Gépinfo
Gépinfo

Autonóm, könnyen manőverezhető robot segíti a zöldségtermesztőket

Autonóm, könnyen manőverezhető robot segíti a zöldségtermesztőket

Agrofórum Online

A világjárvány csúcspontján Ethan Rublee és családja a kaliforniai Szilícium-völgy csúcstechnológiai övezetéből egy kis méretű birtokra költözött a kaliforniai Watsonville-ben, hogy ott farmerként új életet kezdjen. A robotikában szerzett múltja és a helybeli farmerek, akiket megismert, megihlették, így Rublee rövidesen nekilátott, hogy a legkisebb gazdaságok számára is megfizethető, többcélú robotokat építsen – ekkor alakult meg a farm-ng.

Az első kiszállítások egyike során megkérdezték a csapattól, hogy hogyan nevezzék a robotot, mire az egyik szerelő azt mondta, hogy ez a robot úgy segít neki, mint egy barát: „Este es mi amigo” (Ez az én barátom). A farmon dolgozó egyik nő azonban megjegyezte, hogy már így is elég férfi van közöttük. Az asszony észrevétele „Esta es mi Amiga” megmaradt, és ezzel megszületett az Amiga név.

A konfiguráció módosítása rugalmasan változtatható

A farm-ng Amiga egy teljes mértékben elektromosan működő, moduláris felépítésű platform, amely olyan kiegészítőkkel rendelkezik, mint az emelők és a motorok.

A gazdák hozzáadhatják vagy átépíthetik a szokásos eszközöket a saját igényeiknek megfelelően, és megváltoztathatják a gép méreteit, hogy az elférjen a gyümölcsösökben és a különböző szélességű sorok között

– magyarázta Ethan Rublee, a farm-ng alapítója.

A kialakítás lehetővé teszi a termékfunkciók egyszerű frissítését. Az egy-egy gazdaságban alkalmazott innovációkat megosztják egymással, ami minden felhasználó számára tovább növeli a robot értékét. Úgy tűnik, hogy a földeken dolgozók és a gazdák minden egyes alkalommal megváltoztatják az Amigát, amikor szerszámokat vagy segédeszközöket adnak hozzá, hogy megkönnyítsék a nehezebb feladatokat. A felhasználók „meghekkelték” a gyomláláshoz, betakarításhoz és más, a gazdaságban nélkülözhetetlen feladatokhoz szükséges eszközöket, a farm-ng pedig sokukat kereskedelmi forgalomba is hozta, és elérhetővé tette a nagyobb gazdaságok számára.

2022 augusztusában megjelent az Amiga Brain, amely olyan funkciókkal bővült, mint az autonóm működés, a tárgyfelismerés, az eszközvezérlés és a termésadatok gyűjtése. A múlt hónapban az Amiga-t a Családi Gazdaságok Közösségi Szövetsége az Év Innovációja díjjal tüntette ki az észszerű tervezéséért és az egyszerű kezelhetőségéért.

A kistermelők támogatásának alapfeltétele mostanra kezd valósággá válni

– nyilatkozta Rublee.

Fotó: farm-ng

Felhasználás

A beltéri zöldségtermesztő gazdaságok megkedvelték az új lehetőséget. Azon túlmenően, hogy az Amiga elektromos és csendes, kiküszöböli a zajt és a kipufogógázokat az üveg és a műanyag belső felületén, kicsi és könnyen manőverezhető, így képes megkerülni a támoszlopokat is, és a ház végében dolgozni anélkül, hogy fordulóhelyre lenne szüksége. A szabadtéri zöldségtermesztők a rendszert élelmiszer-biztonsági betakarítást megelőző mintavételre, gyomlálásra, sőt, kis parcellák vetésére és fenotípusok meghatározására is használták. 

A kutatók és a gazdaságok szolgáltatói szintén értékesnek találták a gépet. A kisteherautó hátuljában elférő, rugalmas és csendes gép lehetővé teszi a gyakornokok és a kutatók számára, hogy különböző helyszíneken könnyedén végezzenek kis léptékű munkát. Az Amigát a vetőmagcégek is használják, amelyek különböző helyszíneken tesztelik a jövőbeli kereskedelmi célú genetikai állományokat, hogy bizonyítsák az életképességüket és kibogozzák a termesztési előírásokat.

Az Amiga segít a nagy berendezésekkel végzett munka hatékony, kisebb léptékű megismétlésében.

Mire számíthatunk?

A következő négy hónap során az Egyesült Államok több mint 15 egyeteme fog egy verseny keretében különböző megoldásokon dolgozni. Az amerikai Mezőgazdasági és Természeti Erőforrások Szövetsége (UC Agriculture and Natural Resources, ANR) országos szintű kihívást hirdetett, amely az Amiga nyílt forráskódú szoftverét és konfigurálható platformját felhasználva segíti a gazdálkodókat. A Farm-ng és a Kaliforniai Egyetem Mezőgazdasági Kutatóintézete (UC ANR) támogatja a diákok, a gazdálkodók és közösségeik közötti együttműködést, hogy megoldják a gazdálkodók szervezetét megviselő és értékes munkaórákat felemésztő valós problémákat.

Fotó: farm-ng

Holdraszállási kísérletek

A korai fejlesztést támogató finanszírozás nagy része a segítséget kérő gazdáktól, valamint a szokásos kockázatfinanszírozási alapoktól érkezett

– árulta el Rublee. A farm-ng emellett a holdraszállási missziókban is talált már a technológiájukkal kapcsolatos szerződéses munkát. A mezőgazdaság robotnavigációs szükségleteinek alapvető látásmódja történetesen a Holdra való leszállásban is alapvető fontosságú. – Ez az űrkutatás előnyeinek újabb alkalmazási területe a Földön zajló hétköznapi életben – tette hozzá Rublee.

A farm-ng csapata megnőtt, és ma már a mezőgazdasági szakértők, az AI úttörői és a vezető technológiai cégek mérnökei egyedülálló keverékét képviselik.

Az élvonalbeli innováció és a gyakorlati know-how ötvözésével igyekszünk valódi változást elérni a gazdálkodók és közösségeik számára. Akár új robotfelszereléseket, akár a NASA rakétáinak a Holdra való leszállásához szükséges szoftvereket tervezünk, a farm-ng segít a mezőgazdaság hatékonyabb, igazságosabb és fenntarthatóbb jövőjének megteremtésében.

Amikor Ethant a kaliforniai Watsonville-ben működő farm-ng és robotjaik jövőjéről kérdeztük, csak annyit mondott: Még nem foglalkozom mezőgazdasággal. Azt hiszem, akad még tennivalónk.

Ma már több mint 50 Amigát használnak az Egyesült Államokban a mezőgazdaságban és az oktatásban. Az Amigát 2022 szeptemberében a spanyolországi Lleida vásáron is bemutatták, az elkövetkező hónapokban pedig az Európai Unióban is elérhetővé válik.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9508057/robot-amiga-assists-farms-of-all-sizes/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új Kubota forgóborona: magágyat készít, és akár vet is, nincs előtte akadály

2024. július 11. 14:40

A Kubota PH3001F széria rengeteg beállítási lehetőséget biztosít a kezelő számára, hogy az adott körülményekhez optimális módon igazodhasson.

Tizennégy százalékos pluszban a pickup-piac

2024. július 11. 09:10

Az elmúlt hónapban 14 644 jármű kapott rendszámot az előző kategóriákban. 2022. júniushoz képest 31 százalékos pluszt mutatnak az adatok.

Régi ekemárka tér vissza, megpróbálnak árral szemben úszni

2024. július 9. 15:40

Az Överum Industries AB független ekegyártóként folytatja a termelést, de legalább egy évig még a New Holland nevet viselik a munkagépek.

Sokkolta az üzleti világot a két nagy traktorgyártó szakítása

2024. július 5. 16:10

Az amerikai AGCO csoport a TAFE részvényeinek 21 százalékát birtokolva kapcsolódott az indiai óriásvállalathoz.

Abszolút zöld flottára vált a KITE Zrt.

2019. május 15. 08:28

A KITE Zrt. célkitűzése a saját járműflotta üzemeltetésében a károsanyag-kibocsátás csökkentése. A vállalat 3 év alatt 150 öntöltő hibrid elektromos Toyota beszerzése mellett döntött.

RAPOOL-repcék: TEMPTATION

2021. július 22. 10:49

A TEMPTATION hibridet azoknak ajánljuk, akik kötöttebb talajokon, legalább közepes technológiai színvonalon gazdálkodnak, és stabilan magas hozamra törekszenek még szélsőséges évjáratban is.

Klímastabil, kiemelkedő olajtartalmú repcehibridek

2021. július 1. 06:55

A RAPOOL jövőbe mutató válasza a fokozódó termelési kockázatokra.

A Case IH hét 2021 AE50 Awards díjat nyert

2021. február 12. 13:04

Az AE50 program 1986-ban kezdődött, amikor az év innovációit az ASABE által létrehozott szakértő zsűri értékelte és kiválasztotta a legjobb ötvenet.