Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Kína felvásárolja a francia és az ausztrál búzát

Kína felvásárolja a francia és az ausztrál búzát

Agrofórum Online

Kereskedelmi források szerint Kína rekordmennyiségű búzát importál idén, mivel az esők károsítják a termést, és az exportáló országok száraz időjárása miatti aggodalmak fokozzák Peking vásárlási kedvét, miközben az árak viszonylag alacsonyak.

A kereskedők szerint Kína eszeveszett vásárlása valószínűleg támogatja a világpiaci árakat, amelyek idén több mint egynegyedével estek, a legnagyobb exportőr Oroszország bőséges kínálata ömlik közben a globális piacra.

A világ legnagyobb búzatermelője és -fogyasztója, Kína mintegy kétmillió tonna újtermésű ausztrál búzát vásárolt októberben, decemberi szállításra – közölték kereskedelmi források a Reutersszel.

Szeptember óta körülbelül 2,5 millió tonna francia búzát is lefoglaltak december-márciusi szállításra – közölték, megjegyezve, hogy ez az év ezen időszakához képest szokatlanul nagy mennyiség.

Összességében Kína 2023-as importja várhatóan eléri a 12 millió tonnát, két szingapúri székhelyű kereskedő szerint meghaladják a 2022-es rekordot, a 9,96 millió tonnát, és a lendületes vásárlások várhatóan 2024-ben is folytatódik.

„Kínának idén gondjai voltak a termésminőséggel, és Ausztrália, amely Kína fő búzaszállítója, sokkal kisebb termést fog hozni – mondta az egyik szingapúri kereskedő, aki egy Kínának búzát értékesítő nemzetközi vállalatnál dolgozik. – Amennyit csak tudnak, és a lehető legkorábban vásárolnak. Az ellátások végül szűkülni fognak, különösen Ausztráliából” – mondta a kereskedő.

Kína azt közölte, hogy búzatermése idén 0,9%-kal 134,5 millió tonnára zsugorodott, ami hét év óta az első csökkenés a megnövekedett vetésterület ellenére, miután a heves esőzés az érett gabonát megtépázta a kulcsfontosságú központi termőterületen közvetlenül a betakarítás előtt.

A két szingapúri kereskedő és egy sydney-i kereskedő becslései szerint azonban az idei kínai termés mintegy 25 millió tonnáját, vagyis a kínai termés 20%-át károsították meg az esők. Az eső által megrongálódott búza egy része csak állati takarmányozásra, vagy jobb minőségű import búzával való keveréssel lesz alkalmas arra, hogy lisztté őrölnék.

Kína valószínűleg a vezető exportáló országok növekvő időjárási kockázatait vizsgálta a közelmúltban és „előkészületeket tett” a következő évi vásárlásokra.

A kínai búzavásárlás stabilizálta a búza világpiaci árait – mondta az egyik szingapúri kereskedő.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez várhat a magyar gazdákra is: a dánok hatalmas adóval sújtják a szén-dioxid-kibocsátást

2024. július 2. 13:10

A termelőknek 2030-tól 120 dán korona (16 euró, vagyis 6000 forint) adót kell fizetniük minden egyes tonna kibocsátott szén-dioxidért.

Zuhannak az élelmiszerárak Magyarországon, de még mindig „fájdalmas” a bolti bevásárlás

2024. július 2. 08:40

A KSH konkrét termékek átlagárát tartalmazó adatsorában több olyan élelmiszer is van, amelyek ára májusban kétszámjegyű mértékben csökkent.

Regeneratív szemléletű üzleti modell a mezőgazdaságban?

2024. június 23. 10:10

A Bayer igazgatója a regeneratív mezőgazdaságot támogatja. Ehhez szerinte új, eredményközpontú üzleti szemléletre és digitalizációra van szükség.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Tizenhat hónapos mélypontról emelkedik a búza ára

2023. január 26. 08:03

A kukorica és a szójabab határidős jegyzésárai emelkedésnek indultak a nap elején, de a növekedést korlátozták a közelmúltbeli esőzések Argentínában.

Még megvédhető a napraforgó, elkerülhető a burgonyavész

2018. május 30. 07:19

A hetek óta tartó nyárias időjárás hatására minden növény fejlődése a megszokottnál jóval előrébb tart.

Csökkenő árakat okoz a bőséges dél-amerikai kínálat

2023. április 20. 07:36

Az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos aggodalmak enyhülése a kukorica és a búza határidős áraira is rányomta bélyegét.

Mire kell figyelni a búza tápanyagellátásában tavasszal?

2023. február 25. 06:34

A magas termés eléréséhez nagyon fontos a tavaszi fejtrágyázás és annak megfelelő megtervezése.