Életmód, gasztronómia

Így kerülhetjük el vegán ételeknél a baktériumok okozta megbetegedéseket

Agrofórum Online

Nem titkolom, kimondottan rajongok a Szupermenta (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) tesztjeiért. Egyrészt azért, mert valóban mindenre kiterjedő, másrészről pedig határozottan értékelem azt, hogy mint fogyasztónak védik az érdekeimet. Így, mivel magam is szívesen rendelek vegán ételeket, örömmel üdvözöltem, hogy legutóbb ezt a területet vették – mikroszkóp alatt is – szemügyre.

Összesen tizenhárom készétel, öt pizza, öt hamburger és három snickers szelet volt a vizsgálat tárgya, ezentúl hat vendéglátó egységben helyszíni ellenőrzést is tartottak az ellenőrök, mivel  egy ételben Koaguláz pozitív Staphylococcusokat, három esetben Bacillus cereust, míg négy mintában Coliformot találtak a laboratóriumi vizsgálatok folyamán.

A hat vizsgált hely közül néggyel szemben indult eljárás, többek között élelmiszer higiéniai hiányosságok miatt. Egy esetben a vendéglátóhely ételkészítő és forgalmazó tevékenységének azonnali felfüggesztésére is szükség volt. A négy eljárás során mintegy 675 ezer forint értékben szabtak ki bírságot.

Rövid kitérő

Koaguláz pozitív Staphylococcus kórokozó rendszerint az ételkészítés folyamán kerül az élelmiszerbe, a dolgozók bőréről vagy orrából, torkából, köhögéssel, tüsszentéssel. Az is előfordulhat, főként állati eredetű élelmiszerek esetén, hogy eleve bennük van a kórokozó. Pusztán a jelenléte azonban még nem okoz megbetegedést, az élelmiszer-mérgezésnek feltétele, hogy a baktérium elszaporodjon és enterotoxint termeljen. A megbetegedést a toxin okozza.

A Salmonella mellett az élelmiszer okozta megbetegedéseknél a leggyakoribb kórokozó:

Bacillus cereus

Ez a baktérium a számára kedvezőtlen környezetben spórákat képez, amelyek rendkívül ellenállóak, így a forralást is átvészelik.. Amennyiben a spórák megfelelő körülmények közé kerülnek, vegetatív alakokká válnak és toxint termelnek. Ennek alapján gyakori forrása a fertőzésnek a talajszennyezés, a hibás zöldség- és gyümölcselőkészítés miatti keresztszennyezés.

Mivel a rizs, gabonafélék, aszalványok felületére a betakarítás során könnyedén rákerülhet, leggyakrabban rizses ételek, vagy kellő hőkezelés, hőntartás nélküli három órán túl tárolt, illetve megfelelő lehűtés és hűtve tárolás nélküli rizs és gabonaételek fogyasztása okozzák a megbetegedést.

Coliform baktérium, amely a legismertebb a három szereplő közül, gyakran előfordul állatok, vagy emberek emésztőrendszerében.

De térjünk vissza a teszthez, amely nem elrettentésre szolgál, csupán szükséges körültekintésre int. Következzenek tehát azok a bizonyos megszívlelendő jó tanácsok:

  • Figyelmesen olvassuk el az ételhez tartozó tájékoztatót. A rendelést csak akkor indítsuk el, ha megfelelő és elegendő információt kaptunk a rendeléssel és a választott étellel kapcsolatban.
  • A kiszállított ételt az átvételt követően minél hamarabb érdemes megenni, valamint fogyasztás előtt javasolt felforrósítani. Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztja el, azt csak hűtőben szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten.
  • Ha fontos számunkra, hogy állati eredetű összetevőktől mentes ételt fogyasszunk, érdemes alaposan átgondolni a választásunkat az ételt és a vendéglátó egységet illetően is. Előfordulhat ugyanis – különösen ott, ahol nemcsak vegán fogásokat készítenek –, hogy az ételek kis mennyiségű állati eredetű összetevővel szennyeződnek.

Mint azt megszoktuk, most is volt kedveltségi vizsgálat

Amelynek során szakértő és laikus bírálók egyaránt pontozták a termékeket. A vásárlói és megfelelőségi szempontokat figyelembe véve a résztvevők öt pizzát, öt hamburgert és három süteményt értékeltek, amelyek kategóriánként különböző éttermekből származtak. Az ételeket a kiszállítás sorrendjében tálalták fel, az átvételtől számított max. 10 percen belül kóstolhatták meg azokat a tesztelők.

 A pizzák:

Első helyezett:„Napfényes Vegán Étterem – Vegán szénégető pizza” , második a „Pizza Cosi Vegán Pizzéria – Vegán smokie pizza”, végül harmadikként a „Don Pepe – Vegán nem sonkás pizza” zárt a Szupermenta rangsorában.

A hamburgerek:

A képzeletbeli aranyat az „Édeni Vegán – Vegán klasszikus hamburger” nyerte el, a dobogó második fokára a „Ropogó – Szejtán burger” került, míg az „Epoch Vegan Burger – Istvánffi burger”bronzot érdemelt.

A snickers süteményeknél:

Viharos volt a verseny, mivel a tesztben résztvevő három desszert közül az egyiket élelmiszerbiztonsági, a másikat pedig minőségi hiba miatt zárták ki, így  aztán egyetlen vegán sütemény került a dobogóra: a „Zabrakadabra Oktogon – Vegán snickers szelet”.

(Fotó: thedlkr/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Először rendezik meg az Élelmiszerbiztonsági Világnapot

2019. június 4. 13:05

Az Agrárminisztérium és a Nébih célja, hogy az élelmiszerlánc minden területén, annak minden szereplője számára biztonságot és, ha kell, segítséget nyújtson.

Új helyen lehet megtudni minden információt a magyar erdőkről

2018. június 10. 18:37

Megváltozott az Interaktív Erdőtérkép elérési útvonala. Az új felület a jövőben https protokollt, illetve számos új funkciót alkalmaz.

A száraz talajviszonyok miatt kiterjesztik a tűzgyújtási tilalmat

2022. június 23. 14:27

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat

Nébih: erre kiemelten figyelni kell szarvasmarha import esetén

2023. március 22. 15:32

A hiányosan kitöltött vagy nehezen olvasható marhaútlevelek megnövekedett ügyintézési időt vonnak maguk után szarvasmarha import esetén.