Növénytermesztés
Növénytermesztés

Vertikális farmok lehetnek az emberiség megmentői

Vertikális farmok lehetnek az emberiség megmentői

Agrofórum Online

Mindenki tapasztalja az éghajlatváltozás hatásait, a nyári hőhullámok mindenkit megviselnek. Nem csak az embereket és az állatokat, de a növényeket is, a klímaváltozás miatt a növénytermesztés egyre nagyobb kihívássá válik. A szárazság és a magas hőmérséklet miatti terméskiesés mellett a helyhiánnyal is meg kell küzdeni, a két problémára egyszerre nyújthat megoldást az úgynevezett vertikális növénytermesztés, melynek segítségével akár a felhőkarcolók oldalán is ki lehet alakítani komplett veteményeseket.

Unalmas és elcsépelt témák manapság a népességszám drasztikus emelkedése, a klímaváltozás és a növénytermesztésre használható földterületek csökkenése, pedig ezek valóban komoly nehézségeket okoznak az agráriumnak. A termőterületek mérete korlátozott, egy idő után már nem lehet új területeket gazdaságosan termesztés alá vonni, a népesség viszont csak növekszik és növekszik. Egységnyi helyen az eddigiektől több növényt megtermelni nem egyszerű feladat, főleg akkor, ha az éghajlatváltozás is plusz nehezítő tényezőként leselkedik a gazdálkodókra.

Zöld felületek az épületek külső oldalán

A megoldás onnan jön, ahonnan sokan nem is várnák, mégpedig a városok magasra törő épületeiből. Az emeletes épületekben létrehozott vertikális gazdaságok segítségével környezetbarát módon lehet megoldani a folyamatosan emelkedő népesség táplálását világszerte. Ezek a felfelé terjeszkedő gazdaságok az épületeken belül folyamatosan kontrollált klímával rendelkeznek, így az éghajlatváltozás nem veszélyezteti az ilyen körülmények között nevelt növényeket. További előny, hogy amennyiben nem kerülnek be kártevők és kórokozók a zárt rendszerbe, úgy a növényvédelmi költségek is minimálisra csökkennek. A szállítási költségek is megspórolhatóak, ugyanis a növények ilyen formában szinte a felhasználás pontos helyén teremnek meg, nem száz, vagy olykor ezer kilométerrel odébb.

A növényeket termőtalaj nélküli, úgynevezett hidropóniás rendszerek segítségével termesztik, a napfényt pedig ledes világítótestek szimulálják, már-már tökéletesen. A termesztés szinte száz százalékban automatizált, a növényeknek otthonul szolgáló medencék forgó állványokon vannak elhelyezve, melyek rendszeres időközönként forognak, így minden növényt egyformán ér a mesterséges napfény. A vízben pedig a tápanyagok egyenlő eloszlását folyamatosan működő szivattyúk biztosítják.

Hidropóniás rendszer

A vertikális farmokon sikeresen termeszthetőek a levélzöldségek (például saláta és spenót), de paradicsomot, paprikát és epret is könnyűszerrel lehet termeszteni ilyen körülmények között. Ezzel az innovációval kisebb területen nagyobb mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt lehet termeszteni, ezzel biztonságosabbá és egyszerűbbé válhat a növekvő népesség élelmiszerrel történő ellátása. Emellett akár dekorációnak is kiválóak lehetnek a vertikális farmok, ugyanis emeletes épületek külső oldalán is létrehozhatóak hasonló rendszerek, ezzel hatalmas zöld felületeket lehet teremteni a városokon belül.

Kiadvány készült az idei kukorica posztregisztrációs kísérletről

2019. december 27. 13:27

2019-ben összesen 39, a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó hibridet vizsgáltak a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának szakemberei.

Növelnék a versenyképes szójatermelést

2019. december 11. 09:33

A gazdálkodók további ösztönzésére, a mind gazdaságosabb termelés érdekében, ez év szeptemberében 100 milliárd forint hitelkeretig elindult a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási hitelekhez kapcsolódó, a kamatköltségeket 80 százalékig átvállaló kamattámogatási program.

Magas terméshozamokat produkált idén az angol mezőgazdaság

2019. december 7. 06:41

A terméshozamok egyértelműen mutatják, mennyivel jobb időjárási körülmények között dolgozhattak idén az angol mezőgazdaságban.

Itt van a lista: ilyen kukoricát vegyen, ha nagy termést akar!

2019. december 6. 15:01

A kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet ebben az évben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködésben szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

NAK TechLab inkubációs program - támogató környezet startup vállalkozásoknak

2019. december 6. 10:39

A fő cél, hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar működését.

Agrárinnovációs operatív csoportok hálózata jön létre hazánkban is

2018. november 5. 14:16

Az innováció az agráriumban is egyre jelentősebb szerepet játszik, a közösségi agrárpolitika 2021-től az innovációt, a digitalizációt, a modernizációt kívánja erősíteni.

Abszolút zöld flottára vált a KITE Zrt.

2019. május 15. 08:28

A KITE Zrt. célkitűzése a saját járműflotta üzemeltetésében a károsanyag-kibocsátás csökkentése. A vállalat 3 év alatt 150 öntöltő hibrid elektromos Toyota beszerzése mellett döntött.

Palántatípusok a szamócatermesztésben

2018. augusztus 19. 15:58

A gyümölcsminőségi elvárások egyre magasabbak, a munkaerő drágul, a környezeti tényezők pedig egyre kiszámíthatatlanabbak. Csak folyamatos innovációval lehet versenyképesnek maradni, és a fejlődés a szamócatermesztés teljes vertikumát kell, hogy érintse. A sikeres termesztés egyik alapja a kifogástalan minőségű szaporítóanyag.