Agrárközélet

Az élelmiszeripar teszi ki a globális fosszilis tüzelőanyag-kibocsátás 15 százalékát

Agrofórum Online

Egy friss tanulmány szerint az élelmiszertermelés a globális fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás legalább 15 százalékáért felelős. Miközben a fosszilis tüzelőanyagok aránya a közlekedésben és az energiatermelésben csökken, az élelmiszergyártásban és -feldolgozásban növekszik. Ez a fogyasztók viselkedésével is összefügg.

Az élelmiszerek előállítása, szállítása és tárolása évente 4,6 gigatonna szén-dioxid-egyenértékkel járul hozzá a globális kibocsátáshoz – közölte a Globális Szövetség az Élelmiszer Jövőjéért (Global Alliance for the Future of Food) civil szervezet a friss jelentése ismertetésekor. Ez megfelel az Európai Unió és Oroszország teljes, együttes kibocsátásának. A szerzők álláspontja szerint a tanulmány a fosszilis tüzelőanyag-fogyasztás első becslése az élelmiszeripar ellátási láncában.

„Az élelmiszeriparnak problémái vannak a fosszilis tüzelőanyagokkal. Az éghajlati katasztrófa megelőzése érdekében sürgősen le kell választanunk az élelmiszertermelést a fosszilis tüzelőanyagokról, ugyanúgy, mint a gazdaság más ágazatainál ez megfigyelhető – mondta Patty Fong, a Globális Szövetség az Élelmiszer Jövőjéért éghajlat- és egészségügyért felelős programigazgatója. – A fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiákra, valamint a fenntartható és biogazdálkodásra való áttérés nemcsak bolygónkat védené, hanem olcsóbbá tenné az élelmiszereket, növelné az élelmezésbiztonságot, munkahelyeket teremtene, javítaná az egészséget és segítene leküzdeni az éhezést.”

Míg a közlekedés fosszilis tüzelőanyag-felhasználása csökken a megújuló energiákra való áttérés miatt, az olajtársaságok jelentős összegeket fektetnek be a petrolkémiai iparba műanyagok, növényvédő szerek és műtrágyák előállítása érdekében.

Nagy mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot használnak fel, különösen az élelmiszerek előállítása és csomagolása során. A petrolkémiai termékek mintegy 40 százalékát az élelmiszer- és műtrágya csomagoló műanyagok teszik ki.

A tanulmány készítői az élelmiszeriparban a megújuló energia felhasználásának fokozását, a magasan feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának elkerülését, valamint a mezőgazdasági adókedvezmények és támogatások felülvizsgálatát szorgalmazzák – írta a német ProPlanta mezőgazdasági szaklap.

„A jelenlegi trendek, mint például a feldolgozott élelmiszerek növekvő fogyasztása, csak növelni fogják az élelmiszeripar fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét. De vannak olyan lépések is, amelyeket most megtehetünk e függőség csökkentése érdekében, és egyértelmű lehetőség nyílik az élelmiszer-rendszerek átalakítására a társadalom és a környezet javára” – mondta Alex Cheval, a Dalberg Advisors tanácsadó cég munkatársa. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

Lehet édes az élet cukor nélkül?

2018. november 21. 05:37

Aki háta mögött kívánja hagyni a cukorfogyasztást, annak lehetősége van arra, hogy a legtesthezállóbb édesítőszert megtalálja. Annak pedig, aki továbbra is a hagyományos édes ízt választja sem kell félni, persze csak akkor, ha a cukor mennyisége a napi kalóriabevitel 5 -10%-a között mozog.

Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a magyar agrár- és élelmiszeripar

2024. február 15. 16:10

Az elmúlt évek gyakran kiszámíthatatlan környezete után nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a magyar agrár- és élelmiszeripar.

Hamarosan elkészülhet Magyarország digitális élelmiszeripari stratégiája

2020. december 5. 08:37

A stratégia kidolgozását a magyar agrárium digitalizációjának előmozdításáról és összehangolásáról, a Magyarország digitális agrár stratégiájáról szóló kormányhatározat egyik pontja szabta feladatul.

A mezőgazdasági beruházások volumene nőtt, az élelmiszeriparé csökkent

2020. augusztus 6. 04:36

A nemzetgazdaság beruházási volumene 14, a mezőgazdaságé 8,5 százalékkal nőtt, az élelmiszeriparé ezzel szemben 2,1 százalékkal csökkent.