Zöldség-Gyümölcs

Lehet-e a gyümölcs káros az egészségre?

Agrofórum Online

A gyümölcsökről az az elképzelés él a fejünkben, hogy nemcsak finomak, a jóllétünket is támogatjuk velük, hiszen tele vannak vitaminokkal, rostokkal, antioxidánsokkal. Bizonyos esetekben azonban létezik az „egészségtelen” gyümölcsök kategóriája.

A termesztett gyümölcsfajták hosszas nemesítési folyamaton mentek keresztül, aminek köszönhetően cukortartalmuk megnőtt, ízesebbé, zamatosabbá váltak. Mint mindennek, ennek is megvan a hátulütője: bizonyos gyümölcsök sajnos az ideálisnál több kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak, és kifejezetten károsak lehetnek például cukorbetegek vagy a savtartalmuk miatt a refluxszal küzdők számára. Természetesen ahogy semmit, ezeket sem érdemes teljesen kiiktatnunk az étrendünkből, de legalábbis érdemes kisebb adagokban fogyasztani őket.

Extra magas kalóriatartalmú gyümölcsök

A legmagasabb cukortartalmú mind közül a szárított datolya, amit ételek édesítésére is használnak. Ugyan magas a kálium-, réz- és magnéziumtartalma, viszont nagyon megdobja a vércukorszintet. 100 g szárított datolya 282 kcal-t és 67 g szénhidrátot tartalmaz.

Az aszalással/szárítással más gyümölcsök kalóriatartalma is megemelkedik, például az almáé, a baracké vagy a mazsoláé. Ugyancsak ide tartozik az aszalt szilva, aminek a túlfogyasztását azonban a természetes hashajtó hatása segít megelőzni. 

Bár nem itthon terem, sok magyar konyhában használják az avokádót, amelynek nem a cukor-, hanem a zsírtartalma magas. Ezzel együtt is nagyon egészséges alapanyagnak számít kálium-, C-vitamin- és rosttartalmának köszönhetően. Szintén rendszeres vendég a konyhában az ugyancsak magas zsírtartalmú szárított kókuszpehely, amely főleg sütemények fontos alkotóeleme. 

Magas glikémiás indexű gyümölcstermékek

Az egészségtelen gyümölcsöknek ezt a kategóriáját különösen a cukorbetegeknek érdemes elkerülniük, ugyanis alacsony a rosttartalmuk, nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot, így a glikémiás indexük rendkívül magas.

A kandírozott gyümölcsök káros hatása talán egyértelmű, ezekben a forró cukorszirupba mártott édességekben ráadásul alig van rost. Talán meglepőbbek ebben a felsorolásban a gyümölcslevek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak cukrot és más szénhidrátokat, és szintén alacsony a rosttartalmuk.

Több tanulmányban is kimutatták, hogy a rendszeres gyümölcsléfogyasztók között lényegesen magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Szintén nem ajánlottak a cukorszirupban eltett gyümölcsök, például a különféle kompótok.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

A világ 8 legveszélyesebb élelmiszere, amelyek után nem mindenki áll fel az asztaltól

2023. december 8. 11:10

Vannak olyan különleges, keresett fogások, amelyek, helytelen elkészítés esetén, garantáltan halállal sújtják az azokat kipróbáló vendégeket. Ennek ellenére az emberek előszeretettel készítik el és fogyasztják el ezeket, noha pontosan tudják, a végén nem mindenki éli túl őket.

Miért kell meghámozni a gyümölcsöket és zöldségeket?

2024. augusztus 28. 07:10

Egy nem meghámozott alma akár 332%-kal több K-vitamint, 142%-kal több A-vitamint, 115%-kal több C-vitamint tartalmaz.

Fokozódik a harmadik országokból származó uniós gyümölcs- és zöldségimport

2022. május 19. 13:16

A főbb uniós tagállamok továbbra is egyre több gyümölcsöt és zöldséget importálnak unión kívüli országokból.

Az ólomtartalom uniós szabályozása

2021. szeptember 12. 08:36

Az EB elfogadta az egyes termékek (bizonyos gyümölcsök, zöldségek, gumósok) ólomtartalmának maximális határértékére vonatkozó csökkentést, tekintettel a nehézfém potenciálisan egészségkárosító jellegére.