18℃ 15℃
április 18. Andrea, Ilma, Apolló, Aladár
Növénytermesztés

A fő csapásirány az élelmiszeripar fejlesztése lesz

Agrofórum Online

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs négy témában tartott sajtótájékoztatót szeptember 13-án.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs négy témában tartott sajtótájékoztatót szeptember 13-án.

Elsőként járulékcsökkentés érdekében tett kamarai kezdeményezésről beszélt. Mint az az agrárium szereplői előtt ismeretes, 2015. július 1-jétől kiterjesztették a munkahelyvédelmi akciótervet a mezőgazdaságra is. A foglalkoztatók azóta járulékkedvezményt vehetnek igénybe a növénytermesztésben, állattenyésztésben, vagy mezőgazdasági gépjavításban és -kezelésben foglalkoztatott 25 és 55 év közötti munkavállalókra.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara néhány hónappal ezelőtt javaslatot tett a járulékfizetési kedvezmény kiterjesztésére a főtevékenységként hazai mezőgazdasági termelésből származó alapanyagot feldolgozó élelmiszeripari vállalkozások fizikai munkakörben foglalkoztatott munkavállalóira.

A mezőgazdasági termelők mellett ugyanis az élelmiszeripari vállalkozások is szakember- és munkaerőhiánnyal küzdenek. A járulékfizetési kedvezmény pedig, ha nem is oldana meg minden problémát, segítene a munkaerő megtartásban, az elvándorlás mérséklésében, valamint növelné az élelmiszeripar versenyképességét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a járulékkedvezménynek az előbb említett körre történő kiterjesztését akkor – annak várható költségvetési hatására (2,4 milliárd forint) hivatkozva – nem tudta támogatni.

Úgy tűnik azonban, hogy – hosszabb távon – erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. Örömmel értesültünk a nemzetgazdasági tárca járulékcsökkentési terveiről. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úrhoz hasonlóan mi is úgy véljük, hogy a szakemberhiány okozta problémákra a vállalkozások járulékfizetési kötelezettségének csökkentése lehet a megoldást. Kérjük a kormányzatot, hogy a járulékcsökkentési lépések tervezésekor vegyék figyelme a Kamara javaslatait, és az élelmiszeripar gondjainak enyhítése érdekében az ágazat élvezzen előnyt ebben a folyamatban.

*

A másik három témakör már közvetlenül az élelmiszeripart érintette.

A támogatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának jelentős szerepe volt abban, hogy 50 milliárd forintról 100 milliárdra növelték a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretéből a közepes méretű élelmiszeripari vállalkozásoknak szánt forrást. A korábban tervezett 22 milliárdról 50 milliárd forintra nőtt a vissza nem térítendő támogatás, 25 milliárdról pedig 50 milliárd forintra a könnyített hitel formájában lehívható, visszatérítendő támogatás kerete.

A támogatásokra égető szüksége van az ágazatnak. Az uniós csatlakozás óta viszonylag kevés fejlesztési forrás érkezett az ágazatba, így nem meglepő, hogy a hazai élelmiszeripar lemaradt a versenytársaktól.

A több hónapos intenzív kamarai munka így eredményre vezetett, és most a végrehajtás szakmai előkészítésében is számít a Kormány a Kamara szakemberinek munkájára. Jelenleg is folyamatban van a támogatási feltételek kidolgozása az Irányító Hatóság, a Magyar Fejlesztési Bank, a Kamara, valamint további szereplők részvételével.

Reményeink szerint az ősszel megjelenhetnek a pályázati felhívások, és a támogatásoknak köszönhetően ismét megindulnak a fejlesztések, beruházások. A Vidékfejlesztési Programban és GINOP-ban együtt az élelmiszeriparra elkülönített 300 milliárd forinttal enyhülhet az ágazatra nehezedő nyomás.

Látni kell, hogy versenyképes hazai élelmiszeripar nélkül – ami az itthon megtermelt alaptermékeket dolgozza fel – hosszútávon nincs versenyképes mezőgazdasági termelés sem.
További feladat ezért az élelmiszeripari nagyvállalkozások támogatásának megteremtése nemzeti keretből. A Kamara határozott álláspontja, hogy a nagyvállalati besorolási rendszer kerüljön felülvizsgálatra. Mint arról beszámoltunk, a Visegrádi Országok Agrárkamarái ezt tavasszal közösen kezdeményezték az Európai Bizottságnál.

*

Újdonság a beszállítói lista és a hírlevél.

A Kamara élelmiszeripari referenshálózatának aktív közreműködésével kialakítottuk az „élelmiszeripari beruházások szakmai partner listáját” – mondta a Kamara elnöke.

Ennek elsődleges célja, hogy segítsük az élelmiszeripari vállalatokat, illetve az élelmiszerfeldolgozással is foglalkozó mezőgazdasági termelőket abban, hogy a legkorszerűbb eszközökkel felszerelve, hatékonyan tudjanak működni.

A listában többek között azokat a cégeket szerepeltetjük, amelyek olyan innovatív termékeket forgalmaznak, vagy olyan szolgáltatást kínálnak, amivel az élelmiszer-előállítók növelhetik hatékonyságukat, versenyképességüket.

Továbbá fontos szempont volt a naprakész felkészültséggel rendelkező élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági előírásokkal foglalkozó cégek összegyűjtése, mivel az élelmiszer-előállítás szempontjából elengedhetetlen az egyre szigorodó hatósági előírásoknak és beszállítói követelményeknek történő lehető legmagasabb fokú megfelelés.

Napjaink fontos irányzatát, a fenntarthatóságot szem előtt tartva a lista számos partnert kínál a környezetbarát fejlesztések kialakítására, a megújuló energia felhasználására.

A szakmai listát folyamatosan frissítjük, hogy tagjaink számára minél szélesebb körből tudjunk megbízható partnereket ajánlani elképzeléseik megvalósításához, ezáltal elősegítsük a különböző iparágakban tevékenykedő vállalkozások egymásra találását.

A mai napon útnak indítjuk a Kamara élelmiszeripari hírlevelét, amelyben valamennyi élelmiszeripari tagunk számára érdemben hasznosítható információkat nyújtunk.

Tapasztalataink szerint a nyelv- és szakismeret, illetve az anyagi forrás hiánya miatt a kisebb élelmiszeripari vállalatok korlátozottan férnek hozzá a működésükhöz, fejlesztésekhez szükséges információkhoz, ezért a hírlevéllel a legkisebb szereplőket is hasznos ismeretekkel látjuk majd el.

Havi rendszerességű élelmiszeripar hírlevelünkben folyamatosan tájékoztatjuk az ágazat szereplőit a legfrissebb pályázati hírekről, jogszabályi változásokról és a vonatkozó statisztikai adatokról. Kiemelt figyelmet szentelünk a legújabb hazai és nemzetközi fogyasztói trendek és kutatás-fejlesztési eredmények bemutatásának, valamint a folyamatosan frissített kiállítás- és vásárajánlónk is segítséget nyújt tagjaink hazai és nemzetközi megjelenéséhez.

A hírlevélben emellett az Élelmiszeripari Igazgatóság tevékenységeiről, a Kamara által szervezett rendezvényekről, valamint a Kamara szolgáltatásairól is beszámolunk.

Az e-mail elérhetőséggel rendelkező tagjaink számára a hírlevelet automatikusan, terveink szerint minden hónap első hetében kiküldjük, de a hírlevél portálunkon is elérhető lesz.

*

Végül az ősszel – még ebben a hónapban induló konferenciasorozatról adott tájékoztatást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ősszel rendezvénysorozatot szervez az élelmiszeripari vállalatok részére. A teljes hazai élelmiszeripart felölelő, szeptember 20-i rendezvényt követően külön konferenciát szentelünk az élelmiszer-feldolgozásnak és -kereskedelemnek, a húsfeldolgozásnak, a malom-és sütőiparnak, az alkoholos italgyártásnak, illetve a tejfeldolgozásnak.

A rendezvények keretében lehetőség nyílik az egyes ágazatokat érintő kilátások és tendenciák ismertetésére, az egyes ágazati problémák megvitatására.

A rendezvényeken többek között szó lesz a 2016. december 13-tól kötelező tápértékjelölésről, az élelmiszeripari támogatásokról, a munkaerőpiaci problémákról, valamint az adott ágazat piaci helyzetéről, aktualitásairól. Ezen felül bemutatunk többek között technológiai, termékfejlesztési, csomagolástechnikai újdonságokat, valamint a nemzetközi trendeket az egyes ágazatokat illetően.

A konferenciáknak minden alkalommal az Öbölház rendezvényközpont ad otthon. A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ezt a Kamara portálján lehet majd megtenni, ahol a részletes program is megtalálható lesz. A konferenciákra várjuk a média képviselőit is, a meghívót ma délután küldjük ki a sajtónak.

A rendezvények időpontjai:
– szeptember 20.: Magyarország élelmiszeripari helyzete és jövőképe
– október 11.:  Élelmiszer-feldolgozás és kereskedelem
– november 8.:  Húsfeldolgozás
– november 15.:  Malom és sütőipar
– november 22.:  Alkoholos italgyártás
– november 29.:  Tejfeldolgozás

*

A rendezvényekkel kapcsolatban néhány további információval látta el a sajtó képviselőit Keleti Marcell a NAK élelmiszeripari igazgatója.

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Segítség a mikotoxinok elleni védekezéshez - új kiadvány

2025. április 9. 16:10

A „Mikotoxinok árnyékában: hogyan előzhető meg a gabonafélék toxinszennyeződése” című kötet bemutatja azokat az agronómiai és tárolási gyakorlatokat, amelyekkel mérsékelhető a mikotoxinszint a terményben.

Új korszak kapujában: zöld utat kaphat a precíziós nemesítés

2025. április 1. 16:10

A tagállamok képviselői megszavazták a precíziós nemesítési technikák szabályozására vonatkozó rendelet tervezetét.

Csökkenő kereslet, feketepiac: megoldások a dohányágazat kihívásaira

2025. február 12. 09:40

Az évente megrendezett dohánytermelői nyílt nap lehetőséget biztosít a termelőknek a szakmai ismeretek bővítésére és az iparági párbeszédre.

Januártól kezdődik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése

2023. december 20. 11:10

Fokozatosan bevezetik januártól a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon, a szolgáltatás, amit önkéntes jelleggel lehet igénybe venni, első körben országszerte 14 települést érint – közölte a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) az MTI-vel.

Rugalmas és stabil élelmiszer-ellátó rendszer

2020. október 20. 11:13

Az elmúlt évtizedekben a globális élelmiszer-ellátó rendszer fejlesztése során elsődleges szempontként a költséghatékonyság és kereskedelmi szempontok optimalizálása állt. A COVID-19 megjelenése alapvető változást hozott, a jövőben megkerülhetetlen, új kritériumoknak kell megfelelni: a rugalmasság és a megfelelő szintű alkalmazkodóképesség kialakítása szintén prioritássá vált.

Élelmiszerfogyasztási felmérést végez a Nébih

2019. július 29. 14:10

A kutatás célja, hogy képet kapjunk arról, a magyar emberek jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak.

Szijjártó Péter: ismét szállíthatunk baromfihúst a Fülöp-szigetekre

2020. december 6. 10:37

A Fülöp-szigeteki agrárminisztérium feloldotta a magyar baromfihúsra februárban kivetett behozatali tilalmat, ezzel pedig ismét lehetővé vált a magyar vállalkozások exportja a 105 milliós piacra.