Életmód, gasztronómia

Néhány egyszerű otthoni módszer a tűzifa felvágására

Agrofórum Online

Az elmúlt évben alighanem sokan elővették a régóta rozsdásodó fejszéiket, hogy tűzifával próbálják helyettesíteni (ha van rá mód) a megdrágult földgázt. Íme, pár egyszerű módszer a rönkök felaprítására.

Az első videóban látható eszköz Magyarországon is kapható. Sajnos, az öles rönköknél ez nem használható, ugyanis hivatalosan „gyújtóshasítónak” nevezik, vagyis csak akkor vethetjük be, ha már hasábokra daraboltuk a fánkat.

Utána viszont elég csupán egy kalapács ahhoz, hogy a masszív öntöttvas hasító kisebb darabokat készítsen belőle. Előnye, hogy nem kell tartani közben a fahasábot, vagyis egyedül is haladós vele a munka.

Alighanem sokak számára ismerős az a kúp alakú fúrófej is, amelyet könnyen befoghatunk egy elektromos fúróba. A tartós szénacél kiegészítő strapabíró és csúszásmentes, nem ijed meg tehát a legvastagabb rönköktől sem, egy pillanat alatt áthatol rajtuk. Aki próbált már ékkel és nagykalapáccsal hasonló eredményt elérni, az alighanem értékeli majd ezt a fúrófejet.

Amely a forgalmazó szerint önmetsző csavarként működik, ezért tud áthatolni a legkeményebb fákon is, dióhoz, tölgyhöz, juharhoz és sok más fajtához egyaránt ideális. Az anyaga ellenáll az ütéseknek és a kopásnak, ez biztosít számára hosszú élettartamot. Hasító részének hossza 95 mm, szélessége 9,5 mm.

Végezetül egy hasznos praktikát ajánlanánk minden otthoni favágónak. Haladósabb lesz a munka, hogy a rönköt felvágás előtt körbekötjük például egy erős lánccal. Így a fa nem hullik szét, nem kell minden fejszecsapás után megigazgatni, hanem addig lehet ütni, amíg hasábokra nem esik. Utána már a talicskára is egyben feltehető.

(Fotó: günter/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Tűzifa helyett fabrikett – megéri váltani?

2024. augusztus 1. 08:40

A fabrikett, bár drágább, lehet jobb választás, mint a tűzifa. Főleg ha a tűzifának úgy megszalad az ára, mint nálunk az utóbbi években.

A legfontosabb tudnivalók a tűzifának alkalmas fafajokról

2022. október 21. 09:37

A cikkből kiderül, mi a különbség a puhafa és a keményfa között, mely fafajok adják a legjobb tűzifát, és mik az előnyös tulajdonságaik. Érdemes ezzel a háttértudással felfegyverkezni, mielőtt tűzifát vásárolnánk.

Tévedés, hogy jobb fával fűteni, mint szénnel

2018. július 24. 10:16

A biomassza-égetésből származó üvegházhatású gáz ugyanúgy hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához, mint ha kőolajat vagy szenet használtunk volna fel.

Minden, amit az egyéb tüzelőanyagokról tudni érdemes

2022. október 23. 09:37

A tűzifán kívül lehetőségünk van egyéb tüzelőanyag beszerzésére is, de nem mindegy, milyen fűtőberendezésünk van otthon, és mennyire támaszkodnánk az alternatív megoldásokra! Ha a tűzifa-használaton kívüli egyéb tüzelőanyagokat keresünk, meg kell ismerkednünk a különböző brikett-termékekkel és a pellettel.