Zöldség-Gyümölcs

Folyamatos utánpótlás farostból – egy újabb lépés a tőzegmentes szubsztrátumok felé vezető úton

Agrofórum Online

A finn Novarbo már egy ideje azon dolgozik, hogy termékei számára tőzegmentes szubsztrátumot hozzon létre. Pirita Luolamaa-Vollebregt élen jár a fenntartható és költséghatékony új nyersanyagokkal való munkában és azok tökéletesítésében. A tőzeg sikeres alternatívájának bizonyult a faanyagrostok és az akrotelm kombinációja. Az újonnan megnyitott Biofiber Factory-ból a vállalat stabilan növekvő faanyag-, illetve faanyag és akrotelm keverékével tudja ellátni a szubsztrát vásárlóit.

Akrotelm

Jó néhány éve már, hogy a Pirita meglátta az akrotelmben rejlő lehetőségeket az üvegházipar számára. Az akrotelm a mocsár aktívan növekvő felületi rétege, amely tőzegmohákat, fűféléket, aljnövényzetet és egyéb felszíni növényzetet tartalmaz. Vastagsága 10-15 centiméter között változhat. És ami még ennél is fontosabb: az akrotelm a betakarítás után mintegy 20-25 év alatt képes regenerálódni, így gyorsan megújuló biomasszának számít.

Akrotelmmel kevert farost

Egy szubsztrátumban azonban nem lehet 30 százaléknál több akrotelmet használni, mert az túl nedves és nehezen megmunkálható szubsztrátumot eredményez.

A farostot olyan adalékként használtuk, amellyel életképes szubsztrátumot hozhatunk létre, amely egyszerre fenntartható és költséghatékony

– magyarázta Pirita. –  A mohával ellentétben, amely szivacsként viselkedik, és túl sok nedvességet tart meg, a farost sokkal könnyebben kezelhető. Emellett megújuló és sokkal fenntarthatóbb, mint a hagyományos szubsztrátumok, amelyek előállítása energiaigényes és amelyek biológiai úton nem bomlanak le. A faanyagrost szubsztrátumként való használatának egyik legfontosabb előnye, hogy könnyen komposztálható. Ez azt jelenti, hogy a vegetációs időszak végeztével a szubsztrát újrahasznosítható, és a jövőbeli termesztőközegekben újra felhasználható. Ez jelentős előrelépés a hagyományos szubsztrátumokkal, például a kőzetgyapottal szemben, ami nem komposztálható, ezért a felhasználást követően meg kell semmisíteni.

A farost szubsztrátumként való felhasználása némi kihívással jár.

Emellett a faforgács ára is emelkedett, ami befolyásolhatja a vállalat terveit a farost felhasználásával kapcsolatban a szubsztrátumokban. Annak érdekében, hogy ne függjenek többé más beszállítóktól, úgy döntöttek, hogy saját gyárba invesztálnak.

A Novarbo anyavállalatának, a Bioland Group tulajdonában lévő Biofiber Factory-nak nagy szerepe volt az új nyersanyagok kifejlesztésében. Az új gyár építése 2021 őszén kezdődött, és az első tesztüzemeket a következő ősszel végezték el. A professzionális termelés 2023 elején indult meg. Pirita elmondása szerint „a gyár 100 százalékban fából készült rostot gyárt, ami egy ömlesztett termék”. Ez a termék önálló szubsztrátumként használható, vagy más anyagokkal, például tőzeggel vagy kókusszal keverve különféle szubsztrátumokat lehet létrehozni belőle a különböző típusú növények számára. Az első farosttartalmú szubsztrátumokat jelenleg gyártják, és az első tétel már úton van a holland szubsztrátum-gyártó cégek felé, amelyek a fenntartható és költséghatékony szubsztrátumokat kereső, kevesebb tőzeggel vagy tőzeg nélkül termelőket fogják ellátni.

Az akrotelm és a faanyagrost tőzegmentes alternatívaként használható, de tőzeggel vagy kókusszal keverve is felhasználható, hogy legalábbis csökkentse ezen anyagok használatát. A Growbag-beszállítók a keverékben tiszta farostot használnak, de kérésre az akrotelmhez is keverhetjük

– folytatta a szakember.

Az új gyárnak köszönhetően úgy tűnik, hogy akár 100%-ra is növelhetjük a betakarított akrotelm felhasználásának arányát, míg korábban a szárítás és a szitálás után elveszítettünk valamennyi terméket. Az akrotelm 100%-os felhasználása fenntarthatóbbá és olcsóbbá is teszi a termék gyártását.

Az új szubsztrát anyagok a Finn Üvegházi Termesztők Szövetsége és a Finn Természeti Erőforrás Intézet projektjében is szerepelnek, ahol a hivatásos termesztők több különböző növénykultúrával tesztelik őket.

A jövőben a Pirita reméli, hogy a szubsztrátumokat nemcsak költséghatékonyabbá, hanem a tőzeg valódi alternatívájává is teheti. 

Vagy innen, vagy a kiskereskedelmi és fogyasztói oldalról kell erősebb nyomást gyakorolni. Agronómiai szempontból pedig már most is mérföldekkel előttünk jár. Ha a megfelelő keveréket készítenénk a faanyagrostból és az akrotelmből, akkor elméletileg lehetséges lenne műanyagmentes termesztőlapokat létrehozni. Más szubsztrátumok esetében műanyagra van szükség, hogy a víz bent maradjon, de a faanyagrost/akrotelm termesztőlemezek megmaradnak az erős kapilláris tulajdonságaik. Képzeljük el, mi történne, ha műanyagmentes, csupasz termesztőlemezeket tudnánk létrehozni, és a cserepeket ugyanabból az anyagból adnánk hozzá. Választhatnánk műanyagmentes kötőanyagokat, és a tenyészidőszak után mindent egy az egyben eltakaríthatnánk a komposztba!

A Biofiber Factory a Biolan Group történetének legnagyobb beruházása, amelynek értéke meghaladja a hétmillió eurót. A létesítmény a Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium Tápanyag-újrahasznosítási Kísérleti Programjának támogatását élvezi, amelyet a Dél-Olaszországi ELY Központ működtet.

Forrás: https://www.floraldaily.com/article/9522386/constant-supply-of-wood-fibers-another-step-on-the-road-to-peat-free-substrates/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miből lehet tudni, hogy érett-e a sütőtök?

2024. szeptember 20. 07:10

Általános vélekedés szerint úgy ellenőrizhetjük, hogy elég érett-e egy sütőtök, ha a héjába nyomjuk a körmünk hegyét.

Újabb elismerést kaptak a szentesi termelők

2024. szeptember 19. 12:10

A Szövetkezet díjnyertes terméke a pritamin paprika, amely a Szentesi paprika egyik kevésbé ismert, évszázados múlttal rendelkező típusa.

Milyen zöldségek valók az őszi magaságyásba?

2024. szeptember 17. 08:10

Mit ültessünk a következő napokban a kiürült magaságyásba? Az ajánlott zöldségekkel télig friss vitaminforrást biztosíthatunk a családnak.

Mi mindent dobhatunk a cefrébe?

2024. szeptember 14. 08:10

Mikor jó a cefre? Ha utána a pálinka ízében visszaköszön az eredeti gyümölcs, amiből készítették az italt.

A NASA űrhajósaival üvegházat juttatnának a Hold-felszínre

2024. május 16. 11:10

A következő Holdra szállás során az üvegházban azt vizsgálnák, hogy viseli a „földöntúli” stresszt a növények.

Egyre nagyobb a kereslet a talaj nélküli termesztéshez használt műanyag csatornák iránt

2023. március 20. 15:34

A talaj nélküli termesztés egy innovatív módszer, amely lehetővé teszi a növények ellenőrzött környezetben történő termesztését.

Az üvegházépítők téli csodavilágot teremtettek

2024. január 24. 11:40

Nem csak zöldségtermesztők építenek ma már üvegházat, noha a szerkezet és a tervek más épületek esetében is majdnem ugyanolyannak tűnnek első blikkre. De akkor ki és miért akar üvegházat emelni?

Paradicsomot termelő üvegházat adtak át Győrben

2019. május 27. 09:47

A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.