Zöldség-Gyümölcs

A dinnyét nem teszi tönkre Lőrinc napja, félrevezető a hiedelem

Agrofórum Online

Túljutottunk augusztus 10-én, amikor sok magyar abbahagyja a dinnyefogyasztást, mégpedig egy régi, bár tévesen értelmezett Lőrinc-napi népi hiedelem miatt. Mi az igazság?

A dinnyével kapcsolatban Magyarországon is él egy hiedelem. Lőrinc napjához kapcsolódik, bár az pontosan nem tisztázott, hogy miért éppen a 3. században mártírhalált halt Szent Lőrinchez fűződik a hagyomány, miszerint a névnapja után íztelenné válik a dinnye.

Szent Lőrinc a rómaiak által is nagyra becsült férfias erények megtestesítője lett, aki az erőszakos haláltól sem riadt vissza, és erősebbnek bizonyult a halálnál. A legenda úgy tartja, hogy amikor rostélyon megégették, a lángok közül így szólt a hóhérhoz:

„Ez az oldalam már megsült, fordíts meg és egyél belőlem!’”

Szent Lőrinc alighanem Hispániából származott, majd Sixtus pápa vitte magával Rómába. Az ünnepét augusztus 10-én ülték meg, és vértanúsága helyét a Via Tiburtina mellett tisztelték. E helyen már Nagy Konstantin bazilikát építtetett, és a templom hamarosan keresett zarándokhellyé vált.

A magyar népnyelv a hozzá fűződő hiedelmet úgy fogalmazza meg, hogy „Lőrinc belepisil a dinnyébe”, vagyis a névnapja után már nem érdemes azt fogyasztani. Ez rengeteg zavart okoz Magyarországon is, hiszen Lőrinc napja nemcsak augusztus 10-én van, de szeptember 5-én is. Bárhogy is legyen, egyik dátum sem számít választóvonalnak, a magyar dinnye bátran fogyasztható még ősszel is, az idei prognózisok szerint a szezon akár októberig eltarthat.

Ne foglalkozzunk tehát az augusztusi Lőrinccel, mert éppen ekkorra érnek be a legédesebb görögdinnyék és az áruk is ekkorra lesz a legalacsonyabb. Hazánk több táján a névnappal kapcsolatban a sárgadinnye lucskosságáról, lőrincességéről beszélnek, míg a somogyi Kapolyon Lőrincet „hugyosnak” mondják, mert általa a dinnye és az uborka – állítólag – veszít az értékéből.

(Fotó: Jill Wellington/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Dinnyeszezon: már júniusban kezdődik!

2018. június 13. 09:23

A tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat.

Megfelelő a dinnye ára a szezon kezdetén

2019. július 25. 13:46

Az ország fontosabb dinnyetermő területein már javában szedik a termést, de Szabolcsban igazán csak július végén, augusztus elején lesz tömeges az érés.

Új módszer a dinnyék eltarthatóságának növelésére

2023. augusztus 15. 17:40

A CRISPR/Cas9 génmódosítási módszer segítségével a kutatók meghosszabbították a japán dinnye eltarthatósági idejét azáltal, hogy a CmACO1 gén módosításával csökkentették az etiléntermelést, ami egy olyan öröklődő tulajdonság, amely nem igényli külső gének használatát.

Végre: jön a magyar görögdinnye!

2019. július 12. 11:49

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye.