Terményárak
Terményárak

A termésbesorolások a vártnál kisebb mértékben csökkentek

A termésbesorolások a vártnál kisebb mértékben csökkentek

Agrofórum Online

Erős eladói nyomást lehetett tapasztalni a hét második kereskedési napján a terménypiacokon, mind a tengerentúlon, mind a kontinensünkön. Chicagóban a búza 2,6 százalékkal, a kukorica 1,6 százalékkal, a szójabab 0,9 százalékkal, a repce pedig 0,3 százalékkal lett olcsóbb. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkent a kukorica és a szójabab ára kedden, miután az amerikai kormányzati adatok kimutatták, hogy a termésviszonyoknak meleg és száraz időjárás miatti hanyatlása mégsem olyan súlyos, mint azt számos elemző várta.

A búza kurzusa is lejjebb került, amit a lassuló kereslet az amerikai készletek és az olcsó orosz gabona kapcsán kialakult verseny okozott azzal, hogy korlátozta az árnövekedést.

A piac aktívan figyeli az Egyesült Államok időjárását a szójabab tekintetében az elkövetkező hetekben. A túl nagy hőság és a szárazság csökkenti a hozamot”

– mondta az egyik szingapúri székhelyű mezőgazdasági árupiaci elemző.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) heti termésjelentésében a szójababtermés 58%-át minősítette jónak és kiválónak, azaz mindössze 1 százalékponttal csökkent az érték a múlt heti 59%-hoz képest. A Reuters által megkérdezett 13 elemző átlagosan arra számított, hogy 3 százalékpontos lesz a csökkenés.

A kukorica esetében az USDA a termés 56%-át minősítette jónak vagy kiválónak, ami 2 százalékpontos csökkenés az egy héttel ezelőtti 58%-hoz képest. Az elemzők 3 pontos csökkenést vártak.

A tavaszi búza esetében az USDA a termés 37%-át minősítette jónak vagy kiválónak, azaz 1 százalékponttal csökkent az érték, amely megfelel az átlagos elemzői becslésnek.

Eközben az ukrán gazdálkodók várhatóan nem csökkentik a őszi búza vetésterületét a 2024-es betakarításra. Ennek ellenére a háborús exportválság miatt magasabb logisztikai költségekkel kell számolni – mondta a Reuters hírügynökségnek egy magas rangú mezőgazdasági tisztviselő. Egy minisztériumi felmérés korábban a vetésterület visszaesését jósolta.

Európában a malmi búza 3,5 eurós mínusz után 225,25 euróba, a kukorica 1,75 eurós árcsökkenést követően 213,75 euróba, a repce 9,5 eurós lejtmenet hatására 464,75 euróba, a takarmánybúza pedig 3,25 angol fontos mínusz után 187,45 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csökken a búza ára az orosz betakarítási kilátások javulásával

2024. július 3. 07:10

Európában a malmi búza olcsóbb lett, ám a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Drágult a búza az orosz időjárási problémák miatt

2024. július 2. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Nem várt készletadatok miatt zuhant a kukorica ára

2024. június 29. 07:10

Árcsökkenésekkel fejeződött be a hét terménypiacokon, egyedül az európai repce árszintje emelkedett a pénteki kereskedési napon.

A határidős búza tovább drágult

2024. június 28. 07:10

Amerikában vegyes összképet, míg Európában egyértelmű eladói fölényt lehetett látni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Csökkent a kukorica és a búza ára

2022. november 4. 07:36

Csütörtökön a szójabab határidős jegyzésára eséssel zárt, és a hét egymás utáni kereskedési napon látott emelkedés után megállt az árnövekedés.

Enyhe korrekció az európai agrárpiacokon

2021. április 24. 09:39

Európában a nap végére eladói fölény alakult ki mindegyik termény esetében.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Aktuális teendők a repcében

2024. február 20. 11:40

Az őszi vetésű szántóföldi kultúrák közül az őszi káposztarepce számára idén már elkezdődött a vegetációs szezon. Megindult a repce növények növekedése és lassacskán időszerű lesz a szárba indulás kezdete is.