Terményárak

Amerikában olcsóbb, Európában pedig drágább lett a búza

Agrofórum Online

Vegyes mozgásokat lehetett látni Amerikában és Európában is a terménypiacokon csütörtökön. Chicagóban a búza 1,2 százalékkal, a kukorica pedig 0,4 százalékkal lett olcsóbb. A szójabab 0,9 százalékkal, a repce pedig 1,3 százalékkal drágult. Európában a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a kukorica és a repce árszintje csökkent.

További jelentések érkeztek a terménytúrákról, amelyek kissé kiábrándító számokat jeleztek mind a kukorica, mind a szójabab esetében, de ennek hatásai a pénteki kereskedésben jelentkeznek majd jobbára. A piacokon a nap folyamán tovább erősödött az eladási nyomás. A korai növekedés gyorsan átfordult, mivel a kereskedők beárazták a globális lassulás lehetséges következményeit, mivel Kína a gazdasági lassulás küszöbén áll. A kőolajnak sikerült bizonyos mértékben feljebb zárnia a tőzsdei mínuszok és az amerikai dollár drágulása mellett – számolt be a nemzetközi sajtó.

Az etanol termelése az augusztus 18-án végződő hét napban csökkent, míg a készletek az elmúlt hat hét legalacsonyabb szintjére estek az Energiainformációs Hivatal (EIA) adatai szerint. A bioüzemanyag termelése átlagosan 1,048 millió hordóra esett vissza, szemben az egy héttel korábbi 1,069 millió hordóval – áll az EIA jelentésében. Középnyugaton, a messze a legnagyobb termelő régióban az előállítás átlagosan 992 000 hordó volt naponta. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 1,012 millióhoz képest. Az etanolkészletek eközben 22,79 millió hordóra csökkentek az augusztus 18-án végződő héten. Ez az egy héttel korábbi 23,435 millió hordóhoz képest, és július 7-e óta a legalacsonyabb szint – áll az EIA jelentésében.

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat térképei szerint ismét szélsőséges hőségre kell számítani Nebraska középső részétől délre Texas déli részéig és keletről Ohióig terjedő nagy területen. Wisconsin déli részén és Indiana középső vidékein is hasonló a helyzet.

Európában a malmi búza 2,75 eurós plusz után 234,25 euróba, a kukorica 0,5 eurós árcsökkenést követően 216 euróba, a repce 0,5 eurós mínusz hatására 471,5 euróba, a takarmánybúza pedig 0,6 angol fontos plusz után 190,85 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkenő búzaárak a minimális exportárak hatására

2024. október 15. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Botrányos háború: a lengyelek a háttérben orosz mezőgazdasági termékeket vásárolnak

2024. március 4. 08:10

Az Ukrajnával vívott háború és az éles politikai helyzet sem akadályozza meg az oroszokat abban, hogy a háttérben a lengyelekkel kereskedjenek mezőgazdasági téren.

A szójabab négy hete drágul a kínai keresleti remények miatt

2023. november 4. 09:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárta a hetet.

Termésstabilitás kedvezőtlen viszonyok között

2020. július 8. 05:46

A kísérletek alapján elmondható, hogy szárazság és szárazság között is van különbség. A két kieli helyszín között statisztikailag is szignifikáns különbséget mutattunk ki.

A jó terméskilátások miatt csökken a kukorica ára

2020. június 23. 08:37

Párizsban inkább az eladók uralták a piacot, a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza ára is csökkent.