Szőlő-Bor

Várják a véleményeket a borstratégiához

Agrofórum Online

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa átfogó szőlészeti és borászati ágazati stratégiát készített. A dokumentumot szakmai vitára bocsátották.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa átfogó szőlészeti és borászati ágazati stratégiát készített. A dokumentumot szakmai vitára bocsátották.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) – a Földművelésügyi Minisztériummal (FM) kötött együttműködési megállapodásának megfelelően – elkészítette a teljes magyar szőlő-bor ágazatot átfogó stratégiát.
A dokumentum megalkotását egyeztetés-sorozat előzte meg a termékpálya szereplőivel, a szaporítóanyag-termelőktől a borkereskedőkig. A cél ugyanis az volt, hogy minél több, az ágazat működését meghatározó szereplő szempontjai és elképzelései jelenjenek meg. A stratégia feladata egy jövőkép felmutatása, egy út kijelölése a szőlészet-borászat szereplői számára, amely alapján az ágazat fenntartható, jövedelmező és vonzó a jövő generációi számára is.

A véleményezés alatt lévő dokumentumban a szakmai szervezet 13 cselekvési területet határozott meg a piacképes, fenntartható magyar szőlő- és bortermelés elérése érdekében. A megjelölt területek között szerepel többek között: a közösségi bormarketing operatív programjának és szervezeti rendszerének kialakítása; a piacilag átgondolt eredetvédelmi rendszer (termékleírások, termékpozícionálás) megalkotása; a vertikális koordináció, integráció és piacépítés; a pénzügyi fenntarthatóság biztosítása; a termőterületek csökkenésének megállítása; a hiteles minőség szavatolása.

A tanács a stratégia első változatát széleskörű szakmai vitára bocsájtja. A szöveg megtalálható a HNT honlapján, az észrevételeket és javaslatokat a strategia@hnt.hu e-mail címre várják szeptember 1-ig

(MTI/HNT)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Egy saját utas villányi: Bakonyi pincészet

2022. december 28. 09:34

Bakonyi Péterrel, a Bakonyi pincészet egyik tulajdonosával, ügyvezetőjével beszélgettünk.

Földközeli és drónos távérzékelési mérések a szőlészetben

2019. május 25. 12:43

A földközeli és drónos távérzékelési mérések felhasználják a térinformatika, a távérzékelési technika, valamint az új információs technológiai eszközök alkalmazását egyaránt.

Mennyire eredményes a szőlőben a biológiai növényvédelem?

2023. szeptember 9. 07:40

A vegyszeres növényvédelem helyett egyre több szőlészetben alkalmazzák a biológiai megoldásokat a tőkék és a termés egészségesen tartásához. De vajon mennyire hatékony ez?

Korábban termesztettek borszőlőfajtát, mint étkezési célút

2023. március 24. 14:51

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Science magazinban közölt eredmények egészen új megvilágításba helyezik a szőlő kultúrevolúcióját.