4℃ 1℃
december 1. Elza, Natália, Blanka, Bonita
Zöldség-Gyümölcs

Fejjel lefelé termesztenek zöldségeket a kínaiak

Agrofórum Online

A kínai Shenzhou–16 űrhajó legénysége a Föld körüli pályán saját élelmiszert termeszt. Az űrkert már jelenleg is 100-féle vetőmagnak ad teret a fejlődésre – speciális körülmények között.

A küldetés parancsnoka, Jing Haipeng, valamint az űrhajósok, Zhu Yangzhu és Gui Haichao zöldséget termesztenek egy tudományos kísérlet keretében. A Shenzhou–16 asztronauták „zöldségeskertje” a Földhöz képest fejjel lefelé helyezkedik el az űrállomáson.

A trió a Kínai Űrhajózási Kutató és Oktató Központ kutatói által tervezett „űrkert” termesztésére szolgáló eszközt használta. Ez szabályozza a hőmérsékletet, a páratartalmat, az oxigén- és szén-dioxid-szintet, hogy a növények fejlődéséhez megfelelő környezetet teremtsen.

Az „űrkert” a jövőben nemcsak élelmet, oxigént és vizet biztosít majd az űrhajósok számára, hanem kísérleti platformként is szolgál majd a különleges környezetek – például az űrbeli mikrogravitáció – növények növekedésére gyakorolt hatásainak tanulmányozására.

A Shenzhou–16 misszió legénysége a Tiangong fedélzetén töltött idő alatt Thale zsázsát és más növényeket termesztett. Mindeközben egyébként a Tiangong pillanatnyilag is legalább 100-fajta vetőmagnak ad otthont.

Ezeket kozmikus sugárzásnak teszik majd ki, és tanulmányozás céljából visszahozzák a Földre. A tudósok azt remélik, hogy izolálni tudják majd azokat a jótékony mutációkat, amelyekkel a termesztett növényfajtákat fejleszteni tudják. 

A Shenzhou–16 legénysége egyébként nem szorul arra, hogy saját maga termesszen élelmiszert. Az űrhajósok a Tianzhou teherűrhajó által szállított 120 különböző ételből válogathatnak, amíg a Föld körüli pályán tartózkodnak.

Kína 2022 végén fejezte be a három egységből álló Tiangong építését. A Shenzhou–16 május 29-én indult útnak, felváltva a Shenzhou–15 legénységét. Jing és társa valamikor novemberben adják át az űrállomás irányítását az érkező Shenzhou–17 még meg nem nevezett legénységének. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Németország: új üvegházi létesítmény a biozöldségek számára

2022. március 5. 08:34

Németországban egy 8000 m²-es F-Clean borítású fedett fóliás üvegházat építettek biozöldségek számára.

Vulcan lombtrágya akció 2 IBC mellé 1 IBC grátisz

2022. november 7. 07:34

Jól működnek a lombtrágyák, és még spórolhatunk is velük. Az egyre drágább műtrágyázást, ha ki nem is tudják váltani a lombtrágyák, de sokat tudnak segíteni.

Tavaszi magágykészítés

2022. április 7. 06:37

A tavaszi talajművelésünket alapvetően meghatározza a vetéstechnológiánk.

A Syngenta új, színes paprikafajtákat mutat be

2022. május 1. 04:32

A legújabb sárga és zöld színű paprikafajták stabil terméshozamúak és kiváló eltarthatóságúak.