Az emberek a boltokban valamiért letépkedik és a zöldséghulladék összegyűjtésére szolgáló rekeszekbe dobálják – szemétként. Pedig a karalábé levelei épp olyan egészségesek és finomak, mint a növény gumója, sőt, a szakértők szerint még több is bennük a tápanyag!
Az ízletes leveleket hasonló módon lehet elkészíteni, mint a kelkáposztát, sőt, az egykori felvidéki magyarok egyik legfinomabb étele, a podlupka, történetesen épp karalábélevelekből készült. Lássuk, miként!
Podlupka
Hozzávalók: 2 csokornyi karalábélevél, 4 dkg zsiradék, 6 dkg liszt, 2 dl tejföl, só, ételízesítő. Elkészítés: a karalábéleveleket csíkokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Világos rántást készítünk, tejföllel, vízzel lazítjuk, hozzákeverjük a karalábé levelekhez, felforraljuk, ételízesítővel édesítjük.
Gyors és egyszerű betakarítás:
- A karalábé gyorsan növő növény. A fiatal lombozat betakarítását akkor kezdheti el, amikor a levelek elérik a kívánatos méretet, és észreveszi, hogy a gumók épp most kezdenek el fejlődni. A termesztési körülményektől függően erre az ültetéstől számított körülbelül 6 hét múlva lehet számítani.
- A levelek hűvös időben különösen ízletesek, ezért a tavaszi vagy őszi betakarítás a legideálisabb.
- Az is előnyös, ha akkor szedi le a leveleket, amikor azok még különösen zsengék, mivel a lombozat a kor előrehaladtával kissé megkeményedik, az íze is erősebbé válik.
- A betakarításhoz vágja le az egészséges külső leveleket, ügyelve arra, hogy egyszerre ne távolítson el többet az ősz-levélmennyiség egyharmadánál. Ha túl sok levelet szed le egy növényről, az visszavetheti a gumó növekedését.
- Ha végül az egész növényt betakarítja, ne dobja ki a megmaradt leveleket! Bár ilyenkor már kicsit keményebbek lesznek, alaposan megfőzve még mindig ehetők, ízletesek és roppant egészségesek.
A karalábé termesztése viszonylag egyszerű, ráadásul néhány hetente új palántákat ültethet ki, hogy a szezon végéig folyamatos legyen a termés.
Tárolási javaslatok
Ezek a zöldségek frissen fogyasztva a legízletesebbek, ezért én közvetlenül az elkészítés előtt célszerű leszedni őket. Ha egy kicsit hosszabb ideig kell tárolni őket, a hűtőben három-négy napig is elállnak. A mosatlan leveleket tegye egy lyukas zacskóba, és helyezze a hűtő legalsó polcára. Közvetlenül a felhasználás előtt mossa meg őket.
Amennyiben nagy mennyiségű karalábélevéllel rendelkezik, a zöldeket a hosszabb tárolás érdekében le is fagyaszthatja. Ez esetben vágja a leveleket a kívánt méretre, és merítse őket forró vízbe. Öt perc blansírozás után csepegtesse le, és tegye a zöldeket hideg víz alá, hogy megállítsa a főzési folyamatot.
Ha teljesen kihűltek, nyomja ki belőlük a felesleges vizet, és tegye a zöldeket fagyasztózacskókba. Mivel a levelek tömör masszává fagynak, fontolja meg, hogy kisebb zacskókat használjon az egyes adagok lefagyasztásához.