Agrárgazdaság

Élelmiszerpazarlás visszaszorítása: az EU kötelező célokat vezetne be

Agrárminisztérium

A fenntarthatóság része mindennapjainknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomon követése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta Felkai Beáta Olga Tapolcán, a Business Days 2023 Konferencián tartott előadásán.

Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomon követése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta Felkai Beáta Olga Tapolcán, a Business Days 2023 Konferencián tartott előadásán.

Az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, van egy olyan globális problémafelvetés, amelyre mindenképpen választ kell találni a fenntarthatóság kérdéskörében. Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Keretrendszert dolgozott ki 2015-ben, az ott hivatkozott célok jelentettek alapot a Farm to Fork stratégiához, melynek megvalósítása során több jogszabály is érintett az élelmiszerláncban.

Az élelmezés- és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos prioritások hangsúlyozása mellett a stratégia fő célja az elegendő, megfizethető és tápláló élelmiszer biztosítása, a növényvédőszerek, műtrágyák és antimikrobiális szerek használatának csökkentése. Emellett kiemelt feladat növelni az ökológiai művelésű területek volumenét, ösztönözni a fenntarthatóbb élelmiszer-fogyasztást és az egészséges étrendet, csökkenteni az élelmiszer-veszteséget és az élelmiszerpazarlást – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Felkai Beáta Olga kiemelte, a fenntartható élelmiszer-feldolgozás lényege, hogy a folyamatosan változó gazdasági és környezeti feltételek mellett a jelenlegi szükségletek kielégítésére olyan módszereket kell figyelembe venni, mint a természeti erőforrások megőrzése, a gazdaságos és energiahatékony feldolgozás, a nem szennyező technológiák alkalmazása és a csökkenő hulladéktermelés – részletezte.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet a talajvédelem, a növényvédőszer csökkentés, az állatvédelem aktualitásaira is, majd kitért az élelmiszerpazarlás mértékének csökkentésére, amelynek elérésére az Európai Bizottság 2023-ig jogilag kötelező erejű célokat javasol.

2016-ban ugyanis 88 millió tonna, vagyis háztartásonként 92 kg élelmiszerhulladék keletkezett egy főre vetítve. Ez a szám 2022-re 59 milliárd tonnára mérséklődött, amely 70 kg hulladékot jelent évente egy főre.

Kiemelte, az élelmiszerpazarlás mérséklésére hazánkban 2015-ben jött létre a Maradéknélkül Program, amely eredményeként a 2016 óta az elkerülhető élelmiszerhulladék, vagyis az élelmiszerpazarlás mennyisége 27%-kal csökkent, az összes élelmiszerhulladék mennyisége pedig 12%-al. Mindezt szemléletformáló és oktatási programok, fogyasztói kutatások, nemzetközi és hazai együttműködések egyaránt segítik.

Az előadást követően átadták a Fenntarthatóság Szimbóluma 2023 verseny, valamint a Magyar Marketing Szövetség Zöld tagozati különdíját.

(Fotó: Pete Linforth/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az EU tejtermelése 2025-ig stabil vagy enyhén nő

2024. október 21. 16:10

Bár a tejelőtehén-állomány tovább csökken, a teljesítménynövekedésnek köszönhetően nem lesz visszaesés a tejtermelésben az Európi Unióban.

Oroszország valamire készül, új gabonapiacok után is kutat

2024. október 20. 16:10

Az ország, amely a 2023/24-es szezonban legalább 72 millió tonna gabonát exportált, új piacokat keres Latin-Amerikában és Afrikában.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Megnyitotta kapuit a 79. OMÉK - középpontban a modernitás, a szakmaiság és a fiatalítás

2019. szeptember 27. 04:36

A vásár ünnepélyes megnyitóján Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az OMÉK az anyaországi és a határon túli gazdák ünnepe.

Az élelmiszeripar teljesítménye 1,3 százalékkal csökkent

2024. augusztus 21. 09:40

Az élelmiszer- és az ipari termelés is elmaradt az egy évvel ezelőtti eredményektől, mind havi, mind féléves összesítésben

Akár húszmillió embert is elláthatna a magyar élelmiszergazdaság

2019. május 13. 08:47

Magyarország csak akkor tud a mezőgazdasági és élelmiszeripari versenybe beszállni, ha alkalmazza a digitalizáció és az automatizáció lehetőségeit és ha fejlődik a szektorban dolgozók együttműködése.

Bővül a Talentis Agro Holding – megvásárolják a Gödöllői Tangazdaság Zrt.-t

2019. október 2. 12:15

A jelenleg 38.000 hektáron gazdálkodó Talentis Agro Holding ezzel a bővüléssel is üzletágainak egy éve bejelentett stratégiai fejlesztését kívánja tovább erősíteni.