Életmód

Körömvirágkrém házilag, ahogyan én készítem

Agrofórum Online

A körömvirágkrém egy olyan házilag is elkészíthető natúrkence, ami nagy hasznunkra lesz, akár még a téli hidegben is, amikor a bőrünket kicsípi a hideg fagyos levegő.

A körömvirágkrémhez viszonylag kevés alkotóelemre lesz szükség. Attól függően, hogy mennyire kemény kencét akarunk készíteni, annyival több vagy kevesebb méhviasz kell majd bele. Az egyszerűség kedvéért a méhviaszt a papírlap méretezéséhez hasonlóan adom meg, mert így könnyebb viszonyítani majd.

Mire figyeljünk oda a készítés előtt?

Az egyik fontos dolog, ami nem csak ennél a kencénél, hanem minden gyógynövényes alapúnál fontos, hogy csakis vegyszermentes és egészséges növényi részeket használjunk fel, ne szedjük közterületekről és utak mellől, mert szennyezett lehet a virág, levél és minden más növényi rész.

A körömvirágkrémünkhöz a körömvirág narancssárga szirmaira van szükségünk. Ez lehet már szárított is, de frissből is készülhet.

Hozzávalók egy maroknyi tégelybe való körömvirágkrémhez

Egy lábasban vizet forralunk, és mintha csokoládét olvasztanánk, tegyünk rá egy másik lábost, hogy a sheavajat és kókuszzsírt a vízgőz felett tudjuk megolvasztani.

Egy ekkora tégelybe 3 evőkanál zsiradék kell: 1 kanál sheavaj és 2 kanálnyi kókuszzsír az ideális arány.

Ehhez tegyük hozzá a méhviaszt, ami nem lehet több, mint egy A7-es papírlap mérete. Minél többet teszünk bele, annál keményebb lesz a natúrkence és nehéz lesz használni.

Egy ekkora tégelybe 3 evőkanál zsiradék kell (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szemely-kezek-egeszseg-orvosi-3059398/)

Ha meg ettől kevesebbet teszünk bele, akkor szobahőmérsékleten lehet, hogy nem szilárdul meg eléggé, ami akkor jelenthet gondot, ha nem zár jól a kupak majd a tégelyen és kifolyik a táskába, autóba a kence szállítás közben.

Tehát olvasszuk meg a zsiradékokat és a méhviaszt, majd a nem forró, de olvadt zsiradékba tegyünk bele két női marék virágszirmot és alaposan kevergessük át, hagyjuk a gőz fölött, hogy dolgozza át a szirmokat a meleg zsiradék! Így kioldódik a legtöbb hatóanyag és egy kellemes narancssárgás szín is társul majd mellé.

Egy éjszakát hagyni szoktam benne a virágszirmokat, majd másnap szelíden újra felolvasztom a keveréket és átszűröm a virágszirmok miatt az egészet, végül tégelybe töltöm.

Amikor elkészült, hagyom megdermedni, és ha készen van, lezárom, és mivel nem teszek bele tartósítószert, így megy a hűtőszekrénybe!

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Virágszárítás: így tehetjük el a nyár színeit a szürke hónapokra

2024. szeptember 10. 05:40

A virágszínekről télen sem kell lemondani, ha ismerjük a virágszárítás apró trükkjeit. Hozok pár tippet, amivel nekem évek óta szépen száradnak, színtartóan a virágok!

Higiéniai fortélyok a sikeres befőzésért

2024. augusztus 20. 05:40

Jön már a fákról a rengeteg gyümölcs, a kertben minden szüretelhető vagy szedhető, aktuális kérdés lett a befőzés, vagyis inkább a tartósítási eljárások sokasága.

A helyben termelt élelmiszer költséget és szén-dioxidot takarít meg

2024. augusztus 11. 10:10

Mennyire költség- és környezetkímélő, ha egy elszigetelt közösség élelmiszer-szükségletének jelentős részét maga állítja elő?

Hogyan szabaduljunk meg a fülbemászótól?

2024. augusztus 10. 08:10

A fülbemászók azt jelezhetik nekünk, hogy túl sok a lakásunkban, házunkban a nedvesség, ami kellemes környezetet biztosít számukra.

7 ok a körömvirág termesztésére

2022. május 6. 09:37

A körömvirág jótékony hatással van a talajra, elűzi a kártevőket és gyógynövényként is igen kedvelt.

Mely dísznövények bírják jól a szárazságot a virágoskertben?

2022. augusztus 27. 14:38

Milyen dísznövényeket ültethetünk kertünkbe, melyek jobban bírják a szárazságot?

Mely növények segíthetnek a kártevők elűzésében a kertben?

2024. április 22. 04:40

Milyen növényeket érdemes a kiskertbe ültetni, melyek segítenek a kártevők elűzésében?

Körömvirágkrém házilag, akár ajándékba is!

2021. december 19. 08:32

Igazi nagy kedvenc a házi krémek világában a körömvirág, mert számos jótékony hatással rendelkezik és a népgyógyászati feljegyzések alapján is az egyik legrégebbi gyógynövényként tartják nyilván.