Agrárgazdaság

Különös döntés: rákkeltő lehet az aszpartám, mégsem tiltották be

Agrofórum Online

Rákkeltő lehet az aszpartám, de kis mennyiségben fogyasztva biztonságos – ezt a salamoni ítéletet hozta a WHO a népszerű édesítőszerrel kapcsolatban.

Június végén robbant a bomba, miszerint az üdítőkben, rágógumikban cukor helyett szívesen használt aszpartámot rákkeltő anyagnak nyilváníthatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC).

Mindez óriási felbolydulást okozott volna az élelmiszeriparban, most azonban úgy tűnik, hogy az IARC salamoni döntést hozott, és megkegyelmezett az édesítőszernek. A WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága egyébként 1981 óta töretlenül azt állította, hogy az aszpartám biztonságosan fogyasztható.

Talán kevesen tudják, hogy két aminosavból, aszparginsavból és fenil-alaninból álló mesterséges anyagról van szó. Fehér kristályai mintegy kétszázszor édesebbek, mint a kristálycukor (szaharóz), hő hatására és savak jelenlétében azonban veszítenek ízükből, ezért nem alkalmas az aszpartám sütésre és főzésre.

Az emberi szervezetben elemeire bomlik és hasznosul, ezért ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g). Mivel azonban az aszpartámot erősen édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben alkalmazzák, nem járul hozzá számottevően az energiaellátáshoz – olvasható a tudatosvasarlo.hu oldalon.

A WHO két szakértői bizottságának friss állásfoglalása szerint az aszpartám rákkeltő lehet, de a korábban meghatározott mértékben továbbra is biztonságos a fogyasztása.

Kijelentésük szerint nem áll rendelkezésére meggyőző bizonyíték az aszpartám egészségkárosító hatásáról, ezért azt javasolják, hogy az emberek tartsák a fogyasztást a biztonságosként meghatározott napi érték (40 milligramm/testtömeg-kilogramm) alatt. A WHO rámutatott: egy 60–70 kilogrammos embernek naponta több mint 9–14 doboz üdítőitalt kellene meginnia ahhoz, hogy aszpartámfogyasztása meghaladja a biztonságos értéket.

(Fotó: Ernesto Rodriguez/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

1000 nap: mennyibe került az oroszok inváziója Ukrajnának?

2024. november 20. 09:10

Ukrajna az állami bevételek nagy részét a védelem finanszírozására költi. Minden egyes napi harc körülbelül 140 millió dollárba kerül.

Rohannak eladni gabonájukat az orosz gazdák

2024. november 18. 09:40

Könnyebb azonnal eladni a gabonát és 20% feletti kamattal bankba tenni, és elfelejteni a gabona ármozgásának kockázatát.

Fegyverszállításra használhatják a fekete-tengeri agrárfolyosót?

2024. november 17. 16:10

Az ukrán fekete-tengeri kikötők elleni orosz támadások hat polgári hajót és gabona-infrastruktúrát károsítottak meg szeptember 1. óta.

Történelmi csúcson a vaj és a tejszín ára az EU-ban

2024. november 15. 11:10

Az Európai Unióban a tejtermékek, különösen a vaj és a tejszín ára új rekordokat ért el. A tejszínt most történelmi, 10 155 eurós tonnánkénti áron lehet kapni.

Sokkoló módon riasztják el a fogyasztókat az édességektől

2024. január 28. 12:10

Egy friss tanulmány szerint a figyelmeztetések és mindenekelőtt az édességekkel kapcsolatos megdöbbentő képek befolyásolják a vásárlási magatartást: rávehetik az embereket, hogy kevesebb cukros terméket vásároljanak, vagy akár teljesen kerüljék el azokat.

Ennyivel drágulnak majd az élelmiszerek az árstop eltörlése után

2023. július 10. 11:40

A 2022 elején bevezetett élelmiszerár-stopot többszöri hosszabbítás után 2023. augusztus 1-jén vezeti ki a magyar kormányzat. Már látjuk, milyen mértékben ugrik meg az egyes termékek ára.

Egyre kelendőbb a brazil cukor

2020. június 4. 08:34

A dél-amerikai ország ebben az esztendőben erőteljesen felgyorsította cukortermelését, és néhány elemző arra számít, hogy a kibocsátás akár 10 millió tonnával növekedhet a csökkenő árak és az etanol iránti kereslet eredményeként.

A glifozát alternatíváját fejlesztették ki

2023. december 11. 11:10

Lehetséges, hogy a mezőgazdasági vállalkozásoknak a jövőben lesz alternatívája a glifozát gyomirtó-hatóanyag helyett. Kék és zöld algák által termelt cukor helyettesítheti a jövőben a vitatott gyomirtó hatóanyagot.