Szőlő-Bor

Nemzeti Tizenhárom: csúcs fehér- és rozéborok

Agrofórum Online

A borkiválósági program keretében kiválasztották a legjobb hazai fehér- és rozéborokat. Egy impozáns kötetben is szerepelnek, amely könyv egyúttal a nemzetközi térhódítást is igyekszik elősegíteni.

A borkiválósági program keretében kiválasztották a legjobb hazai fehér- és rozéborokat. Egy impozáns kötetben is szerepelnek, amely könyv egyúttal a nemzetközi térhódítást is igyekszik elősegíteni.

Idén harmadik alkalommal hirdette meg a Nemzeti Borkiválósági Programot a Földművelésügyi Minisztérium (FM), amelynek keretében elkészült a legjobb hazai fehér- és rozéborokat tartalmazó, több mint 500 oldalas Borkiválóságok Könyve. A kötetet országos roadshow-n mutatja be Kiss Eliza kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos, egyúttal ennek során nyújtja át az elismerő minősítést kapott nedűk alkotóinak a megérdemelt okleveleket.

A turné második megállója a Felső-Pannon borrégióba tartozó Etyek-Budai borvidék egyik jelentős pincészete, a pezsgőt és bort egyaránt készítő Törley Pezsgőpincészet budapesti, budafoki látogatóközpontja volt. A július 26-i eseményen Kiss Eliza elmondta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség létrejöttével a bor- és gasztromarketing is egy egységes rendszer része lesz, de ez nem azt jelenti, hogy mindent, ami eddig ezen a területen volt, kidobnak, sokkal inkább azt, hogy a rendelkezésre álló pénz, az állami segítség és a szakmai tudás egy helyen összpontosul. Ez így együtt a borágazat számára kivételes lehetőséget jelent az előrelépéshez.

Ahogy fogalmazott, a marketingbeli megújuláshoz jól illeszkedik a borkiválósági program – amelyhez az elmúlt három év során egyre több pincészet csatlakozott –, a magyar-angol nyelű kötet pedig a borok hazai és nemzetközi piaci térnyerését is elősegíti. A Borkiválóságok Könyve ugyanis lehetőséget biztosít a borászatok számára ingyenes megjelenéshez, promócióhoz, a kereskedések számára értékesítést támogató és segítő eszközként szolgál, a fogyasztóknak pedig iránytűt mutat a borválasztásban, a pincészetek megismerésében.

Azt már Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke tette hozzá, hogy a könyvet a nagy nemzetközi szakmai vásárokra is kiviszik, így a pincészetek közvetlen megjelenés nélkül is meg tudják magukat és alkotásaikat mutatni. Mint Horkay megjegyezte, működőképes ez a megoldás, hiszen volt már olyan borászat, amelyet a kötetet lapozgatva keresett meg egy nemzetközi forgalmazó cég. Ami pedig a minősítéseket illeti: az elnök elárulta, hogy ebben az évben – főleg a pincészetek véleménye alapján – változtattak a kategóriarendszeren. Korábban három-, négy- és ötcsillagos jelzéssel látták el a legkiválóbb borokat, most már „Borkiválóság Bor”, „Borkiválóság Top 2016” címkét kapnak csak csúcstermékek.

Az idei Nemzeti Borkiválósági Programba 722 tételt neveztek a pincészetek. Bármilyen fehér- vagy rozéborral lehetett nevezni, amely rendelkezett a Nébih által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel, valamint minimum bruttó 600 forintos piaci áron kapható a kereskedelmi forgalomban. A nevezőnek azt is vállalnia kellett, hogy a borkiválóságnak választott tételből ötszáz palackos készlettel rendelkezik 2016. december 31-ig. Egy termelő legfeljebb három bort nevezhetett. A 722-ből a zsűri kétkörös rostán át kiválasztotta a 290, címkét kapott legjobb bort, egyúttal ezek kerültek be a könyvbe. Közülük is 13-at, „top” minősítéssel láttak el. Ha úgy tetszik, ez lett a Nemzeti Tizenhárom.
A Borkiválóságok Könyvének vörösborokat tartalmazó kiadványa szeptemberben várható, illetve idén ismét esedékes a kétévente megtartott, aszú- és pezsgőkiválóságok kiválasztása is.


Tizenkét palack a legjobb 290-ből…

 

Borkiválóság Top 2016 címet kapott borok

Kertész Sauvignon Blanc 2015
Nyakas Budai Riesling 2012
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2015
Figula Pincészet 7ha 2014
Györgykovács Kispincészet Hárslevelű 2013
Árvay Családi Pincészet Tokaji Múzsa 2011
Gizella Pince Barát Hárslevelű 2015
Gizella Pince Dénes 6 puttonyos Tokaji Aszú 2013
Pajzos Megyer Pincészet Hárslevelű Késői szüret 2013
Patricius Borház Katinka 2013
Patricius Borház 6 puttonyos Tokaji Aszú 2003
Pelle Pince Manna 2013
Royal Tokaji 5 puttonyos Tokaji Aszú 2009

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Készül az új bortörvény

2020. augusztus 13. 10:49

Idő- és költségmegtakarítást hozhat a borászoknak a szakmai egyeztetések után várhatóan őszre elkészülő bortörvény, amely az ágazat fehéredését és a fogyasztók pontosabb tájékoztatását is magával hozza – mondta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter.

AM: a borászati ágazat munkáját segítő új intézkedéscsomag született

2022. szeptember 1. 14:26

Az elmúlt években visszatalálunk a régiek örökségéhez, a pezsgőkészítés hagyományaihoz, ebben a folyamatban pedig nagy szerepe van a mindig új utakat és technológiákat kereső magyar borászoknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a IV. Pezsgőkonferencián, Etyeken, csütörtökön.

A monori bor is uniós oltalmat kapott

2018. február 19. 13:30

A monori szőlők termőterülete a Gödöllő-Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik.

Bővült a hazai borexport

2018. szeptember 11. 14:28

A palackos borok kiszállítása 21 százalékkal, 140 ezer hektoliterre, a kivitel értéke 17 százalékkal, hétmilliárd forintra emelkedett egy év alatt.