Terményárak
Terményárak

Az ukrán dróntámadás és az indiai importadó eltörlése növelte az árakat

Az ukrán dróntámadás és az indiai importadó eltörlése növelte az árakat

Agrofórum Online

Vásárálói fölénnyel fejeződött be a heti kereskedés a terménypiacokon. Chicagóban a búza 1,3 százalékkal, a kukorica 0,9 százalékkal, a szójabab 0,5 százalékkal, a repce pedig 0,9 százalékkal drágult. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt pénteken. Heti viszonylatban azonban még így is mínuszok voltak fölényben.

A chicagói búza ára emelkedett pénteken egy ukrán dróntámadás után, amely egy orosz fekete-tengeri exportközpont közelében történt és újraélesztette a globális kínálati félelmeket. Közben India megnövelte a keresleti várakozásokat, amikor a búzára kivetett vámok eltörlését fontolgatja.

A szójabab ára megerősödött a nyersolaj és a növényi olaj piacainak hatása miatt. Továbbá a fekete-tengeri zavarok miatt aggódtak a kereskedők. A kukorica kurzusa követte a búzáét.

Ukrán tengeri drónok megtámadtak egy orosz haditengerészeti bázist Novorosszijszk kikötője közelében, amely az orosz gabona- és olajexport egyik fő terminálja. A kikötő ideiglenesen leállította a hajók mozgását, mielőtt visszaállna a normál működésre.

„Volt némi pusztítás, de a kikötő még mindig működik” – mondta Tom Fritz, az EFG Group brókere.

A piacok érzékennyé válnak, az éjszaka közepén is kiugrások vannak, de amíg ezek a kikötők tovább működnek, mi értelme van fenntartani a rallyt?”

A búza árát tovább lendítette az a lehetőség, hogy India a búzára kivetett importadók csökkentését vagy eltörlését fontolgatja. India élelmezésügyi minisztere visszautasította az orosz búzaimportról szóló megállapodásról szóló híreket, bár az ország növelheti az importot, hogy lehűtse a belföldi árakat.

Eltérések mutatkoznak India búzatermelésében hivatalosan, valamint az egyes nagyobb magáncégek, valamint egyes növényzetsűrűségi térképek és műholdképek között. Ez pedig a rizstermés problémáját is súlyosbítja”

– mondta Mike Zuzolo, a Global Commodity Analytics elnöke.

Európában a malmi búza 3,25 eurós plusz után 235,25 euróba, a kukorica 4,75 eurós áremelkedést követően 230 euróba, a repce 14 eurós megugrás hatására 473,75 euróba, a takarmánybúza pedig 3,15 angol fontos plusz után 198,3 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Ha az egész múlt heti árváltozást nézzük, akkor Chicagóban a búza 9,8 százalékkal, a kukorica 4,5 százalékkal, a szójabab 3,7 százalékkal, a repce pedig 3,5 százalékkal lett olcsóbb. Európában ugyanezen az időtávon a malmi búza 6,4 százalékkal, a kukorica 9,2 százalékkal, a takarmánybúza pedig 3,7 százalékkal került kevesebbe, mint egy hete. A repce a maga 9,7 százalékos drágulásával kivételt jelentett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb a búza a javuló kansasi kilátások miatt

2024. május 18. 09:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica stagnált, a repce kurzusa pedig pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica a gyorsabb vetési munkák miatt

2024. május 17. 09:40

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a kukorica enyhén drágult.

Ingadozó piacokat várnak a szakértők

2024. május 16. 14:10

Európában a malmi búza és a kukorica drágult, a repce és a takarmánybúza kurzusa pedig mínuszban zárt.

Korrekciós nap szakította meg a gabonaralit

2024. május 15. 08:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Tíz százalékos heti rali a búzapiacon

2020. július 12. 16:04

A párizsi árutőzsdén mind a négy kiemelten fontos agrártermék ára emelkedett, a kukorica több mint öt százalékos ralija kiemelkedő, de a malmi búza és a repce két százalék körüli drágulása is számottevő.

Több hetes előnyben az őszi árpa fejlettsége

2020. március 16. 15:19

A növények figyelmen kívül hagyják az időjárásban tapasztalható némi lehűlést, folyamatosan fejlődnek, ami elsősorban a gyümölcstermő növényeken látszik, de a szántóföldi növények növekedésén is látszik a tavaszodás.

Korrigált a gabonapiac a fekete hétfő után

2020. március 11. 09:33

Szinte minden eszközosztályban csökkentek az árak, az alapanyagok, az árupiacok és a részvények is estek, de most már megjelentek a vevők a piacokon.

Késő őszi rovartani problémák a repcében

2019. október 25. 09:36

Az egyre inkább nyár végére emlékeztető őszi időjárás, a korábbi időszakoknál melegebb és hosszabb „vénasszonyok nyara” a fiatalkori károsítók leküzdése után még egy újabb kihívás elé állítja a repcét termesztő gazdákat.