Gépinfo
Gépinfo

Mikor jó választás az ékgyűrűs rögtörő a tárcsához?

Mikor jó választás az ékgyűrűs rögtörő a tárcsához?

Metalwolf Kft.

A betakarítást követően most a tarlóhántás ideje van itt. Ennek a klasszikus eszköze a tárcsás borona. A tárcsák számítanak a magyar tulajdonú Metalwolf Kft. legismertebb talajművelő gépének.

A vállalkozás sokféle változatban és méretben gyárt tárcsákat, a megszokott magas minőséget nyújtva. Az alapváltozatok: függesztett, középnehéz vontatott, nehéz vontatott tárcsák – azonban a legfőbb paramétereken túl mindig az ügyfél kérése szerint lehet változtatni a kialakítást. A tárcsalapokat is a tartósságot szem előtt tartva választották ki. A hosszú évek tapasztalata alapján a spanyol Bellota lapokban találták meg azt a minőséget, amiben megbízhatnak.

A függesztett és a középnehéz tárcsához 560 mm átmérőjű, 4,5 mm vastag, míg a nehéztárcsához 610 mm vagy 660 mm átmérőjű, 6 mm vastag lapokat használnak. Alapvetően az első tárcsasor csipkés lapokkal készül, a hátsó pedig simával. De ez a vásárló kérésének – a talajviszonyoknak, használati célnak megfelelően – módosítható.

Természetesen a csapágyazás sem elhanyagolható szempont a tartósság szempontjából. Ezért ebből is azt használják a gyártásban, ami leginkább kiállja az idő próbáját: ST740-es önbeálló, négyszögfuratos golyóscsapágyat. A négyszögfuratos csapágy előnye a körfuratoshoz képest, hogy meghibásodása, fűzött sor fellazulása esetén a betét együtt forog a tengellyel és távtartóval, a csapágy nem darálja, rág bele a tengelybe, távtartóba, mint a körfuratos csapágyak.

A Metalwolf a gépek egyedi kialakításában is meglehetősen rugalmas. A sekély talajművelésnél is nagyon fontos a talajfelszín megfelelő lezárása a nedvesség megőrzése érdekében. De a rögök aprítása, a talaj tömörítése, valamint az optimális talajfelszín kialakítása is hasonlóan fontos szempont ebben a munkafolyamatban. Erre is többféle megoldást kínálnak: pálcás vagy ékgyűrűs rögtörő hengerek közül választhat a vásárló.

Miért ajánlják az ékgyűrűs rögtörőt?

A 480 mm átmérőjű, 100 mm osztástávolságú ékgyűrűs talajlezáró henger a nagyobb tömege miatt sokkal erősebb tömörítő hatást tud kifejteni, mint a könnyebb pálcás változat. A gyűrűk között sárkaparók találhatóak, így nedves talajon sem tömődik el, a szármaradványt nem tekeri fel. Ékgyűrűs hengerrel a nehéz és középnehéz tárcsák is kiegészíthetők.

(Forrás: Metalwolf Kft.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Itt az első olcsón üzemeltethető, mégis hatékony elektromos traktor?

2024. május 13. 05:10

A jelenlegi legnagyobb, 45 LE-s AutoNxt elektromos traktor a 35 kWh kapacitású akkumulátorcsomag segítségével 8 órás munkavégzésre képes.

Agresszív külsejű osztrák traktor került piacra, immár fokozatmentes váltóval

2024. május 10. 09:10

Az osztrák Lindner mezőgépgyártó vállalat nemrég a Lintrac 70 LDrive traktormodellel bővítette speciális kínálatát.

Kidobhatjuk a hagyományos gumiabroncsokat? Megérkezett a légrugós kerék

2024. május 9. 08:10

A légrugós kerekek nagyobb terhelés elviselésére alkalmasak, mint a hagyományos gumiabroncsok. Jobb a kapaszkodóképességük is.

Hidrogén-tüzelőanyagcellás kishaszonjárművek a láthatáron

2024. május 8. 14:10

A Peugeot 2022-ben megnyitotta és azóta fokozatosan bővíti Európa legnagyobb, hidrogéntüzelőanyag-cellát gyártó üzemét.

A John Deere ismertette új elektromos robotraj-koncepcióját

2021. július 17. 07:38

Az elmúlt évben a Future Farming szerkesztői exkluzív beszélgetést folytattak a John Deere európai technológiai innovációs központ munkatársaival a cégnek a jövő mezőgazdaságára vonatkozó elképzeléseiről.

Első lépések a 6 tonna felé vezető úton – fókuszban a vetésminőség

2021. március 4. 09:28

Bizton kijelenthetjük, hogy a téma örökzöld és évről évre minden tavasszal kihívást jelent a termelők számára, hiszen a vetés minősége terméshozamot befolyásoló elem, amely a teljes vegetációban meghatározza a napraforgó-termesztés szempontjából fontos termesztéstechnológiai munkafolyamatok kivitelezhetőségének időzítését, valamint azok minőségét.

Munkavédelem: Milyen veszélyek leselkednek az állattenyésztésben dolgozókra?

2019. január 17. 11:05

Az állattenyésztésben dolgozó munkavállalókat ki kell oktatni minden rájuk leselkedő kockázatról, illetve az azok elleni védekezési módokról, az egyéni védőeszközök rendeltetésszerű alkalmazásáról, a munkaeszközök, gépek, kéziszerszámok helyes használatáról a kötelezően előírt munkavédelmi oktatások keretében.

All-in traktor-munkagép gyorscsatlakozó

2022. január 28. 07:36

A munkagépek fel- és lekapcsolása munkaigényes feladat, amely a SIWI Combi-Hitch berendezéssel 30 másodperc alatt végrehajtható.