Agrárgazdaság

Különös döntés: rákkeltő lehet az aszpartám, mégsem tiltották be

Agrofórum Online

Rákkeltő lehet az aszpartám, de kis mennyiségben fogyasztva biztonságos – ezt a salamoni ítéletet hozta a WHO a népszerű édesítőszerrel kapcsolatban.

Június végén robbant a bomba, miszerint az üdítőkben, rágógumikban cukor helyett szívesen használt aszpartámot rákkeltő anyagnak nyilváníthatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC).

Mindez óriási felbolydulást okozott volna az élelmiszeriparban, most azonban úgy tűnik, hogy az IARC salamoni döntést hozott, és megkegyelmezett az édesítőszernek. A WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága egyébként 1981 óta töretlenül azt állította, hogy az aszpartám biztonságosan fogyasztható.

Talán kevesen tudják, hogy két aminosavból, aszparginsavból és fenil-alaninból álló mesterséges anyagról van szó. Fehér kristályai mintegy kétszázszor édesebbek, mint a kristálycukor (szaharóz), hő hatására és savak jelenlétében azonban veszítenek ízükből, ezért nem alkalmas az aszpartám sütésre és főzésre.

Az emberi szervezetben elemeire bomlik és hasznosul, ezért ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g). Mivel azonban az aszpartámot erősen édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben alkalmazzák, nem járul hozzá számottevően az energiaellátáshoz – olvasható a tudatosvasarlo.hu oldalon.

A WHO két szakértői bizottságának friss állásfoglalása szerint az aszpartám rákkeltő lehet, de a korábban meghatározott mértékben továbbra is biztonságos a fogyasztása.

Kijelentésük szerint nem áll rendelkezésére meggyőző bizonyíték az aszpartám egészségkárosító hatásáról, ezért azt javasolják, hogy az emberek tartsák a fogyasztást a biztonságosként meghatározott napi érték (40 milligramm/testtömeg-kilogramm) alatt. A WHO rámutatott: egy 60–70 kilogrammos embernek naponta több mint 9–14 doboz üdítőitalt kellene meginnia ahhoz, hogy aszpartámfogyasztása meghaladja a biztonságos értéket.

(Fotó: Ernesto Rodriguez/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kína komoly háborúnak néz elébe, hátba támadták Svédországból

2025. december 8. 09:10

A robotfűnyírók gyors ütemben terjednek Európában is, a piacot viszont erősen torzítják a kínai dömpingáruk az egyik vezető európai gyártó szerint.

Megjött a FAO-jelentés: zuhannak az árak, rekordra készül a gabona

2025. december 7. 14:10

A világ gabonatermelése soha nem látott magasságba emelkedhet, miközben az élelmiszerárak mélyrepülésbe kapcsoltak. Ritka kettős helyzet alakult ki.

Fél év börtön feketevágásért – az ötvenes évek Magyarországa sejlett fel

2025. november 29. 09:10

A második világháborút követő évtized nem volt könnyű Magyarországon, a Rákosi-rendszer túlkapásai pedig külön nehezítettek a helyzeten.

Kína jót nevet a németeken, a sertéstartók bánják a kormányzat ügyetlenkedését

2025. november 27. 09:10

A kínai piac bezárulása érzékenyen érinti a német sertéstenyésztőket, miközben a spanyolok és franciák okos kiskapukat találtak.

Megkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron

2019. szeptember 21. 11:03

Az egyetlen magyarországi cukorgyár szeptember 25-től, várhatóan 100 napon át, átlagosan napi 7200 tonna cukorrépa feldolgozását tervezi.

Lehet édes az élet cukor nélkül?

2018. november 21. 05:37

Aki háta mögött kívánja hagyni a cukorfogyasztást, annak lehetősége van arra, hogy a legtesthezállóbb édesítőszert megtalálja. Annak pedig, aki továbbra is a hagyományos édes ízt választja sem kell félni, persze csak akkor, ha a cukor mennyisége a napi kalóriabevitel 5 -10%-a között mozog.

Így válhat édesebbé a paradicsom

2023. július 17. 17:10

A boltokban, piacokon kapható paradicsomok szépek, mutatósak, kemények és pirosak, vagyis igazán „piacosak”, ám egy nagy baj mégis van velük: gyakran meglehetősen íztelenek. Sok fejlesztőcég már dolgozik a megoldáson, ám a kiskerti paradicsom „megédesítésére” is akad egy-két hasznos trükk.

Virágzás után „megcukrozza” a búzát egy gazda

2024. július 8. 16:10

Egy gazdálkodó évek óta kísérletezik azzal, hogy nitrogén és cukor keverékével permetezi a búzát. Az eredmény: nagyobb fehérjetartalom és termés.