Terményárak
Terményárak

A kedvezőtlen időjárás miatt drágulnak a gabonák

A kedvezőtlen időjárás miatt drágulnak a gabonák

Agrofórum Online

Az Egyesült Államok középnyugati térségének kedvezőtlen időjárása miatt két napja emelkedik a gabonafélék ára a chicagói árutőzsdén. A búza és a szója drágulásában a Reuterst idéző CNBC szerint a kereskedők pozícióinak lezárása is szerepet játszik.

A búza 2,4, a szója 1,1, a kukorica pedig 4,1 százalékkal drágult. Utóbbiban szerepet játszhatott, hogy az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma, az USDA friss adatai szerint a kukoricával elvetett terület 56 százaléka sorolható a jó és kitűnő kategóriába. Egy évvel ezelőtt ez az adat még 76 százalékon állt. Elemzők szerint ez részben a túlzottan csapadékos tavaszi időjárással magyarázható.

A tegnapi drágulást megelőző napokban különben a jó betakarítási eredmények miatt csökkent mind a búza, mind a kukorica ára. A közelmúlt hőhullámai miatt azonban kétségek merültek fel a hozamokkal kapcsolatban például Oroszországban a Volga menti régióban, közölte az Agritel francia elemzőház.

Három hónapos mélyponton járt a kukorica ára

2019. augusztus 22. 06:38

A kukorica ára 358,12 dollárcentig csökkent vékánként (1 véka = 36,35 liter), ami három hónapos mélypontot jelent.

Terményárak: felkavarodott az állóvíz – erős áresés a piacokon

2019. augusztus 16. 09:08

Vártuk az USDA augusztusi becslését, jelezték frissítik az USA vetésterületi és várható hozam adatait, de a többség nem azt kapta, mint amit várt.

A szaúd-arábiai szabályozásmódosítás miatt csökken a búza ára

2019. augusztus 10. 04:52

A búza ára 2,1 százalékkal vékánként 498,25 dollárcentre csökkent annak hatására, hogy Szaúd-Arábia könnyít a búzaimport szabályozásán.

Csökkentek a mezőgazdasági termékek árai

2019. július 31. 09:36

A búza a kukorica és a szója ára is csökkent. A kukorica kurzusa 0,9 százalékkal ment lejjebb, egy véka 412 dollárcentbe került.

Terményárak: ünnep előtti lassulás eredményezte árcsökkenés

2019. április 23. 10:38

A nemzetközi piacokon is jellemző helyzet már itthon is jelentkezett: az ó-termésű készletekre kínált vevői árak csökkentek az elmúlt hetekben, már amennyiben egyáltalán van gyors szállításra vevő.

Iránból érdeklődnek a magyar vetőmag iránt

2018. november 14. 15:35

Az iráni fél magyar partnerekkel fontolgatja a kukorica- és szója vetőmagok iráni termesztését.

Fogytán a bőtermő szója vetőmagok

2018. február 28. 14:42

Érdemes sietni a szója fajtaválasztással, mert a Karintia Kft. stabilan teljesítő bőtermő szójafajtáiból idejekorán hiány várható.

Napraforgó, szója: kevesebb lesz a vártnál

2018. augusztus 28. 10:30

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága közös napraforgó és szója fajtabemutató rendezvényt tartott. Az eseményen mutatták be a piaci igények kiszolgálására alkalmas új fajtákat a Csongrád megyei Székkutason.  A korábbi termésbecslések alapján idén napraforgóból 1,8 millió tonnás, míg szójából 170 ezer tonnás hozamot vártak a szakemberek, de az utóbbi hetek aszályos időjárása miatt ennél kevesebb termést takaríthatnak be a gazdák.