Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Fejlődésben a vietnámi kertészet

Fejlődésben a vietnámi kertészet

Agrofórum Online

A vietnámi kertészet több szempontból is fejlődésnek indult, ami az ország agrárágazatának folyamatos fejlődésére utal. A vietnami Fresh Studio e fejlemények megfelelő metszéspontjában áll. A vállalat ugyanis konzultációs szolgáltatások kombinációját kínálja, valamint nemzetközi forrásból származó kertészeti technológiákkal látja el a vietnámi piacot.

René van Rensen a Fresh Studio ügyvezető partnere, aki 2007 óta Vietnámban tevékenykedik. Elmondása szerint a vietnámi termelők körében nagy az igény a fejlesztésre, a szakértelemre és a támogatásra.

Dalat, az ország közepén található régió. Ez a vietnámi kertészkedés központja, ami kis túlzással az európai Almeriához hasonlítható. Régebben az üvegházakat még bambuszkeretekből építették, de manapság már minden üvegház acélkeretekkel épül, és üvegházi fóliával borítják. A helyben épített üvegházak minősége és kialakítása javult, és az utóbbi években az egy termelőre jutó beépített terület is megnőtt. A vietnámi termelők jellemzően kistermelők, de a dalat-i régióban a teljes üvegházi terület ma már több mint 6500 hektárt tesz ki – magyarázta René.

A régió dinamikusan fejlődik, így egyre több üvegház épül. Vietnám ugyanis jelentős zöldségtermelő és fogyasztó ország. A száraz évszakban a zöldségek egy részét olyan hatalmas piacokra exportálják, mint amilyen például a szingapúri. Ami a virágtermesztést illeti, Vietnám a belföldi piacra és az exportpiacokra egyaránt termeszt. Egyes piaci szereplők, mint például a HasFarm, hatalmas exportőr cég, aki jelentős forgalmat bonyolít le. A virágok és cserepes növények hazai piacának jelentősége évről évre nő az országban, amelynek lakossága idén áprilisban elérte a százmillió főt.

René szerint havonta két olyan időszak van, amely meghatározó a virágvásárlás szempontjából: a telihold és a félhold, amikor a krizantémok iránti kereslet jelentősen megnő. A virágok egyre népszerűbbek az esküvőkön, de az emberek már elkezdték cserepes növényekkel díszíteni a házaikat és az íróasztalaikat is.

Salátatermesztés Vietnámban

A növekvő termelés és fogyasztás mellett a vietnámi kertészeti ágazatnak változó kihívásokkal kell szembenéznie, többek között a vízgazdálkodással és a vízkészletek megcsappanásával. A Mekong-delta területe ugyanis egyre nagyobb mértékben szembesül a szikesedéssel. A Mekong folyó vízszintje évről évre egyre alacsonyabb, a tengerből származó sós víz pedig felfelé nyomul a folyó deltájába. Maga Dalat, Lam Dong tartomány fővárosa, amely 1000-1500 méter magasan fekszik, így nem érintett ebben a problémában. Az esővíz felfogása és takarékos felhasználása ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben a helyi termesztők elkerüljék a vízhiányt. Ez egyre fontosabbá válhat most, amikor a kertészetek termény-növekedése egyre nagyobb méreteket ölt.

A rendszeres fertőtlenítés is kihívást jelent Dalatban.

Arra ösztönözzük a termelőket, hogy a szezon során egymást váltó növényeket termesszenek, így kordában tarthatjuk a vírusok és a baktériumok szaporodását. A szubsztrátumon való termesztés szintén hozzájárul a probléma leküzdéséhez. Dalat fantasztikus régió a kertészet számára. Mivel azonban egy viszonylag kis területen ilyen intenzív termesztés folyik, mindig fennáll a betegségek elterjedésének veszélye.

– magyarázta René.

A Fresh Studio folyamatosan keresi a Vietnámban alkalmazható termékeket és megoldásokat:

A holland nyarat hosszú nappalok jellemzik, sok-sok órányi nappali világossággal. Vietnámban, az Egyenlítőhöz közel, meleg van, de kevesebb a napi napfényes órák száma. Most vizsgáljuk azokat az Európából származó őszi és téli fajtákat, amelyeket Vietnámban termeszthetünk. A körülményeink kissé eltérőek, de lehet, hogy ennek ellenére jól passzolnak majd ide ezek a növények

– folytatta.

2006-ban a vállalkozásunk még csak az alapítási fázisban volt. Tanácsadói vállalkozásként indultunk, és az ügyfeleinkkel együtt dolgoztunk a felmerülő kérdéseken és lehetőségeken, amikor rájöttünk, hogy van lehetőség új technológiák és termékek bevezetésére és forgalmazására Vietnámban. Ezért 2019-ben új céget hoztunk létre ezen technológiák vietnámi forgalmazására, de mivel sok termelő már ismeri a Fresh Studiót és megbízik bennük, a technológiákra összpontosító csapatunk továbbra is a Fresh Studio márkanév alatt folytatja munkáját. Jelenleg egy igen komoly portfólióval rendelkezünk a megoldások terén, amelyeket be tudunk mutatni ügyfeleinknek a vetőmagoktól, üvegházi fóliától, szubsztrátumoktól, öntözőrendszerektől kezdve minden másig, amire egy termesztőknek szükségük van a növényeik gondozásához.

A Fresh Studio az elmúlt három évben jelentősen megnőtt. Erőssége abból a pozícióból fakad, amely lehetővé teszi, hogy egy terméket a piacon teszteljen, és visszajelzést kapjon a piactól. A vállalat kapcsolatba tud lépni a termelőkkel, és meg tudja mutatni, hogy mely, illetve milyen termékek lennének előnyösek számukra. A vietnámi piac rendkívül versenyképes az árak tekintetében. Ez sok vállalat számára kihívást jelent, így a Fresh Studio segíthet a szereplőknek abban, hogy megtalálják a megfelelő partnereket a piacon.

Helyi fogyasztás

Vietnámban megvan a potenciál, hogy jelentős kertészeti exportországgá váljon. A belföldi fogyasztás jelenleg erős és folyamatosan növekszik. Vietnám fiatal lakossága egyre inkább odafigyel a környezetére, az éghajlatváltozás hatásaira és a környezetszennyezési kockázatokra. A vietnámi fogyasztók egyre kritikusabbak és elkötelezettebbek. A fiatalok tengerpart- és várostakarításokat szerveznek, ahol a műanyagok eltakarítására helyezik a hangsúlyt. Ez tükrözi a friss termékek fogyasztása és beszerzése iránti igényeiket is. Vietnámban és világszerte egyre nagyobb a kereslet a biztonságos termékek iránt, ezért sok termelő a fenntartható termesztési módszereket választja, hogy kielégítse ezt a keresletet. Ez magában foglalja a természetes műtrágyák és a növényvédő szerek használatát, a vetésforgót és az integrált növényvédelmet.

Emellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszer-biztonság. Az elmúlt években több élelmiszer-biztonsági botrány is volt Vietnámban, ami a biztonságos és egészséges élelmiszerek fontosságának fokozottabb megismertetéséhez vezetett. Ennek eredményeképpen a zöldségtermesztési ágazatban egyre nagyobb hangsúlyt kap az élelmiszer-biztonság és a minőség-ellenőrzés.

A szolgáltatásainkkal és a technológiáinkkal arra törekszünk, hogy fenntarthatóbbá és biztonságosabbá tegyük az élelmiszer-termelést, miközben növeljük a gazdák jövedelmét

– zárta mondandóját René.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9514572/dalat-is-growing-into-southeast-asia-s-almeria/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Minden eddiginél édesebb-ropogósabb salátát dobnak piacra

2024. július 9. 17:10

Crunchy, azaz roppanós az új salátafajta neve, amelyhez nagy reményeket fűznek a termesztők és kereskedők.

Önvezető és dróntechnológia járult hozzá az agrárium fejlődéséhez az egyetemi projektben

2024. július 7. 16:10

A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek – például a fagykár és a jégverés – mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

Egészségesek a fagyasztott zöldségek?

2024. július 6. 14:10

A fagyasztott zöldségekkel kapcsolatos kísérletekben azt vizsgálták, csökken-e a tápértékük a friss termékekéhez képest.

Újabb 80 milliárd forintra lehet pályázni

2020. május 28. 13:38

Az elnyerhető támogatás maximális összege az eddigi 500 millió forint helyett 2 milliárd forint lesz, a pályázatokat a Vidékfejlesztési Programból finanszírozzák.

A poloskák károsítása csaknem az összes növényfélére kiterjed – kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. augusztus 23. 17:10

Augusztus utolsó dekádjára a forró, nyári napok a jellemzőek. A nappali maximum hőmérséklet rendszeresen 30 oC körül mozog, és az éjszakák sem hűlnek 20 fok alá. Magas a relatív páratartalom, rendszeres az éjszakai harmatképződés. Nagyon sokféle gyümölcs és zöldségféle érik, ezért a károsítók elleni védekezés nehéz.

Új megoldásokkal erősíti kertészeti portfólióját a Bayer

2023. január 6. 14:46

A szerkivonások korában a Bayer különösen büszke arra, hogy 2023-ban két új termékkel is jelentkezik, új megoldásokat kínálva a kertészeti kultúrákkal foglalkozó termelőknek.

Jön a biogazdálkodók legnagyobb rendezvénye

2023. február 3. 09:31

Változatos szakmai programokkal, érdekfeszítő témákkal, hazai és nemzetközi előadókkal, a tapasztalatcserének helyt adó műhelymunkákkal várják a biogazdálkodás jelenlegi és jövőbeli szereplőit.