Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Emelkedett az Oroszországból exportált búza ára

Emelkedett az Oroszországból exportált búza ára

Agrofórum Online

Az orosz búzaexportárak csökkenése az elmúlt hetek hanyatlását követően megtorpant, elemzők szerint a tengerentúli árak irányába mozdult el a kurzus. Közben Oroszország szerint az ENSZ közölte Moszkvával, hogy a gabonaüzletekkel kapcsolatos panaszait nem tudja megoldani.

Oroszország új, 12,5%-os fehérjetartalmú búzatermésének ára a Fekete-tengernél júliusban tonnánként 228 dollár volt, szemben az előző heti tonnánkénti 223 dollárral, derült ki az IKAR mezőgazdasági tanácsadó cég adataiból.

Az előrejelzés szerint az amerikai kukoricát érintő szárazság és egyéb lehetséges problémák is növelhetik az árakat, ilyen Argentínában és Ausztráliában, illetve Ukrajnában az, hogy nem megfelelőek a terméskörülmények – mondta Dmitrij Rylko, az IKAR vezetője.

A Sovecon oroszországi mezőgazdasági tanácsadó cég a júniusi teljes orosz búzaexportot 3,0 millió tonnára becsülte, szemben a 2022. júniusi 1,0 millió tonnával. Oroszország 680 000 tonna gabonát exportált a múlt héten, ehhez képest az egy héttel korábbi mennyiség 800 000 tonna volt. Ezekből 560 000 tonna volt most a búza a korábbi 770 ezer tonnához képest – írta a Sovecon heti feljegyzésében a kikötői adatokra hivatkozva.

Június 14-ig 30,2 millió hektáron vetettek el gabonát a gazdák szemben a 2022-es 28,8 millió hektárral, ebből 13,7 millió hektáron búzát.

„Normál, megszokott szint körüli vagy ennél hidegebb hőmérséklet várható minden régióban” – közölte a Sovecon, hozzátéve, hogy a csapadék az Urálban és Szibériában egyre kedvezőbb volt.

A szokatlanul nedves időjárás délen nagyon korai, a glutén- és fehérjetartalom csökkenhet ezért, növekszik számos jelentésben a fertőzéses esetek száma, különösen Krasznodar környékén”

– fűzte hozzá.

Gabonaszállítási megállapodás

Az Egyesült Nemzetek Szervezete megerősítette, hogy nem tud semmit tenni a fekete-tengeri gabonaüzlet kapcsán felmerülő egyes orosz sérelmek orvoslására – idézte a TASSZ állami hírügynökség az orosz külügyminisztériumot. A minisztérium szerint a nemzetközi szervezet nem tudja biztosítani az oroszországi vezetékes ammóniaexport újraindítását, illetve mezőgazdasági bankjának visszakapcsolását a SWIFT fizetési rendszerhez, illetve a mezőgazdasági gépek alkatrészellátását – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megugrott az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. május 17. 10:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7%-os volt a forgalomnövekedés.

Felülmúlta az előrejelzéseket a Bayer első negyedéves nyeresége

2024. május 17. 09:10

Nagyobb lett a vártnál a Bayer AG nyeresége, viszont a mezőgazdasági ágazat árbevétele, az értékesítés és a glifozát ára is csökkent.

Esnek az élelmiszeripari termelői árak

2024. május 16. 08:10

A tavalyi csúcshoz képest folytatódik az élelmiszerek termelői és értékesítési árának csökkenése.

Tovább drágult a cukor, a gáz ára viszont csökkent

2024. május 15. 15:10

2024. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Már háromhetes csúcson a búza ára

2022. április 14. 06:36

Az ukrajnai válság és az amerikai síkvidéki szárazság miatti aggodalmak fokozták az érdeklődést.

A valaha volt második legnagyobb lehet az amerikai kukoricatermés

2023. augusztus 9. 07:10

Elemzők és gazdálkodók szerint az Egyesült Államokban a kukorica betakarítása a valaha volt második legnagyobb lehet.

Mínuszok hete az agrárpiacokon

2020. június 14. 10:47

A párizsi árutőzsdén a mínuszok domináltak az elmúlt héten. A repce ára emelkedett, ám a malmi búza, a takarmánybúza és a kukorica kurzusa csökkent.

Szovjet rekordot döntött meg a kínai kukoricavásárlás

2021. január 30. 07:57

Párizsban kicsit vegyesebb volt a kép, a repce és a kukorica áremelkedése mellett a takarmánybúza ára stagnált, míg a malmi búzáé csökkent.