Életmód, gasztronómia

Így kerülhetjük el vegán ételeknél a baktériumok okozta megbetegedéseket

Agrofórum Online

Nem titkolom, kimondottan rajongok a Szupermenta (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) tesztjeiért. Egyrészt azért, mert valóban mindenre kiterjedő, másrészről pedig határozottan értékelem azt, hogy mint fogyasztónak védik az érdekeimet. Így, mivel magam is szívesen rendelek vegán ételeket, örömmel üdvözöltem, hogy legutóbb ezt a területet vették – mikroszkóp alatt is – szemügyre.

Összesen tizenhárom készétel, öt pizza, öt hamburger és három snickers szelet volt a vizsgálat tárgya, ezentúl hat vendéglátó egységben helyszíni ellenőrzést is tartottak az ellenőrök, mivel  egy ételben Koaguláz pozitív Staphylococcusokat, három esetben Bacillus cereust, míg négy mintában Coliformot találtak a laboratóriumi vizsgálatok folyamán.

A hat vizsgált hely közül néggyel szemben indult eljárás, többek között élelmiszer higiéniai hiányosságok miatt. Egy esetben a vendéglátóhely ételkészítő és forgalmazó tevékenységének azonnali felfüggesztésére is szükség volt. A négy eljárás során mintegy 675 ezer forint értékben szabtak ki bírságot.

Rövid kitérő

Koaguláz pozitív Staphylococcus kórokozó rendszerint az ételkészítés folyamán kerül az élelmiszerbe, a dolgozók bőréről vagy orrából, torkából, köhögéssel, tüsszentéssel. Az is előfordulhat, főként állati eredetű élelmiszerek esetén, hogy eleve bennük van a kórokozó. Pusztán a jelenléte azonban még nem okoz megbetegedést, az élelmiszer-mérgezésnek feltétele, hogy a baktérium elszaporodjon és enterotoxint termeljen. A megbetegedést a toxin okozza.

A Salmonella mellett az élelmiszer okozta megbetegedéseknél a leggyakoribb kórokozó:

Bacillus cereus

Ez a baktérium a számára kedvezőtlen környezetben spórákat képez, amelyek rendkívül ellenállóak, így a forralást is átvészelik.. Amennyiben a spórák megfelelő körülmények közé kerülnek, vegetatív alakokká válnak és toxint termelnek. Ennek alapján gyakori forrása a fertőzésnek a talajszennyezés, a hibás zöldség- és gyümölcselőkészítés miatti keresztszennyezés.

Mivel a rizs, gabonafélék, aszalványok felületére a betakarítás során könnyedén rákerülhet, leggyakrabban rizses ételek, vagy kellő hőkezelés, hőntartás nélküli három órán túl tárolt, illetve megfelelő lehűtés és hűtve tárolás nélküli rizs és gabonaételek fogyasztása okozzák a megbetegedést.

Coliform baktérium, amely a legismertebb a három szereplő közül, gyakran előfordul állatok, vagy emberek emésztőrendszerében.

De térjünk vissza a teszthez, amely nem elrettentésre szolgál, csupán szükséges körültekintésre int. Következzenek tehát azok a bizonyos megszívlelendő jó tanácsok:

  • Figyelmesen olvassuk el az ételhez tartozó tájékoztatót. A rendelést csak akkor indítsuk el, ha megfelelő és elegendő információt kaptunk a rendeléssel és a választott étellel kapcsolatban.
  • A kiszállított ételt az átvételt követően minél hamarabb érdemes megenni, valamint fogyasztás előtt javasolt felforrósítani. Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztja el, azt csak hűtőben szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten.
  • Ha fontos számunkra, hogy állati eredetű összetevőktől mentes ételt fogyasszunk, érdemes alaposan átgondolni a választásunkat az ételt és a vendéglátó egységet illetően is. Előfordulhat ugyanis – különösen ott, ahol nemcsak vegán fogásokat készítenek –, hogy az ételek kis mennyiségű állati eredetű összetevővel szennyeződnek.

Mint azt megszoktuk, most is volt kedveltségi vizsgálat

Amelynek során szakértő és laikus bírálók egyaránt pontozták a termékeket. A vásárlói és megfelelőségi szempontokat figyelembe véve a résztvevők öt pizzát, öt hamburgert és három süteményt értékeltek, amelyek kategóriánként különböző éttermekből származtak. Az ételeket a kiszállítás sorrendjében tálalták fel, az átvételtől számított max. 10 percen belül kóstolhatták meg azokat a tesztelők.

 A pizzák:

Első helyezett:„Napfényes Vegán Étterem – Vegán szénégető pizza” , második a „Pizza Cosi Vegán Pizzéria – Vegán smokie pizza”, végül harmadikként a „Don Pepe – Vegán nem sonkás pizza” zárt a Szupermenta rangsorában.

A hamburgerek:

A képzeletbeli aranyat az „Édeni Vegán – Vegán klasszikus hamburger” nyerte el, a dobogó második fokára a „Ropogó – Szejtán burger” került, míg az „Epoch Vegan Burger – Istvánffi burger”bronzot érdemelt.

A snickers süteményeknél:

Viharos volt a verseny, mivel a tesztben résztvevő három desszert közül az egyiket élelmiszerbiztonsági, a másikat pedig minőségi hiba miatt zárták ki, így  aztán egyetlen vegán sütemény került a dobogóra: a „Zabrakadabra Oktogon – Vegán snickers szelet”.

(Fotó: thedlkr/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Tovább nőtt a sertéspestissel fertőzött terület Pest megyében

2019. december 7. 12:35

A tájékoztatás szerint december 4-én a Nébih diagnosztikai laboratóriuma két elhullottan talált vaddisznó mintájából is kimutatta az afrikai sertéspestist, melyeket Pest megyében a korábban fertőzéssel érintett vadaskerten kívül találtak.

A hazai őszi búza magtételek belső Fusarium-fertőzöttsége 2017-ben

2018. december 27. 10:36

NÉBIH Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságán (NTAI) (és jogelődeinél) az 1970-es évek eleje óta figyelemmel kísérik az őszi búza belső Fusarium szemfertőzöttségét.

Véget ért a tavaszi élelmiszermustra

2019. április 30. 11:46

A hatósági szakemberek összesen 3.484 létesítményt vontak ellenőrzés alá, melynek során majdnem azonos számban tártak fel kisebb, illetve nagyobb mulasztásokat, 16 esetben a pedig a tevékenység korlátozására is szükség volt.