Életmód, gasztronómia

Miért érdemes kihagyni a tehéntejet a reggeli kávéból?

Agrofórum Online

Van, aki allergiás a tehéntejre, de kecsketejet fogyaszthat. Vajon miben különbözik az egyik tej a másiktól? Van egészségtelen és egészséges tej? Mit kéne innunk, hogy egészséges(ebb)ek legyünk?

Talán meglepőnek tűnhet, de világszerte többen fogyasztanak kecsketejet és kecsketejből készült tejtermékeket, mint tehéntejet és tehéntej-alapú készítményeket. Bár mindkét tejtermék számos előnnyel rendelkezik, az emberek jellemzően a kecsketejet részesítik előnyben.

A kecskék kisebbek, és lényegesen kevesebb takarmányt fogyasztanak, mint a tehenek, így sokkal könnyebben tarthatók. A tejet számos fejlődő országban fontos kalória- és táplálékforrásnak tekintik, a kecsketej ízét pedig a legtöbben előnyben részesítik a tehéntej ízével szemben.

Ezen túlmenően azok, akik allergiásak a tehéntejre, allergiás reakció nélkül fogyaszthatnak kecsketejből készült termékeket. Ha valaki nem laktózérzékenységben szenved, a panaszait sokszor nem kifejezetten a laktóz, hanem a kevesebb laktóz és a fehérjék különböző formái közötti különbség okozza.

A Michigan State University azt javasolja, hogy a tejérzékenységben szenvedő emberek ne mondjanak le a tejfogyasztásról, helyette teszteltessék le magukat, vajon fogyaszthatnak-e alternatív lehetőségként a tehéntej helyett kecsketejet, és ha igen, ne hagyják ki az étrendjükből. 

Most azonban lássuk, mit tartalmaz a kecsketej és a tehéntej, fej-fej mellett!

Kecsketej (1 csésze)Tehéntej (1 csésze)
Kalória168 gramm149 gramm
Fehérje9 gramm8 gramm
Zsír10 gramm8 gramm
Szénhidrátok11 gramm12 gramm
Rost0 gramm0 gramm
Cukor11 gramm12 gramm
Nátrium122 mg105 mg
Kalcium327 mg276 mg
Magnézium34,2 mg24,4 mg
Foszfor271 mg205 mg
Kálium498 mg322 mg

A kecskéből származó tejről elmondható, hogy általában sűrűbb és krémesebb, mint a tehéntej, de más egészségügyi előnyökkel is rendelkezik: több tápanyagot tartalmaz, mint a tehéntej és a növényi alapú „tejtermékek” (mint például a mandula- vagy kókusztej).

További egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy könnyebben emészthető, kisebb a fogyasztását követően kialakuló tejallergia kockázata, és potenciálisan jobb hatással van a szív egészségére – olvashatjuk Nazli Turkmen „A kecsketej összetevőinek tápértéke és egészségügyi előnyei” című könyvében.

A kecsketej azért emészthető könnyebben, mert a benne lévő zsírok sokkal könnyebben emészthetőek. A kecsketej természetes módon homogenizált, ami azt jelenti, hogy állaga egyenletesebb, a zsírmolekulák kevésbé úsznak fel a tej tetejére.

A kecsketej kiváló fehérje-, kalcium-, kálium-, foszfor-, magnézium- és A-vitamin-forrás. A kecsketejnek magasabb a zsír- és kalóriatartalma, valamint több fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a tehéntej. A kecsketej körülbelül 1%-kal kevesebb laktózt tartalmaz, mint a tehéntej.

A kecsketejet fogyasztó emberek általában úgy találják, hogy a kecsketejnek más íze van, mint a tehéntejnek, és emiatt szükség van egy kis időre, amíg megszokják. E furcsa íz a kecsketej feldolgozása során alkalmazott pasztőrözési módszerből származik, de nem olyan zavaró, hogy ne lehessen emiatt „átállni” az egészségesebb változatra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Miért egészséges a fekete berkenye?

2024. augusztus 14. 14:40

A fekete berkenye ugyan amerikai faj, de Európában is elterjedt. Bogyója sokféleképpen feldolgozható és nagyon egészséges.

A gránátalma 10 titka

2023. december 1. 08:10

Kevesen ismerik és még kevesebben vásárolják meg a gránátalmát nyersen. Mert bár préselve isteni színe és íze van, senki sem akar bajlódni ennek a furcsa gyümölcsnek a kicsit sem szokványos héjával és magjaival. Pedig, ha tudnák, mi mindent tud ez a gyümölcs, másként néznének rá!

Kiderült: az egészséges étrend egyben környezetkímélő is

2024. június 27. 10:10

A Planetary Health étrendet követőknél alacsonyabb a kockázata a korai halálozásnak, ráadásul a környezetterhelés is bizonyítottan csökken.

Nem ördögtől való az aszpartám használata, mértékkel fogyasztható az édesítőszer

2023. augusztus 3. 11:40

Egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem okozhat problémát az aszpartám jelenléte az élelmiszerekben, üdítőitalokban. Az édesítőszer kockázati besorolásának módosítása ugyan nagy viharokat kavart a médiában, ám a tudomány jelen állása szerint nincs ok a pánikra.