25℃ 17℃
június 20. Rafael, Dina
Zöldség

Miért nem válik pirossá a paradicsomom? 7 lehetséges ok

Agrofórum Online

Sok kertész bajlódik azzal, hogy az elvetett paradicsomja, vagy a nagy gondossággal felnevelt palántáin termő paradicsomok egyszerűen nem lesznek kellően pirosak – olyanok, mint a boltban kapható társaik.

Beérnek, persze, és lehet, hogy még az ízük is jó, de min múlik a tökéletes piros szín? És mi okozhatja azt, ha a saját paradicsomunk képtelen elérni ezt? Ilyenkor aztán úgy érezhetjük, hiába ellenőrizzük minden nap a termést, az fakó, narancssárga, és az örökkévalóságig tart majd, amíg beérik.

Pedig a paradicsom termesztése viszonylag könnyű, ráadásul több tucat fajta közül válogathatunk szín, forma, érési gyorsaság, nagyság vagy íz tekintetében. Ez az egyik legnépszerűbb növény Magyarországon, amelyet nem csak a gazdák, de a hobbikertészek is előszeretettel termesztenek. De mit kell tudniuk ahhoz, hogy a termésük szépséges piros legyen, mire leszedhetővé válik?

Mitől válik a paradicsom piros színűvé?
Amikor a paradicsom eléri végleges méretét, az érést serkentő energia már nem annyira a növénytől érkezik, hanem inkább a termésben végbemenő változásokra összpontosul. Ha a tápanyag- és környezeti feltételek megfelelőek, a termésben egy természetes hormon, az etilén szabadul fel, ami aztán a likopin termelődését indítja el. A likopin az a pigment, amely a gyümölcsök, például az alma és a paradicsom narancssárga és piros színéért felelős.

  1. A hőmérséklet túl meleg vagy túl hideg
    A paradicsom érésének egyik legfontosabb tényezője a megfelelő hőmérséklet, ezért a néhány fokkal magasabb vagy alacsonyabb hőmérséklet megakasztja vagy akár teljesen leállítja az érési folyamatot. A paradicsomok számára a piros szín eléréséhez szükséges ideális hőmérséklet 20-21 °C között van. 29 °C-nál a likopin termelődése leáll, és a nagy zöld gyümölcsök a tőkén maradnak, amíg a hőmérséklet nem csökken kedvezőbb szintre. A tartósan 15 °C alatti hőmérséklet szintén gátolja az érést. A teljesen érett, enyhén pirosodó terméseket le lehet szedni, és az érés befejezése érdekében be lehet vinni a beltérbe. Nem kell napos helyen, napfényes ablakban tartani őket, amennyiben a megfelelő hőmérséklet biztosított.
  2. Túl sok közvetlen napfény
    Bár ellentmondásosnak tűnhet, a túl sok napsütés lelassíthatja az érési folyamatot. A hő fontosabb az érés szempontjából, mint a fény, és a túl sok erős, meleg, közvetlen napfény olyan szintre emelheti a hőmérsékletet, amely gátolja a likopin termelődését. Az érett paradicsom levelének levágása, ami több napfényt biztosít, szintén okozhat napperzselődést és repedezést.
  3. Túl sok víz
    A paradicsompalántáknak heti 3–5 cm vízre van szükségük, amikor a tőkék aktívan növekednek és termőre fordulnak. Ha azonban a termések elérik az érett méretüket, az érés gyorsabban bekövetkezik, ha az öntözést csökkentjük, vagy akár teljesen leállítjuk. A kevesebb víz stresszeli a paradicsomnövényt, és túlélési üzemmódba kapcsol. A növény az energiát az életképes magok előállítására összpontosítja, ami segít felgyorsítani az érést.
  4. Hiányos tápanyagellátás
    A paradicsomnak sok tápanyagra és mikrotápanyagra van szüksége a tenyészidőszak során. A foszfor és a kálium különösen fontos a gyümölcsökben lévő likopin termeléséhez és szintéziséhez. A nem megfelelő mennyiség lassú vagy egyenetlen érést okozhat. Amikor az első kis termések megjelennek a növényen, tápoldatozzon magasabb foszfortartalmú műtrágyával.
  5. Túl sok nitrogén
    A paradicsompalántáknak jót tesz a kiegyensúlyozott műtrágya, például az NPK 10-10-10 alkalmazása a szezon elején. Ez támogatja a növények növekedését a lombozat és a hajtások növekedését, valamint elősegíti a jó gyökérfejlődést és a virágtermelést. Miután az érett termések már a tőkén vannak, a túl sok nitrogént tartalmazó trágyázás elveheti az éréstől az energiát. Amint a zöld gyümölcsök elérik a teljes érettségi szintet, tartózkodjon a műtrágyázástól, és hagyja, hogy az érés természetes folyamatai lejátszódjanak a gyümölcsben.
  6. A metszés hiánya
    A növényen lévő szárak eltávolítása egy másik módja annak, hogy az energiát a termésre és a gyümölcs érésére összpontosítsuk. A paradicsompalánták korai metszése jobb minőségű, könnyebben és gyorsabban érő gyümölcsöket eredményez.
  7. Nem kell feltétlenül pirosnak lennie
    Kezdetben fontos tisztában lennie azzal, hogy az Ön paradicsomfajtája milyen lesz, amikor teljesen megérik. Sok fajta a piros különböző árnyalataira érik, így lehet narancssárga, rózsaszín, lila, sőt csíkos is. Ha arra vár, hogy a paradicsomja piros legyen, győződjön meg róla, hogy ilyen színűnek kell lennie, amikor készen áll a szedésre. Ellenőrizze a vetőmagok csomagolásán, hogy a kiválasztott paradicsomfajtának hány nap van hátra a betakarításig. Egyes fajtáknak több vagy kevesebb tenyészidőre van szükségük, és előfordulhat, hogy az Ön területén nem érnek be olyan jól.

Mennyi időbe telik, amíg a paradicsom zöldről pirosra érik?
Az, hogy mennyi idő alatt válik a zöld színűből pirosra a paradicsom, némiképpen függ a paradicsomfajtától. Általánosságban elmondható, hogy a paradicsomnak 20–30 napba telik, mire az érési folyamat megkezdődik.

A zöld paradicsom végül piros lesz?
A legtöbb zöld paradicsom végül piros lesz. Amikor a paradicsom eléri a teljesen érett zöld méretét, meleg helyen, beltérben meg lehet érlelni. Az enyhén pirosodó színű paradicsomoknak nagy esélyük van a teljes piros szín kialakulására. A kicsi, kemény, fejletlen zöld termések nem fognak megpirosodni, ezért a legjobb, ha a komposzthalomba kerülnek.

(Fotó: congerdesign/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Cukkini nevelése cserépben: sikeres termesztés akár a balkonon is

2025. június 16. 08:10

Nincs kertje, de imádja a friss cukkinit? Mutatjuk, hogyan termeszthet bőségesen a balkonon vagy egy napos teraszon – edényben is!

Hogyan neveljünk articsókát otthon? - Teljes útmutató

2025. június 9. 11:10

Napos fekvés, jó talaj és megfelelő gondozás – ha ezeket biztosítja, az articsóka bőséges terméssel hálálja meg a törődést.

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Mitől alakultak ki elhaló foltok a paradicsom levelein?

2024. május 4. 11:10

Paradicsom palántáimon, a képen látható elhaló foltokat látom, az elmúlt héten jelentek meg. Mi okozhatja?

Jelentős áttörést értek el a paradicsom barna termésráncosodás vírus elleni küzdelemben

2021. június 2. 07:41

A 2017 óta zajló kutatás-fejlesztési időszak erőfeszítéseit követően a TomaTech-nek sikerült meghatározni olyan DNS-markereket, amelyek a vírussal szembeni rezisztenciáért felelősek.

Mikor érett a paradicsom, mikor érdemes leszedni?

2022. augusztus 16. 04:37

Mikor érett a paradicsom, mikor érdemes leszedni? Milyen körülmények kedveznek az érésnek?

Hogyan fogjunk magot a kertben?

2024. augusztus 19. 05:40

A kerti növényekből való vetőmaggyűjtés nagyszerű módja annak, hogy fenntarthatóan és költséghatékonyan termesszük a növényeinket. Íme pár ötlet magfogáshoz!