Életmód
Életmód

Adjon új életet a kávézaccnak!

Adjon új életet a kávézaccnak!

Agrofórum Online

Sokunknak jelenti a nap fénypontját egy frissen lefőtt kávé, a nyomában maradó szerves anyag viszont automatikusan a szemetesben végzi. Érdemes nézőpontot váltani és értékes alapanyagként tekinteni a kávézaccra.

Ön mennyi kávét fogyaszt egy nap? Számítások szerint egy átlagos háztartásban havi közel 1 kg kávézacc keletkezik, amely újra felhasználható, mégpedig változatos módokon. 

A fő felhasználási területe természetesen a kert, ahol kiváló szerves trágyaként szolgál. A zaccnak ugyanis a nitrogén és szén mellett magas a foszfor-, kálium, kalcium-, magnézium- és kéntartalma, valamint aminosavak és más szerves savak, illetve koffein is gazdagítja.

Érdemes belegondolni, hogy mennyit spórolhatunk, ha a boltokban kapható, kifejezetten drága mű- és szerves trágyák helyett a kávézaccal gazdagított komposztot szórjuk a növények alá. 

Önmagában használva különösen jót tesz a föld pH-értékére kényes növényeknek, mint például a hortenzia, mivel enyhén savanyú kémhatású, és a talajnedvességet is sokáig magában tartja. Mulcsként alkalmazva erős szaga és a koffein távol tartja a növényektől a hangyákat, sőt egyesek szerint az idegen macskák sem szeretik illemhelyként használni a kávézaccal felszórt kiskertet.

Ha pedig nincs kertje, nyugodtan tehet a kávézaccból a szobanövények alá is.

Érdemes próbát tenni a zaccal egyből a konyhában is. Mivel semlegesíti a szagokat, rakhatjuk egyenesen a hűtőbe, vagy kipróbálhatjuk a kellemetlen szagú műanyag ételesdobozokban. A kezünket pedig a hagymaszagtól szabadítja meg. A füstösebb ízeket kedvelők a sütni való húst is átdörgölhetik vele, egy rongyba csomagolva pedig az edényekre ragadt ételmaradékot dörzsölhetjük le a zaccal.

A fürdőszobában is használhatjuk a kávézaccot, arcpakolásként a benne lévő antioxidánsok jó hatással vannak a bőrre, arc- és testradírként pedig kevés kókusz- vagy olívaolaj hozzáadásával használhatjuk. És akár szó szerint a hajunkra kenhetjük: ugyanis a benne lévő koffein elősegíti a hajnövekedést. 

A kávézacc újrahasznosításával tehát mindenki jól jár: Ön, a pénztárcája, a növényei, és akkor az olyan nemesebb célokról, mint a természetes környezet védelme és a fenntarthatóság, még nem is beszéltünk. Érdemes kipróbálni, hiszen mindig kéznél van, csak egy finom kávét kell főzni hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e depressziós a kutyánk?

2024. május 17. 15:10

A kutya depressziójának okai könnyen felismerhetők, és odafigyeléssel, foglalkozással kezelhetők.

Bodzavirág tésztabundában

2024. május 17. 11:10

A bodzavirág nemcsak egészséges, de tésztabundában kisütve az egész család kedvence lesz. Receptet is találtunk hozzá!

A Corteva vetőmag-feldolgozó üzemében rendeztek jótékonysági futógálát

2024. május 16. 12:10

A II. Corteva Agriscience – Mályvavirág Futógála célja, hogy felhívja a figyelmet a HPV (humán papillomavírus) prevencióra.

Sokoldalúan egészséges, és most szedhető: a bodza

2024. május 15. 09:10

A feketebodza virágából frissítő üdítőt és szörpöt készíthetünk vagy tésztabundában kisüthetjük, ráadásul igen hasznos gyógynövény is.

Csomagolóanyag növényekből

2022. július 6. 16:40

Szerkezetének köszönhetően az új műanyag kémiailag is újrahasznosítható.

Bojkottálhatják a brazil beszállítókat az erdőirtások miatt

2021. június 5. 14:40

Az Alditól a Waitrose-ig számos neves üzletlánc, beszállítók és gyártók azzal fenyegetőznek, hogy bojkottálják a brazil termékek beszállítását, amennyiben az ottani törvényhozók nem támogatják az amazóniai esőerdők védelmét szolgáló törvényalkotást.

A New Holland bemutatta Alacsony Emissziós Traktor projektjét a basildoni gyárban

2021. november 26. 05:36

Az eseményre abból az alkalomból került sor, hogy befejeződött a New Holland Methane Power Tractor projektje, amelynek eredményeként 2021 júniusában a basildoni gyárban elindult a sorozatgyártás.

Környezetbarátabb termésnövelő termékek kerülhetnek forgalomba az unióban

2018. december 13. 11:47

Az új jogszabály a 2003 óta érvényes rendeletet váltja fel, és a műtrágyák minden fajtájára (ásványi és szerves anyagok, talajjavító szerek, termesztőközegek) kiterjed majd.