Életmód, gasztronómia

A szója növeli vagy csökkenti a daganatos megbetegedések előfordulását?

Agrofórum Online

A szójában található izoflavonok hormonszerű anyagok, de ez a tulajdonságuk a kutatások szerint a közhiedelemmel ellentétben inkább egészségesebbé teszi őket.

A félreértések egy része abból származik, hogy az állatokkal és az emberekkel kapcsolatos kutatások eltérő eredményeket mutattak. Néhány, rágcsálókkal végzett kísérletben, amikor az állatok nagy mennyiségű, szójából kivont izoflavont fogyasztottak, nagyobb eséllyel alakult ki náluk mellrák.

Ennek oka, hogy a szójában található izoflavonok az ösztrogénhez hasonlóan viselkedhetnek a szervezetben, és a megnövekedett ösztrogénmennyiség összefüggésbe hozható a mellrák bizonyos típusaival.

De a rágcsálók szervezete másképp dolgozza fel a szóját, mint az embereké, emiatt az utóbbi esetben nem tapasztaltak hasonlót, ráadásul az állatkísérletekben sokkal magasabb mennyiségű izoflavont használtak, mint az embereknél.

Az emberekkel kapcsolatos tanulmányok szerint a szójában található izoflavonoknak egyáltalán nincs hatása, vagy éppen hogy csökkentik a mellrák előfordulását, főleg az ázsiai országokban, ahol sokkal több szóját fogyasztanak, mint az Egyesült Államokban vagy Európában. Ennek oka az lehet, hogy az izoflavon a lényegesen erősebb hatású természetes ösztrogént képes blokkolni a vérben. 

Mindezek alapján nem bizonyított, hogy a szója fogyasztása kockázatot jelentene, sőt, inkább egészségesnek tekinthető, mint veszélyesnek. Valójában egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a hagyományos szójás ételek fogyasztása, mint a tofu, mizo, szójatej és társai, csökkentik a mellrák kialakulásának esélyét, főleg az ázsiai nők körében.

A szójás ételek magas fehérjetartalmúak, és különösen értékesek akkor, ha más, kevésbé egészséges ételek helyettesítésére szolgálnak, mint az állati zsír vagy a feldolgozott húsok. Ezenfelül a szója fogyasztását kapcsolatba hozták a szívbetegségek kockázatának mérséklődésével, és talán még a koleszterinszintet is csökkenti.

Az amerikai daganatos betegségek társaságának stratégiai igazgatója szerint a szójás ételek egészségesek és biztonságosak, ugyanakkor a szóját tartalmazó táplálékkiegészítők sokkal magasabb koncentrációban tartalmaznak izoflavonokat, ezért nem javasolja őket ebben a formában fogyasztani – legalábbis egy újabb tanulmány elkészültéig.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Az árak csökkenésével zárult a hét a terménypiacokon

2023. július 22. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárta a hét utolsó napját.

Meggyőző bizonyítékok szólnak az új szójafajták mellett

2025. január 21. 12:10

A keresleti piacot generáló szója termesztése egyre sikeresebb. Két új, a hazai termesztési körülményeket kedvelő fajtát mutatunk be.

Szójapiac: az Egyesült Államok piacvezető exportőr Európában

2019. január 19. 13:29

Tavaly az USA szója eladásai Európában 243 százalékkal, míg a közel-keleti, észak-afrikai régióban 105 százalékkal emelkedtek.

Összességében jó hetet zárt a gabonapiac

2020. március 30. 08:42

A kukorica drágulása mögött korrekciós tényezők álltak múlt héten, ugyanis az azt megelőző hetekben sokat vesztett értékéből a termék az üzemanyagkereslet csökkenése miatt.