Gépinfo

Így vezethet két traktort egy kezelő: a Kubota már alkalmazza

Agrofórum Online

Önműködő (autonóm) traktort mutatott be az Agritechnica kiállításon a japán Kubota. Négyféle módon is irányítható, az egyik pedig különösen izgalmas.

A Kubota M5002 traktor Magyarországon is elérhető, és erőteljes motorjával, egyszerű kezelhetőségével, kis fordulókör átmérőjével, nagy hasmagasságával, ultranagy fülkéjével sokrétűen használható a gazdaságokban.

A japán gyártó erre a modellre építve egy humán kezelő nélküli, önműködő traktort mutatott be a nemrég véget ért hannoveri Agritechnica szakkiállításon. A fokozat nélküli (CVT) váltóval felszerelt autonóm masinának csupán egyetlen „baja” van: egyelőre kizárólag Japánban kerül piacra.

A Kubotának nem ez az első önműködő traktora, korábban már elkészült egy 60 LE-s AgriRobo gép, ez a mostani újdonság viszont 100 LE leadására képes. GPS-alapú kormányzási rendszerrel van felszerelve, illetve fejlett szenzoros akadályészlelővel, hogy valóban magára hagyhassák munkavégzés közben.

A Kubota az „AgriRobo MR 1000 A” névre keresztelte az önműködő gépet, amely 100 LE-s dízelmotorral szerelt. Nem elektromos hajtást alkalmaztak tehát, hiszen az a mezőgépek terén még gyerekcipőben járó technológia, a japán vállalat pedig valóban egy használható traktort akart a gazdák rendelkezésére bocsátani.

Az erőgépben lévő CVT váltót a 80–110 LE-s teljesítménytartományba tartozó traktorai számára fejlesztette ki a Kubota. A masina négyféleképpen irányítható: egyrészt manuálisan, vagyis hagyományosan a kezelő által, másrészt távirányítással, de arra is lehetőség van, hogy teljesen autonóm módon üzemeljen.

A negyedik verzió talán a legizgalmasabb, ugyanis a máshonnan már ismert master-slave (mester–szolga) elv alapjára épül. Ez azt jelenti, hogy a kezelő egyszerre két traktort is irányíthat: az egyiket maga vezeti, míg az autonóm traktor hűen leköveti a másik tevékenységét.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Pontpermetezés: a rengeteg előny mellett megmutatkoznak a hátrányok is

2024. szeptember 16. 16:10

Normál gyomnyomás esetén legfeljebb a táblák 25 százalékát kellett kezelni, így 80 százaléknyi herbicidmennyiséget sikerült megtakarítani.

Küzd a Pöttinger is, nincs jó évük a mezőgépgyártóknak

2024. szeptember 16. 13:10

A Pöttinger értékesítései 491 millió euróra estek. Ez nagyjából annyi, mint két évvel ezelőtt (akkor 506 millió volt), viszont jelentős csökkenésnek számít a tavalyi 641 milliós forgalomhoz képest.

Guruló áramfejlesztővé változtatható a Toyota Land Cruiser 300-as

2024. szeptember 13. 13:40

Eddig áramforrásként nem volt használható a Toyota legendás típusa, mostantól azonban az alapjárat-emelővel négykerekű generátorként is működhet.

45 éve rozsdamentesen: Massey Ferguson 135

2024. szeptember 12. 16:10

A traktor eddig 14 ezer üzemórát dolgozott, de a kuplungja is eredeti még, jól összerakott, kiforrott konstrukcióról van tehát szó.

Drámaian csökkent a török traktorgyártó profitja

2020. február 7. 09:17

Az isztambuli tőzsdén jegyzett török traktorgyártó vállalat operatív eredménye 54 százalékkal 150 millió törtök lírára esett vissza 2018 első kilenc hónapjához képest.

Itt az első olcsón üzemeltethető, mégis hatékony elektromos traktor?

2024. május 13. 05:10

A jelenlegi legnagyobb, 45 LE-s AutoNxt elektromos traktor a 35 kWh kapacitású akkumulátorcsomag segítségével 8 órás munkavégzésre képes.

Ezeket a mezőgazdasági gépeket vásárolták az év első felében

2023. június 11. 10:26

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 90,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a 2023. január–márciusi időszakban, ami 45 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat.

STEYR Terrus 6250 - Újabb taggal bővül a modellválaszték

2018. február 21. 09:58

Kiemelkedően magas, 16,8 tonna megengedett össztömegével a Terrus ideális erőgép a különösen nagy kihívást jelentő szántóföldi feladatokhoz.