Gépinfo
Gépinfo

Önállóan dolgozó traktor és autonóm talajművelés – az agrártechnológia következő mérföldköve

Önállóan dolgozó traktor és autonóm talajművelés – az agrártechnológia következő mérföldköve

Agrofórum Online

Képzelje csak el! Egy traktor, amely nemcsak, hogy gondolkodik, hanem lát is. Egy traktor, amely mindig készen áll a munkára, függetlenül attól, hogy milyen korán vagy milyen késő van. Egy traktor, amely hagyja, hogy Ön és a kezelői más feladatokkal foglalkozzanak, miközben ő elvégzi a saját munkáját... magától.

Ön készen áll az autonóm gazdálkodásra?

Valószínűleg már most közelebb van hozzá, mint gondolná, ha olyan precíziós technológiát használ, mint a Starfire™ vevőegységek és az AutoPath™ vezérlés. És ha a térképeket, a talajművelési javaslatokat, valamint a gépi és szántóföldi adatokat kényelmesen át tudja vinni a traktorra és a traktorról a John Deere Operations Center™-be, akkor már több mint félúton van a teljes autonómia felé. Ezenkívül megismerkedhet más gépalapú technológiákkal és CommandCenter™ Automation 4.0 alkalmazásokkal is.

Nincs kezelő? Nem probléma. Ez a traktor egyedül is képes elvégezni az időigényes talajművelési munkálatokat.

Hogyan működik?

A rendszer olyan alkatrészeket és alkalmazásokat használ, amelyeket valószínűleg már ismer – például a StarFire™ vevőegységet, az AutoTrac™ fordulóautomatizálást és a John Deere Operations Center™ rendszert. De hozzáadtak néhány újítást is, hogy teljesen autonóm legyen:

  • 360 fokos kamerák
  • A fejlett kamerák 360 fokos látóteret biztosítanak a terepen lévő tárgyak észleléséhez és a távolság háromszögeléséhez.
  • Nagy sebességű processzor
  • Miközben a kamerákból képek áramlanak, egy nagy sebességű processzor minden egyes kép minden egyes pixelét kiértékeli.
  • Neurális hálózat
  • A mesterséges intelligencia rendezi a képeket, és meghatározza, hogy a terület biztonságosan áthajtható-e vagy sem… mindezt körülbelül 100 milliszekundum alatt.

Kézi vezérléssel… vagy szabadon

Az önműködő traktor teljesen felszerelt vezetőfülkével és kezelőszervekkel rendelkezik. Ha vezetni akarja… vezesse! De ha kevés embere van, szorít az idő, vagy egyszerűen csak több időt szeretne a családjával tölteni, akkor a gép a vezetőfülkéből való kiszállás után is fáradhatatlanul dolgozik Ön helyett, miközben Ön más, fontos dolgokkal foglalkozik.

Miért van szükségem az autonómiára?

Jól jönne egy plusz munkaerő? Egy olyan, aki sosem késik. Aki nem bánná, ha egész éjjel dolgoznia kellene. Ez az autonómia egyik szépsége. Olyan, mint egy plusz pár kéz. A másik, hogy így kicselezheti az időt. Azzal, hogy a traktorral több munkát végezhet, értékes perceket spórolhat meg a szűkös határidőkből, kijátszhatja az időjárást, és kihasználhatja a kedvező talajviszonyokat, ha az idő megfelelő. Ez több hektárt és nagyobb termelékenységet jelent, mindezt anélkül, hogy plusz munkaerőt kellene alkalmaznia.

Kövesse nyomon a munkáját. A munkát, amit Ön irányít

A John Deere Operációs Központ mobil használatával okostelefonon vagy táblagépen keresztül bárhol és bármikor figyelemmel kísérheti traktorát. Figyelmeztetéseket is kap, ha a traktor akadályt vagy mechanikai problémát észlel. Az élő videóhoz való hozzáférés pedig valós idejű képet ad arról, hogy a traktor mikor mit csinál.

Több szem többet lát

A fejlett kameratechnológiának köszönhetően az autonóm rendszer 360º-os képet ad a traktorról és a munkagépről. Az emberi szemhez hasonlóan megtalálja az akadályokat a táblán, meghatározza a távolságot és feldolgozza a képet… mindezt mindössze 100 milliszekundum alatt. Ha nem ismeri fel az anomáliát, automatikusan leáll és riasztást küld.

Forrás: https://www.deere.com/en/autonomous/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ugrásszerű bővülés az újautó-eladásokban áprilisban

2024. május 13. 14:10

25%-kal nőttek az áprilisi újautó-eladások a 2023. áprilisi adatokhoz viszonyítva. A legnépszerűbb autómárka a Suzuki és a Toyota.

Itt az első olcsón üzemeltethető, mégis hatékony elektromos traktor?

2024. május 13. 05:10

A jelenlegi legnagyobb, 45 LE-s AutoNxt elektromos traktor a 35 kWh kapacitású akkumulátorcsomag segítségével 8 órás munkavégzésre képes.

Agresszív külsejű osztrák traktor került piacra, immár fokozatmentes váltóval

2024. május 10. 09:10

Az osztrák Lindner mezőgépgyártó vállalat nemrég a Lintrac 70 LDrive traktormodellel bővítette speciális kínálatát.

Kidobhatjuk a hagyományos gumiabroncsokat? Megérkezett a légrugós kerék

2024. május 9. 08:10

A légrugós kerekek nagyobb terhelés elviselésére alkalmasak, mint a hagyományos gumiabroncsok. Jobb a kapaszkodóképességük is.

Fejlesztés a vegyszermentes gyomirtásért

2021. augusztus 20. 04:42

A munkagép a legmodernebb, mesterséges intelligencia segítségével működtetett vizuális érzékelőrendszer - Stout True Vision - segítségével tesz különbséget a haszonnövények és nem kívánatos növények között.

Magyarország talajtípusai VII.: kőzethatású talajok

2022. június 11. 06:36

A kőzethatású talajok vízgazdálkodása szélsőséges. A tavaszi nedves, dús vegetációjú időszak után hosszú, igen száraz nyári időszak következik.

„Néhány táblánkról több követ szedünk le, mint búzát” - Az első magyarországi ELHO kőfelszedő a Sümegi vár tövében

2020. május 6. 13:19

Nem kis munka a sokszor focilabda, alkalmanként MTZ elsőkerék méretű kövek összegyűjtése a mezőgazdasági területekről, ám elengedhetetlen. Az ilyen műveletekre szokták azt mondani, hogy „szükséges rossz”. Ezekből pedig érdemes kihozni a legjobbat, a legtöbbet. Így van ez Tóth Tamás egyéni vállalkozónál is, a Veszprém megyei gazdálkodónál ugyanis nagyon komoly járulékos költségeket okoznak a helyi viszonyok.

Tavaszi magágykészítés

2022. április 7. 06:37

A tavaszi talajművelésünket alapvetően meghatározza a vetéstechnológiánk.