Agrárgazdaság

A legtöbb agrárcég részvényei emelkedéssel zárták a júliust

Agrofórum Online

A július főleg árfolyamemelkedést hozott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cégnél, hiszen 18 vállalat tőzsdei árfolyama pluszban zárt saját devizában nézve, egy stagnált és 6 vállalaté pedig csökkent. A június is főleg árfolyamemelkedést hozott, akkor 17 vállalat tőzsdei árfolyama emelkedett és 8 vállalaté pedig csökkent. Májusban még szinte fordítva történt, akkor csupán 5 árfolyama emelkedett és 20 vállalaté pedig csökkent. A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek, azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok első héthónapos teljesítményét nézve 2,8 százalékos plusz és 11,5 százalékos mínusz között mozognak a mutatók.

A világ legnagyobb műtrágyagyártója, a takarmány-előállítással is foglalkozó kanadai Nutrien kurzusa 16,6 százalékkal emelkedett. Kép: instagram.com/nutrienltd/

A legjobban a globális traktorgyártó CNH Industrial NV résztulajdonában álló török traktorgyártó, a Türk Traktör árfolyama teljesített júniusban, a vállalat kurzusa 73 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. Mindez nagyrészt a török líra árfolyamváltozásával is magyarázható. A világ legnagyobb műtrágyagyártója, a takarmány-előállítással is foglalkozó kanadai Nutrien kurzusa 16,6 százalékkal ment feljebb. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára 15,2 százalékos emelkedéssel az amerikai mezőgazdasági árukereskedő nagyvállalat, a Bunge állhatott.

A lista végén a főleg a napraforgó-ágazatban tevékenykedő ukrán székhelyű Kernel Holding varsói tőzsdére bevezetett papírjainak árfolyama áll 4,2 százalékos havi zuhanással. Második legrosszabb 1,5 százalékos tőzsdei árfolyam-csökkenéssel a növényvédő szereket gyártó és vetőmagokat termelő Corteva Inc. A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV 0,7 százalékos csökkenéssel fejezte be az elmúlt hónapot.

Az első hét hónapot nézve Türk Traktör 113,4 százalékos ralija a leginkább impozáns. A lista végén a Kernel Holding áll 22,5 százalékos árfolyamzuhanással.

A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek, azaz a tőzsdén kereskedett indexkövető befektetési alapok kurzusai inkább pluszt mutattak 2023 első hét hónapját követően. A VanEck Vectros Agribusiness ETF, amely az etfdb.com adatai szerint az egyik legjelentősebb agrárpiaci ETF, 1,6 százalékos plusz áll. Az ETF által kezelt vagyon nagysága 1,15 milliárd dollár. Az iShares MSCI Global Agriculture Producers ETF kurzusa 1,2 százalékkal csökkent, a kezelt vagyon 226 millió dollár. A First Trust Indxx Global Agriculture ETF-ben 13,9 millió dollár volt, ennek az árfolyama 2,8 százalékkal nőtt az első félévben. Az iShares Emergent Food and AgTech Multisector ETF, amelyben 6,2 millió dollár volt a kezelt vagyon, 2,4 százalékkal értékelődött fel. A Global X AgTech & Food Innovation ETF 11,5 százalékkal zuhant, a kezelt vagyon 5,5 millió dollár.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az élelmiszerek 3,2 százalékkal drágultak egy év alatt

2021. július 10. 14:29

2021. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,2%-kal, a nyugdíjas háztartások körében 3,8%-kal emelkedtek.

Csaknem 400 ezer forintra emelkedtek az agrárbérek

2021. február 27. 11:29

Az agrárium decemberi átlagbérszintje éves alapon 8,4 százalékos emelkedést mutat.

Enyhén drágult a kukorica világpiaci ára

2019. július 24. 04:37

Emelkedett a kukorica ára azt követően, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közölte, hogy a kukoricatermés elmaradhat a várakozásoktól.

Csak minimálisan emelkedtek az agrárbérek

2021. augusztus 7. 08:38

A január-május időszakra kumulált átlagbér 319 973 forint a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat összevont kategóriában, ez az egy évvel ezelőtti hasonló időszakkal összevetve 6,4 százalékos növekedés.