Állattenyésztés

Gyorsan terjed a bőrcsomósodás-kór

Agrofórum Online

Elérte a Balkán-félszigetet a szarvasmarhákra veszélyes betegség, amely továbbterjedhet Magyarországra is.

Elérte a Balkán-félszigetet a szarvasmarhákra veszélyes betegség, amely továbbterjedhet Magyarországra is.

Riasztó gyorsasággal terjed a bőrcsomósodás-kór a szarvasmarhák között, a betegség az elmúlt hetekben elérte Szerbiát, Albániát és Montenegrót, és megjelenhet akár Romániában, Bosznia-Hercegovinában vagy Magyarországon is – hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) annak kapcsán, hogy július 25-én Belgrádban találkozik állategészségügyi szakértők egy nemzetközi csoportja.

Andrej Rozstalnyij, a FAO állattenyésztési és -egészségügyi szakértője azt mondta, tavaly év végén jelent meg a betegség Görögországban, azóta már Bulgáriából és Macedóniából is jelentettek kitörést. Hozzátette, az eddigi hozzáállás nem hozott eredményt a vírus megállításában.

A bőrcsomósodás-kór az állat bőrén okozott látványos elváltozásokról ismerhető fel. Legyek és szúnyogok által terjed, aminek a nyári meleg időszak különösen kedvez. A gazdáknak a termeléskiesés, csökkenő tejhozam, sterilitás miatt jelentős anyagi kárral jár, de a vírus szövődményei az állat pusztulását is okozhatják. A FAO becslései szerint a kontinensen már több mint 5 millió szarvasmarha van közvetlenül kitéve a fertőzésveszélynek. A szervezet belgrádi tanácskozásán a védekezésként szóba jöhető szabályozásokat és intézkedéseket is áttekintik.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezt tegye, hogy télen is legyen tojás a tyúkólban!

2024. október 17. 09:40

Az ősszel és télen csökkenő fénymennyiség miatt a tyúkok kevesebbet vagy egyáltalán nem tojnak. Mit tegyünk, hogy ne kelljen bolti tojást vennünk?

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Marha, juh- és kecsketartók: március 31-ig ENAR-adategyeztetés!

2024. március 15. 07:10

Adategyeztetési kötelezettséget ír elő a szarvasmarha-, a juh- és a kecskefélék tartóinak az agrárminiszter legújabb rendelete.

A szarvasmarha-ágazat támogatását 2020 után is fenn kívánja tartani az Agrárminisztérium

2018. augusztus 13. 07:18

Az átmeneti nemzeti támogatások 2020-ig biztosan fennmaradnak, 2018-ban tervezik az előlegfizetést, amire október 16-a után kerülhet sor.

Mélyponton a szarvasmarha-állomány Ausztriában

2021. február 25. 06:17

Miután Ausztriában a szarvasmarhák száma 2019-ben olyan alacsony szintre csökkent, amilyen alacsonyan a második világháború óta nem járt, a gazdák 2020-ban újabb csökkenést regisztráltak.

Szarvasmarha-szépségverseny indult – nevezés január 6-ig!

2023. december 15. 09:10

Szarvasmarha-szépségversenyt hirdetett Magyarország piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja, az UBM. A versenyre 2024. január 6-ig bármely hazai állattartó nevezhet maximum két, saját nevelésű szarvasmarhájával.