Életmód, gasztronómia

Veszélyes szalmonellafertőzést vihetnek haza a turisták Törökországból

Agrofórum Online

Főleg all-inclusive ellátást biztosító hotelekben fertőződhettek meg többen is szalmonellával.

A nyaralás minden évben a leginkább várt időszak a hétköznapi életet élő ember életében, a hagyományosan Törökországra jellemző teljes ellátást biztosító hotelekben pedig még az étkezésre sem kell külön gondot fordítani. Azonban mégis érdemes odafigyelni, amikor a választékból szemezgetünk. Ugyanis az utóbbi hónapokban jó néhány alkalommal tértek haza a vendégek gyomor-bélrendszeri megbetegedéssel.

A szalmonellaként azonosított betegséget a 2023. január 15. és július 19. közötti időszakban legalább 241 esetben regisztrálta az angol egészségügyi hatóság, ezen belül is főleg áprilisban. 93 esetben a turisták török hotelekben szálltak meg, jellemzően a közkedvelt Antalya régióban, általában all-inclusive ellátással. Többeknek hasonlóan kellemetlen élményben volt részük Horvátországban.

A szalmonellát a hatóságok klasszikus élelmiszerek által okozott fertőzésnek tekintik, amelyet baktériumok okoznak. Ezek elszaporodnak az emésztőszervekben, és jellegzetes tünetekkel járnak, mint a hányás, fej- és hasfájás, általános rosszullét, hasmenés és enyhe láz. A gyógyulás általában gyors, egészséges szervezet számára egy nap is elég lehet, de gyerekek, idősek és gyenge immunrendszerűek számára a fertőzés kifejezetten veszélyessé is válhat.

Nagy-Britanniában főleg férfiak, néhány esetben pedig gyerekek betegedtek meg a törökországi nyaralást követően, a közvetlen okokat azonban nem sikerült tisztázni, folyamatban van a forrás keresése.

Ugyanakkor egyszerű intézkedésekkel nagymértékben csökkenthető a gyomor-bélrendszeri megbetegedések valószínűsége. Ezek közé tartozik az alapos kézmosás, csak frissen készült, alaposan átfőtt ételek fogyasztása, és ha a kínált gyümölcsöt magunk pucoljuk meg. A pasztörizált tejtermékek viszont nyugodtan választhatók, mivel a magas hőfokon elvégzett kezelés megöli a mikroorganizmusokat.

(Fotó: kariwil/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

2018. május 23. 13:40

Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók Törökországban.

Törökország az ukrajnai fekete-tengeri gabonaexportról tárgyal Moszkvával

2024. február 8. 09:10

Tayyip Erdogan török elnök az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli exportját lehetővé tevő új mechanizmusról tárgyal orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal közelgő törökországi látogatása során - közölte Hakan Fidan külügyminiszter.

Ankara a gabonamegállapodás folytatásán dolgozik

2023. március 6. 08:03

Ankara keményen dolgozik azon, hogy meghosszabbítsa az ENSZ által támogatott kezdeményezést, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonát exportáljon az Oroszország által az inváziót követően blokkolt kikötőkből.

Törökországban az üvegházakat geotermikus vízzel fűtik

2022. december 1. 08:54

Európában rengeteg üvegházban állították le a téli termelést a magas gázárak miatt.