Életmód

Szüreteljünk rózsát!

Agrofórum Online

Pár éve még közel sem volt gyakori az, hogy a rózsasziromból szörpöt, lekvárt készítsünk. Ma semmi meglepő nincs azon, ha süteményünkbe rózsalekvár, szódánkba pedig rózsaszörp kerül. Mindezek mellett ne feledjük el, hogy a szirmokból csodálatos olajat is készíthetünk, amely kozmetikai termékeinkben éppen úgy felhasználható, mint gyógyászati céllal.

Igazi természetes csodaszer, de ha nem lenne így a varázslatos illatáért már megéri belevágni elkészítésébe, még akkor is, ha közel sem egyszerű feladat a következők miatt:

Ami igazán nehézzé teszi a műveletet

Ami igazán nehézzé teszi a műveletet az a mennyiség, ez ugyanis közel sem csekély. Mint előre bocsátottam az elkészítéséhez rengeteg rózsaszirom kell, egyetlen csepp rózsaolajhoz ugyanis kb. 40 rózsára van szükség. Ez azt jelenti, hogy három tonna rózsából mindössze 1 liternyit tudnak elkészíteni.

A rengeteg pozitív hatása miatt azonban nem kell lemondania erről a természetes csodaszerről, hiszen kis mennyiségben otthon is elő tudjuk állítani, ha nem sajnáljuk erre az időt és persze a teljes virágukban lévő rózsákat  sem. Nézzük, mi is a teendő, ha adalékanyagok és tartósítószerek nélküli, valóban természetes összetevőből álló rózsaolajat szeretnénk készíteni otthon, mindenféle nagyobb előkészület és anyagi ráfordítás nélkül.

Olívaolaj, rózsa és kész is

Az első lépés a szüret, amelyet célszerű reggel, hajnalban elvégezni, ugyanis ilyenkor legmagasabb a szirmok illat- és aromaanyag tartalma. Ebben az esetben egy tiszta befőttesüvegbe tesszük a friss, még nem hervadt szirmokat és annyi extra szűz olívaolajjal vagy szőlőmagolajjal öntjük fel, amennyi ellepi. Zárjuk le és tegyük napfényes helyre. Minden nap alaposan keverjük meg, forgassuk át. 3 hét után gondosan szűrjük le.

Amire használhatjuk

Tökéletesen alkalmas közvetlenül a bőrre alkalmazva, például egy vattakorong segítségével is felvihető a bőrre. Ha arcra, bőrre kenve, kozmetikumként szeretné használni, akkor érdemes kókuszzsírhoz keverve alkalmazni, így még erősebb lesz a hatása. Elég pár csepp rózsaolajat belecsepegtetni a kókuszzsírba, összekavarni, és már használható is.

Forrás: /www.megyeriszabolcskerteszete.hu/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az ágyi poloskák szinte kiirthatatlanok – előzzük meg a megjelenésüket!

2024. október 17. 06:40

A petéik alig 1 milliméteresek, a kifejlett egyedek pedig 5 milliméter hosszúak és kiválóan rejtőzködnek.

Egyszerű trükkel megállapítható, száraz-e a tűzifa

2024. október 14. 13:10

Honnan tudható, hogy a kamrában álló tűzifa kiszáradt-e már, és tüzelésre alkalmas? Adunk egy jó tippet: csak egy kis mosogatószerre lesz szükség.

Egy hónap alatt 720 tojást evett meg egy diák

2024. október 12. 14:10

Kiderült, hogy ha a koleszterinszint csökkentésére van szükség, akkor nem kevesebb, hanem egyenesen sokkal több tojást kell fogyasztani.

Szelídgesztenye vagy vadgesztenye: melyik hatásos a molylepkék ellen?

2024. október 9. 11:40

A vadgesztenye termése különösen gömbölyded és kerek, míg a szelídgesztenye termése lapos és egyik oldalra kúpos.

Miért ültet rózsát a szőlősgazda a szőlősorok elé?

2019. május 23. 05:36

H. László kérdése: Többször láttam már, hogy a szőlősorok elé rózsát ültettek. Miért teszik ezt a gazdák?

Hogyan gondoskodjunk a rózsa tápanyag-utánpótlásáról ősszel?

2024. szeptember 19. 07:40

A rózsák a semleges vagy enyhén savanyú, 5,5-6,5 pH-értékű talajt kedvelik. A túl savas vagy túl lúgos talaj csökkenti a tápanyagfelvevő képességét.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Érdemes lemosó permetezést végezni a rózsáknál?

2022. november 19. 05:42

Érdemes-e lemosó permetezni a rózsákat? Véd-e a lisztharmat ellen?