Zöldség-Gyümölcs

Mit jelent a hibrid világítás az üvegházi palántanevelésben?

Agrofórum Online

A fenntarthatóságot tartották szem előtt akkor, amikor a hollandiai Made településen egy különleges megoldást választottak a palánták megvilágításához: míg a LED-es fényforrások színhőmérséklete könnyedén beállítható, az üvegházakban előszeretettel használt nagy nyomású nátriumlámpákkal (high pressure sodium – HPS) biztosítható a megfelelő hőmérséklet.

Annak, aki nem ismeri a két világítótest hatásfoka közötti különbséget, érdemes némi magyarázattal szolgálni: míg a HPS rendszer nagy (hő)veszteség mellett állít elő fényt, a LED-nek kiváló a fényhasznosítása, aminek köszönhetően ugyanannyi energiával akár háromszoros hozam érhető el, miközben az üzemideje akár a tízszerese a HPS-ének. További előnye, hogy mivel nem égeti meg a növényt, egészen közel helyezhető hozzá, ráadásul a színhőmérséklete is szabályozható.

Visszatérve a hibrid megoldásra: egyelőre kísérletről van szó, amelyet másfél hektáron próbálnak ki a rendszer fejlesztője és telepítője irányításával. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a különféle növényeknek melyik színhőmérséklet a legmegfelelőbb, ezért van szükség arra, hogy ezt a LED-lámpákkal finomhangolni tudják, ugyanis minden egyes növényfaj más megvilágításra fejlődik optimálisan.

Az egész ötletben az a különleges, hogy reagálni tudnak a külső körülményekre: egy meleg nyári napon egyáltalán nincs szükség az üvegházak fűtésére, ebben az esetben elég a LED-lámpákat használni.

Ugyanakkor télen a növények melegítés nélkül nem élnének túl, emiatt jönnek a képbe a HPS-izzók. Egy másik fontos előnye a hibrid világításnak, hogy energiatakarékos, tehát kevesebb energia felhasználásával, környezetkímélő módon is jobb eredmények, termesztéshez ideális környezet, végeredményben nagyobb termés érhető el.

(Fotó: Tomatoworld/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brutális hozam, kemény bogyók, kevesebb növényvédelem – a Kara® szamóca komolyan felkavarta a piacot

2025. december 28. 07:10

A Kara® új klubfajta magas hozamával, ellenállóságával és hosszú eltarthatóságával hívja fel magára a figyelmet.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Fejlődésben a vietnámi kertészet

2023. május 1. 11:34

A vietnámi kertészet több szempontból is fejlődésnek indult, ami az ország agrárágazatának folyamatos fejlődésére utal.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

2022. május 24. 17:42

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a MATE biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben.

A melegebb telek sokkal agresszívabb rovarokat hoznak

2024. február 13. 09:10

Az üvegházas termesztők számára a rovarok egyre komolyabb fenyegetést és egyben egyre nagyobb leküzdendő kihívást jelentenek.