mutat. Magas VPD-környezetben megnő a gyökerekből a levelekbe történő transzspiráció. Ha a VPD túl magas a paradicsom esetében, a kalciumfelvétel közvetlenül a gyökerekből a levelekbe jut, megkerülve a gyümölcsöt. Ez az oka annak, hogy néha virágvégi rothadás jelentkezik a paradicsom termésén, de a leveleken nem lesznek hiánytünetek.

A kalciumhiány elkerülése

Ha a növényeken kalciumhiányt észlelünk, mindenképpen ellenőrizzük, hogy a trágyázórendszer megfelelően működik-e. Ha a műtrágya oldatát több tartályban tartják fenn, ellenőrizze az összes tartályt, hogy azonos legyen az oldat koncentrációja, és így minden tápanyagot egyenletesen juttasson el minden növényhez.

Ne feledje, hogy mindig ellenőrizze a környezeti feltételeket, mielőtt kalciumot adna bármely növényhez. Ez magában foglalja a páratartalom csökkentését vagy növelését az üvegházban, illetve a légáramlás fokozását. Ha akkor adunk kalciumot a tápoldathoz, amikor a környezet kalciumhiányt idéz elő, akkor a gyökérzónában elősegítjük a kalcium toxicitását, ami a végén más passzív tápanyaghiányt okozhat.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9528904/how-to-avoid-blossom-end-rot/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért érdemes a sütőtököt kukoricával és babbal együtt termeszteni?

2024. augusztus 31. 08:10

Régen folyópartokon termesztették, általában a kukoricával és babbal együtt. Ezt a módszert a „Három Nővér Módszerének” nevezték.

Miért érdemes édesburgonyát termeszteni?

2024. augusztus 30. 13:10

Akkor finomak a levelei, amikor még zsengék. Sokak szerint a spenót leveleinek ízét idézik, bár édeskésebb, földesebb ízűek.

A mohó kereskedők tönkretették a spanyol olívaolaj-piacot?

2024. augusztus 28. 15:10

A termelők a kereskedőket vádolják a visszaeséssel, állításaik szerint a legnagyobb láncok 59 százalékot tettek rá a beszerzési árra.

Az elmúlt 7 év legrosszabb almatermése várható Németországban

2024. augusztus 27. 15:10

A gyümölcstermesztők jóval az átlag alatti, 734 ezer tonnás mennyiségre számítanak, ez mintegy 22 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

Idén is újdonsággal állt elő a Güttler

2023. február 6. 11:13

A Güttler 2023-ban vezeti be a MasterCut 600 vágóhengert.

Új létesítményt nyitott a Corteva

2023. július 11. 09:56

A központ a Corteva globális laboratóriumi hálózatába integrálódik, és kiegészíti a vállalat amerikai laboratóriumcsoportját.

A korszerű betakarítás titka

2022. július 26. 10:49

A betakarítási munkák szállításszervezésének legfontosabb része ebben az évben is annak megoldása, hogyan kerüljön a termény a szántóföldről a tárolóba, hiszen ez az a terület, ahol a szakértők szerint a legnagyobb a fejlődési potenciál.

Klímaváltozás: talán pozitív hatásokkal is számolhatunk

2020. május 16. 10:35

A szakértők álláspontja szerint, a klímaváltozástól nem kell tartani, hiszen a múltban lezajlott jelenségeket vizsgálva több pozitív hozadéka is volt az egyes éghajlati változásoknak.