31℃ 17℃
június 4. Bulcsú, Kerény, Kerubin
Életmód, gasztronómia

Mit tegyünk, ha ólommal szennyezett a csapvizünk?

Agrofórum Online

Létezik olyan térkép, amelynek segítségével percek alatt ellenőrizhetjük, hogy ólommal szennyezett-e a csapvizünk. Ha pedig az, akkor érdemes néhány tanácsot megfogadni az egészségügyi kockázat csökkentése érdekében.

Manapság az emberek jó része ódzkodik a csapvíztől, különösen a városokban élők választják helyette a jóval drágább (ugyanakkor megbízhatóbb minőségűnek tartott) palackozott ásványvizeket. Reális veszélyt jelent a csapvíz az egészségre?

Ha ólmot tartalmaz, akkor mindenképpen, bár a korszerű hálózatoknál ezt az eshetőséget mindenképpen kizárhatjuk. Az ólomból készült csövek az ókorban igen elterjedtek voltak, az emberiség ennek a könnyen megmunkálható fémnek viszonylag későn ismerte fel a mérgező hatását.

A 20. században az ólom elterjedtnek számított a vízvezetékek, gázcsövek és egyes festékek alapanyagaként. Az igazi veszélyt az jelenti, hogy a vízben való jelenléte csak vizsgálattal mérhető, mert nincs jellegzetes íze, szaga. A véráramba kerülve azonban az ólom kisebb része elraktározódik, hiába ürül ki tehát a nagyja, hosszabb távon az ólommal szennyezett víz fogyasztása óriási kockázatot jelent.

Mentális fejlődési zavar és magatartászavar éppúgy előfordulhat miatta, mint krónikus problémák, például vérszegénység, idegrendszeri panaszok, vesekárosodás.

Magyarországon az ólomkockázat az 1970 előtt épült házakat, intézményeket érinti leginkább, azon belül is főleg az 1945 előttieket. Elkészült egy hasznos térkép, amely segít megtudni, hogy egy adott lakóhelyen mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata, ehhez csupán a pontos lakcímet kell beírni: KATTINTSON!

Mit tehetünk, ha ebből a szempontból magas kockázatú helyen lakunk? Nem kell eleve elkeseredni, hiszen a csapból kijövő víz ólomtartalma pár apró trükkel is jelentősen csökkenthető. A Tudatos Vásárló oldal a következőket javasolja:

Használat előtt folyassuk ki a vizet. Legalább reggel, az első használat előtt alaposan folyassuk át a vizet a vezetékeken, ezzel kimoshatjuk a lerakódott finom ólomport. Ivás előtt mindenképpen érdemes pár másodpercig kiengedni a vizet a csapból.

Főzéshez, iváshoz mindenképpen a hidegvízcsapból nyerjünk vizet. Az ólom ugyanis jobban feloldódik a meleg vízben, így azokban a csövekben nagyobb mértékben megtalálható. Használhatunk szűrőt a csapon, tisztíthatjuk a vizet külön tisztító-, szűrőberendezéssel.

Ügyeljünk a csövek épségére. Minden lerakódást, hibás elemet mielőbb javítsunk ki, távolítsuk el az elkopott rétegeket, a lehulló ólomfelületet.

Mindezek mellett persze nem árt leellenőrizni a vízminőséget, amit a helyi vízmű szakemberei laboratóriumaikban el tudnak végezni.

(Fotó: Henryk Niestrój/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

A KITE Zrt. folyamatosan partnerei rendelkezésére áll

2021. március 11. 03:36

A KITE Zrt. járványügyi helyzetre megalakult Operatív Törzse folyamatosan felülvizsgálja az eddig meghozott intézkedéseket és megteszi a szükséges változtatásokat a további zavartalan működés és partnerkiszolgálás érdekében.

Globális Szőlő Kongresszus

2021. július 3. 04:39

Európában a COVID-2019 pandémia hatására kialakult új étkezési szokások a szőlőfogyasztásra is hatást gyakoroltak.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.

Jóváhagyták a lila paradicsomot, izgalmas termék kerül a fogyasztók elé

2023. augusztus 14. 17:10

A Norfolk Plant Sciences (NPS) sikeresen lezárta az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal (FDA) folytatott konzultációt a magas antioxidáns tartalmú lila paradicsommal kapcsolatosan.