Növénytermesztés

Vetőmagtermelésben még mindig nagyhatalom vagyunk

Agrárminisztérium

Vetőmag nélkül nincs élelmiszer-termelés, a hazai vetőmagszektor nemzetstratégiai jelentőségű ágazat, hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Siófokon, a 30 éves Ve-tőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jubileumi rendezvényén.

Az agrárminiszter ünnepi köszöntőjében kifejtette: az elmúlt 30 évben a szövetség tagjai mindig a vetőmag-előállítás fenntartásáért dolgoztak, és olyan vetőmagokat biztosítottak, amelyek segítik a termelőket a változó társadalmi-gazdasági és környezeti, éghajlati viszonyok közepette is.

„A vetőmagágazat megkerülhetetlen tényező. Az itt előállított érték kiemelt jelentőségű, hiszen a hazai agrártermelés hosszútávú fenntarthatóságát csak a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják” – hangsúlyozta Nagy István.

A tárcavezető ismertette: Magyarország a régióban fontos vetőmagtermelési és kereskedelmi központ. A világ élvonalába tartozunk, ott vagyunk a legnagyobb vetőmag előállító országok előkelő tízes rangsorában.

Az elmúlt években a hazai szántóterület 3-4 százalékán, mintegy 100-120 ezer hektáron 100 növényfaj több mint 1600 fajtájának vetőmagját állította elő a szektor.

Az ágazat exportorientált: búza vetőmagot Olaszországba, Ausztriába, Romániába, Lengyelországba és Szlovéniába, napraforgó vetőmagot pedig elsősorban az Európai Unióba és az EU-n kívüli országokba exportálunk.

A kukorica vetőmagot legnagyobb mennyiségben eddig Oroszországba, Romániába, Ukrajnába, Lengyelországba és Franciaországba szállítottunk. Az orosz-ukrán háborús konfliktus a vetőmagexportra is jelentős hatást gyakorolt, így szükség van a külpiacok további erősítésére, a versenyképesség fokozására.

Nagy István elmondta: a jövő legnagyobb kihívása az éghajlatváltozás. A fajtanemesítésre fontos szerep hárul, hiszen a termőképesség mellett legalább akkora súllyal esik latba az alkalmazkodóképesség, a szárazság- és hőtűrés, mint a betegségekkel szembeni ellenálló-képesség.

„A Vetőmag Szövetség a magyar kormány stratégiai partnere. Közösen dolgozunk, hogy továbbra is biztosítsuk az aratáshoz a jó minőségű alapanyagot. A szakmai alapvetéseket és a mindennapi kenyerünket nem veszélyeztethetik divatos ideológiák. Az a közös feladatunk, hogy megfelelő válaszokat találjunk a társadalmi igényekre és kihívásokra” – tette hozzá az agrárminiszter.

Az 1200 tagú Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács nevében Takács Géza elnök köszönetet mondott a partnerségért az Agrárminisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Gabonatermesztők Szövetségével.

Az ünnepi rendezvényen Nagy István agrárminiszter miniszteri jubileumi emléktáblát adott át Takács Gézának, a Vetőmag Szövetség elnökének. Ladislav Moravcsik, a Szlovák Vetőmag Szövetség elnöke elismerő oklevéllel köszönte meg Takács Gézának a közös munkát.

Ezt követően Nagy István agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Arany fokozat elismerést adott a vetőmag szektor két köztiszteletben álló személyiségének, Salamon Ferencnek és Apjok Ferencnek.

Az idei Vetőmag Szövetség-díjat több évtizedes búzanemesítői és kutatói életpályája eredményeiért, a Vetőmag Szövetségben végzett kiemelkedő munkájáért és a magyar vetőmagágazat érdekében vállalt, nemzetközi szinten is elismert tevékenységéért dr. Láng László kapta (vezérképünkön középen).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

További két génmódosított növény termesztését hagyja jóvá az EU

2024. október 17. 13:40

A géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó engedélyek és meghosszabbított engedélyek tíz évig érvényesek.

Hurrikán után kellett betakarítani a kukoricát, ennyi maradt belőle

2024. október 14. 11:10

A talajon fekvő növényeket csak az egyik irányban vághatták, vagyis a tábla végén ismét vissza kellett menniük a kombájnoknak a terület túlsó végére.

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?

Lézerfénnyel riasztják a madarakat, meggyőzőek az eredmények

2024. október 3. 08:10

A lézerpályák összetettsége miatt a madarak a program mintáját nem tudják könnyen megszokni, így a fenyegetés dinamikus jellege hosszú távon fennmarad.

Elismerték a Széchenyi István Egyetem kutatási projektjeit

2022. május 26. 12:14

A győri Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja nyerte el idén az ITM által alapított Ipar 4.0 szakmai díjat.