Agrárgazdaság

Csökkent a Louis Dreyfus terményipari óriás nyeresége

Agrofórum Online

A Louis Dreyfus Company (LDC), a világ egyik legnagyobb terménykereskedője közölte, hogy első félévi nettó nyeresége és árbevétele visszaesett az egy évvel korábbihoz képest, amikor az eredményeket az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó új helyzet és bizonytalanság növelte.

Az LDC, amelynek riválisai közé tartozik az ADM, a Bunge és a Cargill, 568 millió dolláros nettó nyereségről számolt be 2023 első felében, szemben az egy évvel korábbi 662 millió dollárral. A nettó árbevétel 25,8 milliárd dollárra csökkent 30,3 milliárd dollárról, ami az árak csökkenését, valamint a szállított mennyiség 4,7%-os éves csökkenését tükrözi – közölte az LDC.

A volatilitás a legtöbb piacán enyhült az előző évhez képest, miközben az árak csökkentek, kivéve a robusta kávé, a cukor, a rizs és a citruslevek esetében – olvasható az LDC pénzügyi jelentésében.

Az ingadozás, amelyet a gabonaexportőr Ukrajna elleni orosz inváziója táplált, tavaly növelte a terménykereskedők nyereségét, mivel globális megoldásokat használtak az ellátási zavarok kezelésére és az élelmiszerkereslet kielégítésére. 

Az ADM és a Bunge a második negyedéves nyereség visszaeséséről számolt be az év korábbi rekordszintjéhez képest, bár megemelték az egész éves eredményre vonatkozó iránymutatást.

Az LDC a nagy brazil szójabab és kukoricanövényekre, valamint az erős kínai keresletre hivatkozva jelezte, hogy azok elősegítik a gabona és olajos magvak üzletágának az első félévi teljesítményét. Oroszországból az LDC július 1-jétől a terveknek megfelelően leállította az gabonaexportot, és folytatja a lehetőségek tanulmányozását orosz üzletágának és gabonavagyonának eladása kapcsán. A cégcsoport június 30-án 32 millió dolláros eszközt és 5 millió dollár kötelezettséget tartott nyilván Oroszországban eladásra – tették hozzá.

Ukrajnában a háborús fennakadások megnövelték a szállítási költségeket – közölte az LDC, és június 30-án 152 millió dollárt, illetve 125 millió dollárt jelentett az ország teljes eszközállománya és kötelezettsége.

Az LDC közölte, hogy pamutüzlete többféle forrást használt, hogy fenntartsa nyereségét a fogyasztókra nehezedő inflációs nyomás miatti alacsonyabb volumen mellett.

Cukorüzletága – az Egyesült Államokban eladott Imperial Sugar kivételével – javult, mivel sikeresen fedezte a magas volatilitás hatásait. A rizsből származó üzemi nyereség a globális kereslet gyengülése ellenére erős maradt – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Az LDC többségi tulajdonosa Margarita Louis-Dreyfus az Akira családi trösztön keresztül. A cég többi részét az ADQ Abu Dhabi holding irányítja, amelynek két évvel ezelőtti belépése segített feloldani az adósságokkal és a családi kisebbségekkel kapcsolatos feszültségeket. Az LDC 503 millió dollár osztalékot fizetett a részvényeseknek az első félévben.

(Kép: ldc.com)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Még mindig az időjárási helyzet diktálja a tempót a terménypiacon

2023. november 16. 09:40

A korrekciók napja volt a szerdai a terménypiacokon mind a tengerentúlon, mind Európában. Chicagóban a búza 1,8 százalékkal, a kukorica 1,2 százalékkal, a szójabab pedig 0,2 százalékkal lett olcsóbb. A repce 2,3 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Az exportkereslet élénkülése ellenére olcsóbb lett a búza

2023. október 17. 11:10

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, a repce viszont olcsóbb lett.

Csalódást keltettek az amerikai exportadatok

2024. február 2. 12:10

A búza drágult Amerikában és Európában is, ám a többi fő árucikk vesztett értékéből a csütörtöki kereskedés során a terménypiacokon.

Terménypiac: fordult a trend, de hova tart?

2018. március 19. 20:46

Megállni látszik az árak erősödése a gabonapiacokon, jórészt a kedvezőtlen hírek elmaradása miatt.