Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Az öntözés fontossága

Az öntözés fontossága

Agrofórum Online

Miért is van szükség öntözésre? A célok szerint megkülönböztetünk tároló, vízpótló, frissítő, trágyázó, fagyvédelmi és talajjavító öntözést.

A víz maga a növényeink, így zöldségeink számára is az életet meghatározó tényező. A növényben a tápanyagok vízben oldódva érvényesülnek, szállítódnak. Hazánkban a csapadék mennyisége elegendő, de eloszlása már egyenlőtlen, így van, amikor a bőség okoz gondot, máskor a szűkösség.

Ilyenkor vagy belvíz jelentkezik, vagy talajaszály, mindig van valami, ami miatt a gazdák egy percre sem tudnak megállni. Ma már minden esetben tudunk ezzel mit kezdeni, és tudjuk orvosolni az éppen fellépő aktuális helyzetet.

Mikor a csapadék relatíve kevesebb, azaz a gazdasági növényeink, jelen esetben szabadföldön termesztett zöldségeink a fő tömeggyarapodási időszakban nem jutnak elegendő vízhez, akkor a termés mennyisége és minősége is alulmaradhat a tervezetthez vagy ahhoz képest, amit a fajta egyébként produkálni tudna.

A termésbiztonságot és a minőséget megfelelő mennyiségű és minőségű vízellátással tudjuk elérni. Az öntözött területek nagysága Magyarországon nagyságrendileg 300 ezer hektár. Ebből következik, hogy a vízkijuttatás, azaz az öntözés egyik fő célja a víz pótlása.

Részletekért kattintson a képre!

Célja az öntözésnek

Az öntözés legfőbb célja, mint növényi élettényezőnek pótlása és a termesztési céllal egyeztetett optimalizálása.

Az öntözés céljai a következők lehetnek, ill. célok szerint megkülönböztetünk tároló, vízpótló, frissítő, trágyázó, fagyvédelmi és talajjavító öntözést.

Az öntözés során a talaj vízkészletét pótoljuk, illetve párásítjuk a kerti környezetet. Öntözés hatására a termésben minőségi és mennyiségi javulás következik be, javul a termesztés biztonsága.

Hazánkban a felszíni természetes vizekből: folyókból, patakokból vagy tavakból ma már nem engedélyezett az öntözés. Víznyerési források lehetnek azonban az e célra létesített, mesterséges öntöző csatornák, melyek a természetes felszíni vizek fölösleges készleteit, víztöbbletét hasznosítják.  Gyakran használunk fúrt kutakból származó öntöző vizet is. A legelső vízzáró réteg fölötti vízkészlet (a talajvíz) viszonylag könnyen hozzáférhető. A terület geológiai adottságainak függvényében változatos tisztaságú, bár öntözésre szinte mindig megfelelő.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez

2024. május 17. 16:10

A Corteva vetőmagkezelés fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biostimulátorok, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak.

Amalgerol® - ha stresszes a helyzet

2024. május 16. 05:40

Szántóföldi növényi kultúrákban aszály esetén a növekedés fenntartásáról kell gondoskodni. Ezt az Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő.

Rekordmeleg várható idén, és nem létezik „csodanövény”, az öntözés az egyetlen megoldás

2024. május 14. 16:10

A 2025-ös és 2026-os év nyarán megismétlődik majd a 2022-ből már ismert méretű és fokú aszály.

Megéri hagymával foglalkozni?

2024. május 10. 08:10

A hagyma hazai termesztésének perspektíváiról olvashatják rövid összefoglalónkat.

Ötszörösére növelnék a gazdák az öntözhető terület nagyságát

2018. február 22. 10:09

A jelenlegi 80 ezer hektár helyett 377 ezer hektáron öntöznének a jövőben a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) öntözési vízigény-felmérésének eredményei szerint.

Így virágzik sokáig a liliom a kertben

2023. szeptember 4. 05:40

A liliomok (Lilium) között vannak nehezebben és könnyebben gondozható növények. Ha megfelelően válogatjuk össze a fajokat és fajtákat, akkor majdnem egész évben díszíthetik a kertünket.

Ki kell dobni a fonnyadó, barnuló levelű muskátlit?

2023. június 23. 04:37

A muskátlim levelei közt egy-egy levél fonnyadni, barnulni kezdett. A levélen hosszan, V alakban barna folt jelent meg. A levél fonákján a barna folt környékén kevés, fekete nagyon kicsi valamik vannak, de lehet, hogy csak kevés földmaradvány. Mi lehet a baja? Netán kidobjam?

Szerbiában csökkent az öntözött területek nagysága

2020. május 23. 11:47

Az öntözővíz legnagyobb részét 88,3 százalékát a felszíni folyóvizekből, a maradék mennyiséget pedig a felszín alatti vizekből, tavakból, víztározókból és a vezetékes vízből biztosították.