Életmód, gasztronómia

Új szabályokkal szeretné hatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-pazarlást az EU

Agrofórum Online

Az élelmiszer-pazarlás elkerülését célzó új intézkedésekkel az Európai Unió szeretné előmozdítani az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmet. Túl sok élelmiszer megy kárba szerte a világon. Az ENSZ célja ezért az, hogy 2030-ra felére csökkentsék a fogyasztóktól és a kiskereskedőktől származó hulladék mennyiségét. Ennek érdekében az EU új szabályokat terjeszt elő.

2030-ra az EU-tagországoknak fejenként 30 százalékkal kell csökkenteniük a kiskereskedelemben és a fogyasztásban – például otthon vagy éttermekben – keletkező élelmiszer-pazarlást. Ez derül ki a Brüsszelben bemutatott jogalkotási javaslatokból. A gyártás és feldolgozás során keletkező élelmiszer-hulladékot 10 százalékkal kívánják csökkenteni.

Az EU-ban évente csaknem 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik – fejenként körülbelül 130 kilogramm. Ez 132 milliárd euróra becsült értéknek felel meg. Ennek 53 százaléka a háztartásokban keletkezik, ezt követi a 20 százalékkal a feldolgozó és termelő szektorban.

Az EU el akarja érni az ENSZ Globális Fenntartható Fejlődési Célját és 2030-ra felére szeretné csökkenteni a fogyasztók és a kiskereskedők egy főre eső élelmiszer-hulladékát. Ezenkívül csökkenteni kell az élelmiszer-pazarlást a termelési és ellátási láncban – írta a német proplanta agrárhíroldal. Az EU hulladékokról szóló keretirányelvének felülvizsgálatával fel kell gyorsítani e célok elérését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Nagy István: agráriumot segítő intézkedéscsomag jelent meg

2020. április 12. 16:09

Az agráriumban a díszkertészeknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál csökkennek a munkáltatói járulékterhek.

Folyamatosan növekszik a kistermelők száma

2019. április 29. 06:03

Az adminisztratív akadályok lebontásával korábban nem létező értékesítési csatornák nyíltak a kistermelők előtt, továbbá sikerült megduplázni azon piacok számát, amelyek összekötik az élelmiszerek előállítóit a fogyasztókkal.

A helyben termelt élelmiszer költséget és szén-dioxidot takarít meg

2024. augusztus 11. 10:10

Mennyire költség- és környezetkímélő, ha egy elszigetelt közösség élelmiszer-szükségletének jelentős részét maga állítja elő?

Közös agrárbiztonsági kutatásokba kezd a Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem

2018. január 26. 10:11

A keret-megállapodás hat kiemelt alprogramot, azon belül 26 projektet foglal magába. Három alprogramot az Óbudai Egyetem, hármat pedig a Szent István Egyetem gondoz.