Növényvédelem

A glifozáttal kapcsolatban „nincs kritikus probléma” – fontos elismerés született

Agrofórum Online

Az EFSA nem lát komolyabb problémát, de néhány hiányzó adat még van a glifozát teljes körű értékeléséhez. Ez azt jelenti, hogy a vitatott glifozát gyomirtó 2023 után jóváhagyásra kerül? Nézzük a részleteket.

Glifozátkérdés: lesz-e engedélye 2023 után?

Csütörtökön kiadott egy közleményt az EU Élelmiszerbiztonsági Hatósága, az EFSA a glifozát hatóanyaggal kapcsolatban, ami nagyban befolyásolhatja annak sorsát. Nagyon sok figyelmet kapott az utóbbi időben a hatóanyag jövője, nagyon sok kérdést felvetve, hogyha nem kapja meg az engedélyt, akkor milyen megoldások lehetnek a kiváltására. Ezekre az aggályokra jelent most némiképp megnyugvást ez a közlemény, azonban teljesen még nem lehet fellélegezni.

Az EU Élelmiszerbiztonsági Hatósága (EFSA) a glifozát emberi és állati egészségre, valamint a környezetre gyakorolt ​​hatásának értékelésekor azt mondta, nem azonosított olyan kritikus problémás területeket, amelyek megakadályoznák az engedély megújítását. Ezt az EFSA július 6-án reggel jelentette be az olaszországi Pármában.

Következtetésében azonban az EFSA rámutat néhány adathiányra, és olyan kérdéseket azonosított, amelyeket nem tudott véglegesen tisztázni. „Ezeket az Európai Bizottságnak és az EU-tagállamoknak figyelembe kell venniük az engedély megújítási folyamatának következő szakaszában” – áll a sajtóközleményben.

EU-hatóságok: A glifozát nem rákkeltő

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) már tavaly is végzett kockázatértékelést a glifozáttal kapcsolatban. Az ECHA arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító anyagként való besorolására vonatkozó tudományos kritériumok nem teljesülnek.

Milyen nyitott kérdések vannak még?

Az EFSA szerint van néhány olyan kérdés, amelyet nem tudott véglegesen megválaszolni, többek között a glifozátban lévő szennyező anyagok értékelése, a fogyasztók étrendi kockázatának értékelése és a vízi növényeket érintő kockázatok értékelése.

A szakértők megjegyezték, hogy a hatóanyag biológiai sokféleségre jelentett kockázata számos tényezőtől függ. Az ökotoxikológia, azaz a környezetre és az élő szervezetekre gyakorolt ​​hatás tekintetében az értékelés megállapította, hogy a glifozát 23 felhasználásából 12 nagy, hosszú távú kockázatot jelent az emlősök számára, a konzervatív megközelítés alapján.

Mi a következő lépés?

Az EFSA szerdán benyújtotta következtetéseit a glifozát kockázatértékeléséről az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak. Ezek szolgálnak alapul annak eldöntéséhez, hogy a glifozát továbbra is szerepel-e a jóváhagyott növényvédő szerek uniós listáján.

A további engedélyeztetés azonban nem lesz ingyen. Ennek eldöntése most az EU Bizottságán és a tagállamokon múlik. Ennek során nem kötelező figyelembe venniük az EFSA következtetéseit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Szántóföldi védekezés a meztelencsigák ellen

2024. augusztus 27. 10:40

Az év első fele kedvezett a csigák felszaporodásának. Bár még nem tudjuk, mit hoz az ősz, érdemes rájuk felkészülni, különösen repce vetése esetén.

A sárguló, klorózisos levelek nyomában: okok és tünetek

2024. augusztus 23. 09:40

A klorózisnak, vagyis levélsárgulásnak számos oka lehet. Lehet természetes folyamat, de utalhat káros hatásokra, betegségekre, tápanyaghiányra is.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

Medallon Premium 2020. – Ne hagyjuk, hogy az évelő gyomnövények irányítsák döntéseinket!

2020. július 1. 05:37

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszanyerjük a termőföldjeink kultúrállapotát! 

3 millió tonna növényvédő szert használunk évente

2020. szeptember 11. 11:38

Haszonnövényeink és állataink védelme érdekében jelenleg globálisan 3 millió tonna peszticidet használunk fel évente. Magyarországon 2018-ban a legutolsó szerforgalmi jelentés alapján 26,5 tonna növényvédő szer került forgalomba, melyek 40%-a gyomirtó, 27%-a gombaölő, 16%-a talajfertőtlenítő, 8%-a rovarölő szer volt.

Már a gazdálkodókat is hibáztatják a rovarok pusztulásáért

2023. november 28. 14:10

A német szövetségi kormány szerint az utóbbi 10 év intenzív mezőgazdasága tehető felelőssé a rovarpusztulásért, amiben a talajmunkák is közrejátszanak.