A vágócsirke termelői ára csaknem 22 százalékkal emelkedett, a vágósertés termelői ára 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss jelentéseiben.
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 21,8 százalékkal 496,17 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 27,4 százalékkal 683,37 forint/kilogrammra emelkedett 2023 első negyven hetében 2022 azonos időszakához képest.
Az egész csirke magyarországi ára 21,1 százalékkal 966 forint/kilogrammra nőtt 2023 első negyven hetében az előző évihez viszonyítva.
Az AKI PÁIR adatai szerint a csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 8 százalékkal 1954 forint/kilogrammra, a csirkecombé 10,3 százalékkal 909 forint/kilogrammra, a csirkemell (összesen) ára 8 százalékkal 1925 forint/kilogrammra növekedett, míg a csontos csirkemellé nem változott számottevően (1308 forint/kilogramm) 2023 első negyven hetében 2022 azonos időszakához képest.
Mindeközben az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 2,27 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2023 szeptemberében, 8 százalékkal nőtt egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 6 százalékkal emelkedtek 2023 41. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest.
Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 892 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 szeptemberében, ami 6 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.
A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 12 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 12 százalékkal, a sertéscombé 20 százalékkal nőtt ugyanekkor.
További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Élő állat és hús című kiadványban olvashatók, mely innen érhető el: 20. szám.