Életmód

Veszélyes szalmonellafertőzést vihetnek haza a turisták Törökországból

Agrofórum Online

Főleg all-inclusive ellátást biztosító hotelekben fertőződhettek meg többen is szalmonellával.

A nyaralás minden évben a leginkább várt időszak a hétköznapi életet élő ember életében, a hagyományosan Törökországra jellemző teljes ellátást biztosító hotelekben pedig még az étkezésre sem kell külön gondot fordítani. Azonban mégis érdemes odafigyelni, amikor a választékból szemezgetünk. Ugyanis az utóbbi hónapokban jó néhány alkalommal tértek haza a vendégek gyomor-bélrendszeri megbetegedéssel.

A szalmonellaként azonosított betegséget a 2023. január 15. és július 19. közötti időszakban legalább 241 esetben regisztrálta az angol egészségügyi hatóság, ezen belül is főleg áprilisban. 93 esetben a turisták török hotelekben szálltak meg, jellemzően a közkedvelt Antalya régióban, általában all-inclusive ellátással. Többeknek hasonlóan kellemetlen élményben volt részük Horvátországban.

A szalmonellát a hatóságok klasszikus élelmiszerek által okozott fertőzésnek tekintik, amelyet baktériumok okoznak. Ezek elszaporodnak az emésztőszervekben, és jellegzetes tünetekkel járnak, mint a hányás, fej- és hasfájás, általános rosszullét, hasmenés és enyhe láz. A gyógyulás általában gyors, egészséges szervezet számára egy nap is elég lehet, de gyerekek, idősek és gyenge immunrendszerűek számára a fertőzés kifejezetten veszélyessé is válhat.

Nagy-Britanniában főleg férfiak, néhány esetben pedig gyerekek betegedtek meg a törökországi nyaralást követően, a közvetlen okokat azonban nem sikerült tisztázni, folyamatban van a forrás keresése.

Ugyanakkor egyszerű intézkedésekkel nagymértékben csökkenthető a gyomor-bélrendszeri megbetegedések valószínűsége. Ezek közé tartozik az alapos kézmosás, csak frissen készült, alaposan átfőtt ételek fogyasztása, és ha a kínált gyümölcsöt magunk pucoljuk meg. A pasztörizált tejtermékek viszont nyugodtan választhatók, mivel a magas hőfokon elvégzett kezelés megöli a mikroorganizmusokat.

(Fotó: kariwil/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Boszorkányos növények

2024. november 23. 16:10

Számos olyan növény van, amelyhez az emberek valamiért misztikus tulajdonságokat társítanak, és amelyekre évszázados tradíciók épülnek.

A lassan égő bükk lenne a legjobb tűzifa?

2024. november 20. 14:40

A legtöbb ember azt veszi figyelembe, hogyan tud a legolcsóbban tűzifához jutni. Azonban a fafajták fűtőértéke alapján érdemes választani.

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

2024. november 14. 13:10

A méz több mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.

Hallott már a 2 másodperces követési távolságról?

2024. november 13. 13:10

Ha még nem hallott, most bemutatjuk, további közlekedésszabályozási javaslatokkal együtt, amelyek az új KRESZ-be kerülhetnek.

Nem számít gabonahiányra Törökország az orosz hadműveletek miatt

2022. március 1. 05:36

A török statisztikai intézet adatai szerint 2021-ben a törökországi gabonaimport 56%-át Oroszország adta, 2,24 milliárd dollár értékben.

Putyin találkozik Erdogannal a gabonaszerződés újraélesztése érdekében

2023. szeptember 3. 07:10

A török külügyminiszter moszkvai tájékoztatóján kijelentette, hogy a megállapodás újraélesztése fontos a világ számára.

Legyen kiállító a legnagyobb törökországi mezőgazdasági expón! - Az MNKH és az ALX segítségével növelheti üzleti lehetőségeit

2018. október 12. 11:54

Az idén 18. alkalommal rendezik meg Kelet-Európa, a Közép-Kelet és a Kaukázusi térség legnagyobb agráripari kiállítását a Growtech Eurázsiát Törökországban.

Nem tudják megfizetni a magyar marhát Törökországban

2018. február 14. 13:43

A versenyképesség növeléséhez elengedhetetlen, hogy a tenyésztők kihasználják azt az uniós támogatást, ami 2020-ig még rendelkezésre áll.