Németországban egyre több a rászoruló, és egyre kevesebb az élelmiszer-adomány – mondja Peter Zilles, a bayreuthi székhelyű bajor élelmiszerbank egyesület elnöke. A jelenlegi helyzetet komoly „kihívásnak” nevezte.
Megvizsgáljuk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet ebből a helyzetből”
– mondja Zilles. Ha tovább nő a szakadék a csökkenő élelmiszer-adományozás és a növekvő kereslet között, megtörténhet, hogy az egyes élelmiszerbankoknak el kell gondolkodniuk a fogadott emberek számának korlátozásán, illetve a kiszolgálási idők lerövidítésén.
A korábbiakhoz hasonlóan sok menekült érkezik Németországba – mondta a szövetség elnöke – egyrészt Ukrajnából, másrészt egyre gyakrabban a Földközi-tengeren keresztül: „Mindannyian potenciális ügyfeleink.” Az élelmiszer-adományok viszont egyre kisebb mennyiségben érkeznek. Zilles ezt egyrészt annak tulajdonítja, hogy az élelmiszerboltok egyre inkább a digitális rendelési rendszerekhez folyamodnak. Így jobban hozzá tudják igazítani a rendelési mennyiségeket a tényleges igényekhez, és kevesebb a maradék.
„Másrészt sok versenytársunk van, például az ételosztás” – mondja Zilles. Azt azonban üdvözli, hogy más klubok is igyekeznek minél több élelmiszert kiszorítani a szemetesből, azaz elérni, hogy ne kerüljenek oda – írta német proplanta agrár- és élelmiszeripari híroldal. Végül is az élelmiszer-megtakarítás az élelmiszerbankok második kihívása, az alacsony jövedelműek megsegítése mellett.