Agrárközélet
Agrárközélet

Kijev szerint a lengyel gazdatámogatások nincsenek összhangban a WTO szabályaival

Kijev szerint a lengyel gazdatámogatások nincsenek összhangban a WTO szabályaival

Agrofórum Online

A támogatások, amelyeket Lengyelország az Ukrajnából érkező gabonaexport megugrására adott gazdálkodóinak, nincsenek összhangban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival – mondta Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszter-helyettes hétfőn.

A lengyel kormány 10 milliárd zloty, azaz mintegy 826 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá a lengyel mezőgazdaság számára az év elején, hogy segítse a mezőgazdasági termelőket versenyezni a Lengyelországban és más kelet-európai országokban felhalmozódott ukrajnai gabonával.

Ezek a támogatások messze meghaladják a WTO-szabályok által megengedett mértéket. Ezek kisebb fejlemények, de kereskedelmi zavarok forrásai lehetnek szerte a világon”

– mondta Tarasz Kacska a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) londoni konferenciáján.

Lengyelország a 2022. februári orosz inváziót követően Kijev egyik legerősebb támogatója volt, azonban a gabonakérdés feszültséget okozott a lengyel kormányban, amely a vidéki választókerületek támogatására támaszkodik.

Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia alternatív tranzitútvonalakká váltak az ukrán gabona számára, hogy ellensúlyozzák az ország fekete-tengeri kikötőiben az invázió után lelassult exportot.

A szűk keresztmetszetek ezután több millió tonna gabonát „csapdába ejtettek” az országokban, lenyomva a helyi gazdálkodók terményeinek árait, és arra késztették kormányaikat, hogy egyoldalúan bevezessék az ukrán élelmiszertermékek behozatali tilalmát.

Az Európai Unió május 2-án megállapodásra jutott, amely lehetővé teszi az öt ország számára, hogy megtiltsák az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag belföldi értékesítését, ugyanakkor lehetővé teszik a tranzitexportot más célországba, így más uniós országokba is – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Az EU kereskedelempolitikáját felügyelő Európai Bizottság azt állítja, hogy a tilalmakat szeptember közepéig megszüntetik, addigra javulást vár a gabona Ukrajnából való kiszállításában és a tranzitországokon keresztüli exportban.

Nem látunk tényleges negatív hatást ezen államok belföldi piacaira, és intenzíven dolgozunk az EU-val azon, hogyan biztosítsuk az összes kereskedelmi útvonal zavartalan működését”

– mondta Kacska.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

KertAkadémia, a kihagyhatatlan program kertbarátoknak

2024. június 29. 10:10

Egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre. A KertAkadémia Konferencia és Szakmai Nap célja a tudásátadás.

Hungarikum lett az Aranyfácán sűrített paradicsom és a szaloncukor

2024. június 28. 16:10

A Hungarikum Bizottság legutóbbi ülésén 3 elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és 2 tétellel gyarapodott a Magyar Értéktár.

Földművesre nagyobb szükség van, mint katonára?

2024. június 24. 16:10

Egy angol tévés személyiség szerint a fiataloknak a katonaság helyett inkább a mezőgazdaságban kellene tapasztalatot szerezniük.

Ausztriával ment át az EU természet-helyreállítási törvénye

2024. június 22. 16:10

Leonore Gewessler osztrák környezetvédelmi miniszter dacolva koalíciós partnereivel az uniós természet-helyreállítási törvény mellett szavazott.

Pozitív kilátások a Fekete-tengeri régióban

2021. április 9. 05:02

A hideg és havas időjárást hozó tavasz késleltette a 2021-es tavaszi gabonavetések kezdetét Ukrajna és Oroszország legtöbb régiójában.

Az ukrán élelmiszerimport szélesebb körű tilalmát fontolgatják a lengyelek

2024. február 28. 15:10

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kijelentette, nem zárja ki, hogy az ukrán gabona behozatalára vonatkozó nemzeti tilalmat más termékekre is kiterjesztik, ha az Európai Unió nem lép fel piacainak védelme érdekében.

Ukrajna újra szállíthat gabonát az Azovi-tengeren

2022. február 14. 08:17

Oroszország visszavonta az Azovi-tengeren tartózkodó hajókra vonatkozó, a térségben tartott hadgyakorlatokhoz kapcsolódó, korábban bejelentett korlátozásokat.

Napi hétezer tonna gabonát exportálnak az elfoglalt régióból

2022. augusztus 22. 08:43

Ukrajna délkeleti Zaporizzsja régiójának orosz ellenőrzése alatt álló része napi 7000 tonna gabonát exportál.